Există mai multe tipuri de cancer uterin:

Cancer endometrial

De departe cel mai frecvent tip de cancer uterin e cancerul endometrial. Se numește endometrial deoarece pornește din mucoasa uterină, care se numește endometru. Aproximativ 95% din cazurile de cancer endometrial sunt adenocarcinoame. Adeno înseamnă că celulele care au devenit canceroase sunt cele ale țesutului glandular. Așadar, în cazul celui mai comun tip de cancer uterin, acesta se instalează în glandele endometrului. Carcinom înseamnă că acesta a început  la nivelul celulelor de suprafață sau celule epiteliale. Există trei tipuri principale de adenocarcinoame:

  • Adenocarcinom endometrioid;
  • Carcinoame seroase papilare;
  • Carcinoame cu celule clare;

Uneori medicii împart cazurile de cancer endometrial în două tipuri. Cancerul de tip 1 este cel mai frecvent. Acesta e de regulă adenocarcinom endometrioid și are legătură cu excesul de estrogen din organism. În acest caz cancerul se dezvoltă încet și este puțin probabil să se răspândească. Cancerul de tip 2 cuprinde carcinoamele seroase papilare și carcinoamele cu celule clare. Aceste tipuri de cancer nu sunt legate de excesul de estrogen. De regulă, acestea se dezvoltă mai repede și este mai probabil să se răspândească.

Adenocarcinom endometrioid

Mai mult de 3 din 4 adenocarcinoame prezente în mucoasa uterină sunt de acest tip. Aceste cazuri de cancer sunt adesea diagnosticate într-o fază incipientă și, prin urmare, sunt tratate cu succes. Există câteva subtipuri de cancer endometrioid. Unele tipuri au celule scuamoase precum și celule glandulare. Cazurile de cancer de tip adenoacanthoma conțin un amestec de celule glandulare canceroase și celule scuamoase benigne (necanceroase). Dacă atât celulele glandulare cât și celulele scuamoase sunt canceroase, avem de-a face cu un carcinom adenoscuamos.

Carcinom Seros Papilar

Acest tip de cancer e mult mai puțin frecvent decât cel endometrioid. Numai aproximativ 5% din cazurile de cancer uterin sunt de acest tip. Acest tip de cancer se dezvoltă mai repede și este mult mai probabil să revină față de alte tipuri de cancer,  chiar dacă e depistat devreme.

Carcinom cu celule clare

Carcinomul cu celule clare în mucoasa uterină este o formă de cancer foarte rară. În prezent, numai aproximativ 1 sau 2 cazuri de cancer uterin din 100  sunt de acest tip.

Sarcom uterin

Acest cancer se dezvoltă mai degrabă în țesutul muscular al uterului, decât în endometru. Acest cancer este un sarcom de țesut moale și este mult mai rar întâlnit decât cancerul endometrial. Sarcomul de țesut moale este o formă de cancer a țesutului de susținere al organismului. Exisă multe subtipuri de cancer care se pot dezvolta din țesutul muscular sau din vasele de sânge, de exemplu. Acestea tind să se extindă la circuitul sangvin și apoi la alte părți ale corpului, în special la plămâni. Tratamentul pentru aceste tipuri de cancer este diferit față de celelalte tipuri de cancer uterin. Leiomiosarcomul este cel mai comun tip de sarcom al uterului. Acesta se dezvoltă pe peretele muscular.
Întrucât sarcoamele sunt foarte diferite de tipurile de cancer endometrial, nu le-am tratat în detaliu în această secțiune. Există o secțiune separată pentru sarcomul de țesut moale.

Carcinosarcom uterin

Carcinosarcomul este un tip de cancer uterin rar întâlnit. Privit la microscop, acesta are atât caracteristicile cancerului endometrial, cât și pe cele ale sarcomului. Medicii consideră carcinosarcomul ca un tip de cancer endometrial, deoarece acesta are factori de risc asemănători și se comportă în mod similar. Aceștia îl tratează în general ca pe un cancer endometrial de tip 2.

Cancer de col uterin (cervix)

Deși colul uterin face parte din uter, cancerul de col uterin e foarte diferit de cancerul uterin. Există și o secțiune despre cancerul de col uterin.

0 0 vote
Article Rating