Criochirurgia

Criochirurgia (denumită şi crioterapie sau crioablaţie) este folosită uneori pentru tratarea cancerului de prostată în stadiu incipient prin îngheţarea acestuia. Ca şi în cazul brahiterapiei, aceasta poate să nu fie o opţiune potrivită pentru bărbaţii cu glande prostatice mărite.

În această abordare, mai multe sonde goale (ace) sunt introduse între anus şi scrot. Medicul le ghidează în prostată folosind procedura transrectală cu ultrasunete (TRUS). Acest tip de procedură necesită anestezie spinală sau epidurală (care amorţeşte partea inferioară a corpului dumneavoastră) sau anestezie generală (prin care sunteţi adormit).

Gaze foarte reci sunt apoi trecute prin ace, creând bile de gheaţă care distrug glanda prostatică. Pentru a se asigura că prostata este distrusă fără a produce prea multe daune la ţesuturile din jur, medicul urmăreşte cu atenţie imaginile preluate prin ultrasunete în timpul procedurii. Apă sărată caldă este circulată prin cateter în uretră în timpul procedurii pentru a împiedica îngheţarea acesteia. Cateterul este menţinut timp de încă 3 săptămâni după aceea pentru a permite vezicii să se golească în timp ce vă recuperaţi.

După procedură, veţi avea anumite vânătăi şi veţi simţi o durere surdă în zona pe unde au fost introduse sondele. Va fi poate nevoie să vă petreceţi noaptea în spital, dar mulţi dintre pacienţi pleacă în aceeaşi zi.

Criochirurgia este mai puţin invazivă decât prostatectomia radicală, drept pentru care se pierde mai puţin sânge, spitalizarea este mai scurtă, la fel şi perioada de recuperare, iar durerile aferente intervenţiei chirurgicale sunt mai mici. Însă comparativ cu intervenţia chirurgicală sau radioterapia, medicii ştiu mult mai puţine informaţii despre eficacitatea pe termen scurt a criochirurgiei.

Criochirurgia nu pare să fie la fel de eficientă ca radioterapia în cazul tumorilor prostatice avansate. Un studiu care a comparat criochirurgia cu radioterapia în cazul cancerului de prostată local avansat (tumori T2c la T3b), a constatat că un număr mai mare de bărbaţi din grupul criochirurgiei avea niveluri mai ridicate ale PSA (un semn al revenirii cancerului) după 8 ani decât bărbaţii din grupul radioterapiei.
Tehnicile curente care folosesc ghidarea cu ultrasunete şi monitorizarea precisă a temperaturii au devenit disponibile doar de curând.

Din acest motiv, majoritatea medicilor nu folosesc prea des criochirurgia ca şi primă opţiune de tratament pentru cancerul de prostată. Aceasta este recomandată uneori atunci când cancerul de prostată a revenit după alte tratamente.