RADIOTERAPIE CANCER OVARIAN

RADIOTERAPIE CANCER OVARIAN. Când se utilizează radioterapia

Medicii nu apelează de regulă la radioterapie pentru tratarea cancerului ovarian. Tratamentul principal este intervenţia chirurgicală, iar majoritatea femeilor fac chimioterapie. Însă medicul poate recomanda radioterapie pentru:

  • Cancere în stadiul 1c sau stadiul 2;
  • Cancere avansate care cauzează simptome;

În cazul cancerului ovarian în stadiul 1c şi stadiul 2, radioterapia poate surveni după intervenţia chirurgicală. Această ajută la uciderea celulelor canceroase rămase şi la reducerea riscului de reapariţie a cancerului. Medicul o va recomanda doar dacă mai există zone canceroase reduse care rămân la nivelul şoldurilor (pelvisului), dar nu mai sunt semne ale cancerului în abdomen.
În cazul cancerului ovarian avansat, medicul dumneavoastră poate apela la radioterapie pentru a reduce tumorile şi atenua simptomele. Această procedură este denumită radioterapie paleativă. Acest tip de tratament este aplicat asupra oricărei părţi a corpului unde cancerul cauzează probleme.

 

Cum se administrează radioterapia

Radioterapia se face în secţia de radioterapie a spitalului. Dacă sunteţi supusă la radioterapie după intervenţia chirurgicală pentru cancer în stadiu incipient, de regulă tratamentul este administrat o dată pe zi, de luni până vineri, cu o perioadă de odihnă la sfârşitul săptămânii. Un stagiu de tratament durează de regulă 3 sau 4 săptămâni. În cazul cancerului ovarian avansat, veţi avea doar câteva sesiuni de tratament cu radioterapie care vizează zona canceroasă.

 

După sesiunea dumneavoastră de planificare

Veţi aştepta, probabil, între câteva zile şi până la 2 săptămâni înainte de a începe tratamentul. În tot acest timp, medicii şi radiologul decid detaliile finale ale planului. Medicul dumneavoastră va planifica zonele care au nevoie de tratament şi va contura zonele unde doza va fi limitată sau cele care trebuie evitate complet. Această procedură se numeşte conturare. Apoi medicii şi membrii personalului denumiţi dozimetrişti planifică cu mare acurateţe tratamentul folosind computere avansate.

 

Aplicarea radioterapiei

Aparatul de radioterapie este foarte mare. Aparatul va fi fix sau mobil pentru a se roti în jurul corpului dumneavoastră pentru a aplica tratamentul din diferite unghiuri. Înainte de primul tratament, radiologii vă vor explica ce veţi vedea şi auzi. Radioterapia nu se simte efectiv în timpul tratamentului. Poate dura între 1 şi câteva minute. Este important să staţi în aceeaşi poziţie de fiecare dată.
Odată ce v-aţi aşezat în poziţia corectă, personalul va părăsi încăperea şi vă va lăsa singur preţ de câteva minute. Ei continuă să vă urmărească cu atenţie printr-o fereastră sau un ecran al unui sistem de televiziune cu circuit închis. Vi se poate cere să vă ţineţi respiraţia sau să respiraţi adânc în timpul tratamentului. Radioterapia externă nu vă face radioactiv. Nu este nici o problemă să vă aflaţi în compania altor persoane, inclusiv copii, pe durata tratamentului.

 

Efectele secundare ale radioterapiei

Radioterapia asupra abdomenului sau pelvisului cauzează de regulă anumite efecte secundare. Efectele secundare pe termen scurt includ:

  • Diaree;
  • O inflamare a vezicii (sau cistită de iradiare);
  • Senzaţia de rău;

Toate aceste efecte secundare dispar de regulă după câteva săptămâni de la finalizarea tratamentului. Radioterapia cauzează o stare de oboseală pentru mulţi oameni. Senzaţia de oboseală se accentuează pe măsură ce avansaţi în tratament şi continuă câteva săptămâni după finalizarea tratamentului. Dacă radioterapia vizează simptomele (radioterapie paleativă), efectele secundare pot fi destul de reduse ca intensitate.

 

Posibile efecte secundare pe termen lung

Aceste efecte secundare pot să apară în orice moment, adică după câteva luni sau câţiva ani de la finalizarea tratamentului. Ţesuturile normale cresc foarte lent. Aşadar, efectele secundare ale radiaţiei au nevoie de timp pentru a se manifesta. Veţi constata modificări intestinale sau nevoia de a urina mai des.
Medicii nu pot spune cine este supus unui risc mai mic sau mai mare de apariţie a efectelor secundare. Unele persoane sunt pur şi simplu mai sensibile la radiaţie decât altele. Se realizează cercetări pentru a se găsi o modalitate de a anticipa aceste efecte, astfel încât persoanelor sensibile să li se administreze doze mai reduse de tratament. Spuneţi-i medicului dacă aţi suferit o afecţiune intestinală sau o altă operaţie abdominală. Astfel, acesta poate lua măsuri de precauţie pentru a reduce riscul de efecte secundare. Dacă vă îngrijorează efectele secundare pe termen lung, puteţi să întrebaţi medicul despre riscurile tratamentului.

 

Modificările intestinale

Veţi constata că suferiţi de diaree sau constipaţie. Dacă se întâmplă acest lucru, informaţi medicul radiolog. Problemele dumneavoastră trebuie investigate pentru a se asigura că acestea sunt cauzate de tratamentul radioterapeutic. În acest caz, veţi putea lua medicamente pentru reglementare intestinală. Puteţi discuta cu un dietetician pentru a vă da sfaturi cu privire la modificări ale dietei care vă pot ajuta.

 

Urinare mai frecventă

Radioterapia poate reduce capacitatea de extindere a vezicii. Drept urmare, nu veţi mai putea reţine la fel de multă urină şi veţi fi nevoită să mergeţi mai des la toaletă. Spuneţi medicului despre acest lucru pentru a vă trimite la un asistent medical specializat în probleme de incontinenţă. Cu puţin ajutor, veţi putea să vă educaţi vezica astfel încât să urinaţi mai puţin frecvent.