Depistarea precoce a cancerului de sân

Chiar dacă există programe de screening, multe tumori mamare sunt depistate chiar de paciente. Acest lucru se poate întâmpla atunci când femeia este prea tânără pentru a fi fost inclusă în programul de screening, sau pentru că a nu a mai făcut controale, după vârsta de 70 de ani. De asemenea, acest lucru se poate întâmpla în cazul în care cancerul apare între controalele periodice.
Indiferent cum este descoperit, cancerul de sân are cu atât mai multe șanse de vindecare cu cât este depistat mai devreme.

Modificări la care trebuie să fiți atente

Să vă cunoașteți sânii înseamnă să fiți conștientă de modificările normale care apar în diferite momente ale lunii, astfel încât să vă puteți da mai repede seama dacă ceva este în neregulă. În acest caz, trebuie să vă adresați imediat medicului.
Nu este nevoie să vă examinați sânii în fiecare zi, sau în fiecare săptămână. Dar este important să știți cum „se simt” și cum arată sânii dvs, mai ales la menstruație. Unele femei pot simți că textura sânilor este diferită (cu mici „cocoloașe”) în perioada de dinainte sau în timpul menstruației. Dacă observați acest lucru la ambii sâni, nu trebuie să vă faceți griji. Însă trebuie să vă examinați sânii și în următoarea lună, la câteva zile de la menstruație. Dacă aceste schimbări apar la începutul perioadei de menstruație și dispar la finalul acesteia, nu trebuie să vă faceți griji.
Cel mai bine este să vă examinați sânii atunci când faceți baie. Dați-vă cu săpun pe sân și în zona axilei. Atunci când vă examinați sânii este important:

  • să știți ce este normal în cazul dvs;
  • să priviți și să palpați;
  • să știți ce schimbări căutați;
  • să anunțați imediat medicul atunci când observați modificări;
  • să participați la programe de screening dacă aveți peste 50 de ani;

 

Trebuie să fiți atentă la orice modificare în dimensiunea, forma sau textura sânilor. Asta înseamnă că trebuie să fiți atentă la orice umflătură, gâlmă sau îngroșare la nivelul unuia dintre sâni. Majoritatea femeilor au un sân mai mare decât celălalt, deci acest lucru nu este o problemă. Trebuie însă să fiți atentă la orice modificare de formă sau dimensiune, comparat cu starea normală a sânilor dvs .

Cum funcționează testele genetice

În prezent nu există teste decât pentru genele BRCA1, BRCA2, TP53 sau PTEN, dacă aveți cazuri de cancer de sân în familie. De asemenea, pentru majoritatea cazurilor, este nevoie să existe o rudă cu cancer de sân în viață. Asta întrucât căutarea genei defecte este ca și cum ai căuta o singură greșeală de ortografie într-o carte foarte lungă. Ruda respectivă trebuie testată mai întâi pentru a afla care este „eroarea” care s-ar putea transmite în familia dvs. Această procedură se numește căutarea mutației și poate dura săptămâni sau chiar luni. Dacă este identificată gena defectă, cercetătorii pot apoi să caute respectiva genă la dvs. Această procedură este denumită testare predictivă.

Unele laboratoare pot testa genele fără a fi nevoie de o mostră de sânge de la ruda în viață, dar șansele ca gena să fie găsită sunt mai mici. Este important de reținut faptul că nici un test nu are acuratețe 100% și că orice test genetic poate să „rateze” eroarea. Așadar, dacă testul este negativ, acest lucru înseamnă că în cadrul testării nu a fost identificată o mutație genetică. Acest lucru nu înseamnă însă că acesta nu există.

Care sunt persoanele care ar trebuie să fie testate

„Risc crescut” înseamnă o șanse de 1 din 3 de îmbolnăvire cu cancer de sân, la un moment dat în timpul vieții. Sau o șansă mai mare de 1 din 2 de îmbolnăvire cu cancer de sân înainte de vârsta de 50 de ani. Ghidurile de specialitate descriu situațiile familiale care ar putea duce la un risc crescut. În general, acestea analizează:

  • Vârsta la care au fost diagnosticate rudele respective (cu cât sunt mai tinere, cu atât este mai mare probabilitatea să existe o genă defectă în familie);
  • Dacă cineva a avut cancer la ambii sâni;
  • Dacă există bărbați cu cancer de sân în familie;
  • Dacă există cazuri de cancer ovarian în familie;

 

Membrii familiei care au fost diagnosticați cu cancer trebuie să fie rude apropiate, de sânge, și trebuie să fie din aceeași parte a familiei (deci fie din partea mamei, FIE din partea tatălui).

