SCREENING CANCER HEPATIC

SCREENING CANCER HEPATIC. Poate fi cancerul hepatic depistat devreme?

Adesea, cancerul hepatic este dificil de depistat în stadiu incipient pentru că simptomele nu apar decât în stadiile avansate. Tumorile de dimensiuni mici sunt greu de depistat la controalele de rutină pentru că mare parte din ficat este acoperită de coaste. Atunci când tumoarea se simte la palpat, s-ar putea să fie deja destul de mare. Nu există teste de screening recomandate pe scară largă pentru depistarea cancerului hepatic la cei care nu prezintă un risc crescut. (Screening-ul reprezintă testarea pentru cancer a celor care nu prezintă simptome). Dar testele sunt recomandate celor cu risc crescut.

Mulți pacienți care se îmbolnăvesc de cancer hepatic suferă de ciroză. Medicii pot să efectueze teste și analize pentru cancer hepatic dacă starea unui pacient cu ciroză se înrăutățește fără un motiv aparent. Pentru cei cu risc crescut de cancer hepatic provocat de ciroză sau de alte boli, majoritatea medicilor recomandă screening o dată la 6-12 luni prin analize de sânge cu alfafetoproteină (AFP) și ecografii. Dar încă nu este foarte clar dacă acestea sunt cu adevărat eficiente în tratamentul cancerului hepatic.

Cine ar trebui testat?
Screening-ul pentru cancerul hepatic nu este recomandat celor care nu prezintă un risc crescut. În acest moment nu există programe de screening, deși ar fi folositor pentru populația generală. Persoanele cu risc crescut de cancer hepatic pot fi ajutate de programele de screening. Medicii recomandă testarea celor cu ciroză, mai ales dacă acesta este atât de severă încât pacientul este pe o listă de așteptare pentru un transplant de ficat. Fără screening, cancerul se poate dezvolta în perioada de așteptare pentru transplant. Depistarea cancerului din timp crește șansele pacientului.
Majoritatea medicilor recomandă de asemenea ca cei cu hepatită B cronică să fie de asemenea testați. Pentru alte grupuri cu risc crescut, beneficiile screening-ului nu sunt la fel de clare. Dacă credeți că prezentați un risc crescut de cancer, întrebați-vă medicul dacă vă recomandă screening.

Analizele de sânge cu Alfa-fetoproteină (AFP)
AFP este o proteină care este prezentă în mod normal în sângele fetușilor, dar care dispare după naștere. Prezența acesteia în sângele persoanelor adulte sugerează că aceștia pot suferi de cancer hepatic sau de o tumoare la nivelul testiculelor, respectiv ovarelor. Analizele AFP pot fi utilizate pentru depistarea precoce a tumorilor la persoanele cu risc ridicat de cancer hepatic. Aceste test este făcut o dată la 6-12 luni, împreună cu o ecografie. Aceste analize nu se folosesc în cazul persoanelor cu un risc mediu de îmbolnăvire pentru că ele nu sunt mereu foarte precise:

  • Unele tumori la ficat nu produc o cantitate mare din această proteină;
  • Adesea, la momentul la care nivelul AFP este ridicat, tumoarea este deja prea mare pentru a putea fi scoasă, sau s-a răspândit în afara ficatului;
  • Există și boli non-canceroase ale ficatului care pot provoca o creștere a nivelului de AFP;

 

În zonele din lume unde cancerul hepatic este foarte des întâlnit, utilizarea analizelor AFP a ajutat la depistarea din timp a multor tumori. Dar, mulți experți cred că nu este un test destul de precis pentru a testa persoane în SUA și Europa. Ei recomandă ecografiile ca test principal.

Ecografia
Aparatul ecograf utilizează ultrasunetele pentru a produce o imagine a organelor interne. Un mic instrument numit transductor emite ultrasunete și receptează ecoul produs de acestea atunci când se lovesc de organe. Ecoul este convertit într-o imagine alb-negru cu ajutorul unui computer. Acest test poate arăta o tumoare care crește în ficat, care poate fi apoi testată pentru a se vedea dacă este canceroasă sau nu.

Acest test este foarte ușor de efectuat și nu folosește radiații. Pentru majoritatea examenelor ecograf nu trebuie decât să stați întins atunci când transductorul este mișcat pe piele, acolo unde este nevoie. Acest examen este folosit pentru cei care au anumiți factori de risc pentru cancerul hepatic, pentru a ajuta la depistarea din timp a cancerului. Mulți experți recomandă ca examenul să fie efectuat la 6-12 luni. Dar nimeni nu știe cât de des ar trebuie efectuate aceste examene.