Efectuarea testelor

Pentru a efectua testarea genetică trebuie să îl rugați pe medicul de familie să vă trimită la o clinică de specialitate. Dacă cei de aici consideră că aveți un risc crescut de cancer de sân, vă vor trimite la un specialist pe probleme genetice. Acolo, personalul vă va vorbi despre riscurile procedurii, precum și despre detaliile acesteia. Obținerea rezultatelor testelor durează câteva săptămâni, uneori chiar mai mult.
Înainte de a vă decide dacă doriți sau nu să efectuați testul, personalul din clinică se va sigura că aveți informații complete și clare pe care să le analizați. Efectuarea testului genetic poate avea un impact serios, atât asupra dvs, cât și a familiei dvs. Personalul va încerca să vă răspundă la toate întrebările cu privire la test. Nu este nici o grabă de a efectua testul și vă puteți rezerva mai mult timp pentru a lua o decizie în aceste sens.

Chiar dacă, teoretic, știți că există o posibilitate să vă îmbolnăviți de cancer la sân, aflarea faptului că aveți un risc crescut poate să fie un șoc. Aveți nevoie să vă asigurați că sunteți sigure că doriți să aflați rezultatele înainte de a efectua testul. De asemenea, trebuie să vă asigurați că puteți decide referitor la ce veți face dacă veți afla că aveți gena defectă . Oamenii sunt diferiți, astfel că deciziile și reacțiile sunt și ele diferite.

Ceea ce este important este să simțiți că ați primit destule informații pentru a lua decizia corectă referitor la efectuarea, sau nu, a testului. Discutați această opțiune cu un prieten bun, sau cu familie. Sau, dacă simțiți nevoia să discutați din nou cu specialistul în genetică, luați din nou legătura cu el.

Efectuarea testului

Pentru acest test vi se va preleva sânge. Este recomandat să aveți o rudă diagnosticată cu cancer la sân, în viață, care să poate fi de asemenea testată pentru a depista gena defectă. Puteți efectua testul și fără testarea rudei respective, dar rezultatele nu vor fi la fel de sigure. Dacă rezultatul testului este negativ, nu se poate spune cu certitudine dacă gena defectă există sau nu în familie.
Este important să alegeți o companie cu reputație atunci când vă decideți să efectuați testul. Chiar dacă sunteți siguri că ați găsit o companie de încredere, trebuie să discutați cu un medic specialist sau un specialist în genetică înainte de a continua.

Rezultatul

Cel mai precis mod de a afla dacă aveți o genă defectă este de a efectua testul după ce gena respectivă a fost deja identificată la o rudă diagnosticată cu cancer la sân. Laboratorul genetic va căuta apoi această eroare genetică în genele dvs, pentru a spune dacă aceasta există sau nu.
Un rezultat pozitiv înseamnă că sunteți purtătoarea unei gene care poate provoca cancer de sân. După cum am menționat anterior, acest lucru înseamnă că aveți un risc de îmbolnăvire crescut.
Un rezultat negativ înseamnă că nu sunteți purtătoarea respectivei gene, identificată la ruda dvs. Asta înseamnă că aveți același risc de îmbolnăvire cu cancer de sân ca și restul populației. Există și posibilitatea, foarte rară, să aveți o altă genă defectă, dar acest lucru este puțin probabil.

Dacă aveți un rezultat pozitiv

Există mai multe opțiuni în cazul în care testul are rezultat pozitiv, referitor la prezența unei gene defecte. În acest caz puteți:
Să efectuați regulat analize și teste: Testele de screening cresc șansele ca cancerul să fie depistat în stadiu incipient, astfel încât acesta să poată fi vindecat.  În funcție de vârstă, vi se poate recomanda să efectuați mamografii, ecografii sau teste RMN.
Să suferiți o intervenție chirurgicală pentru extirparea sânilor (și, posibil, a ovarelor): Intervenția chirurgicală este, de asemenea, o opțiune. Unele femei aleg să facă o operația de extirpare a sânilor și imediat după aceea o operație de reconstrucție. Această opțiune reduce foarte mult riscul de cancer de sân, dar nu îl reduce complet. Acest tip de operație se numește mastectomie profilactică sau preventivă.

Echipa medicală care se ocupă de dvs s-ar putea să vă recomande și extirparea ovarelor. Unele gene defecte care pot cauza cancer de sân pot provoca și cancer ovarian.Două trei 3 femei purtătoare ale genei BRCA1 sau 2 se vor îmbolnăvi de cancer ovarian până la vârsta de 75 de ani. O analiză din 2009 a comparat toate studiile care au analizat eficiența extirpării ovarelor și a trompelor uterine în reducerea riscului de cancer de sân la femeile purtătoare a genei BRCA. Analiza a arătat că această intervenție reduce riscul de cancer de sân cu 50%. Această operație se numește ooforectomie profilactică.