Colostomie în tratarea cancerului intestinal

Chirurgul efectuează o colostomie prin coaserea capătului intestinului gros (colonului) de un orificiu din peretele abdominal. Prin urmare, veți avea o deschidere în abdomen, numită stoma. Stoma are o formă rotundă sau ovală și arată roșie și umedă, ca interiorul cavității bucale. Nu este dureroasă, pentru că nu are nervi. Așa că trebuie să aveți grijă să protejați stoma pentru că nu veți putea simți dacă ați rănit-o.

Stoma va fi umflată imediat după operație, dar se va micșora și se va turti. Materiile fecale vor trece prin stomă. Veți purta o pungă atașată de pielea din jurul stomei. Stoma produce un mucus de culoare albă. Este un proces normal, iar mucusul va fi colectat în pungă, împreună cu materiile fecale.

Colostomie temporară

Unora dintre persoanele cu cancer intestinal li se va face o colostomie temporară (numită și anus contra naturii). Colostomia permite intestinului să se vindece după ce cancerul a fost îndepărtat. La câteva luni după operație, veți fi supuși unei alte intervenții chirurgicale care va uni intestinul și va închide stoma. Această intervenție poartă numele de inversare a stomei.

Stomaterapeutul

Există asistenți medicali specializati în îngrijirea colostomiilor și în a vă îndruma cum să vă îngrijiți. Un asistent medical vă va vizita în salon înainte și după operație. În cadrul primei vizite, stomaterapeutul vă va răspunde tuturor întrebărilor și vă va arăta ce tip de pungă de colostomie veți folosi inițial. Veți învăța cum funcționează punga, cum să o potriviți și cum să o goliți. În primele zile după operație, asistentul medical vă va ajuta să vă îngrijiți stoma, să o spălați și să schimbați pungile. Vă va ajuta să alegeți ce tip de pungă de colostomie vi se potrivește cel mai bine. Imaginile arată un tip de pungă de colostomie, atât partea din față cât și cea din spate.

i6 i7

Îngrijirea stomei

Va dura un timp până veți stăpâni modalitatea de îngrijire a stomei, iar acest lucru poate fi o sursă de îngrijorare la început. Dar nimeni nu se așteaptă să faceți față de unul singur. Veți vedea că va deveni din ce în ce mai ușor să vă îngrijiți stoma. Este de ajutor să țineți toate lucrurile de care aveți nevoie pentru schimbarea pungii într-un singur loc. În acest fel, nu veți întâmpina situația de a fi în mijlocul procesului și de a realiza că vă lipsește ceva.

Întoarcerea acasă

Vorbiți cu stomaterapeutul sau cu asistentele medicale din salon despre ajutorul și susținerea de care simțiți că aveți nevoie la întoarcerea acasă. Înainte de a părăsi spitalul, este posibil să vreți ca stomaterapeutul să arate rudelor dvs cum se utilizează stoma. Stomaterapeutul vă va lăsa un număr de telefon de contact înainte să părăsiți spitalul. Îi puteți suna pentru sfaturi și susținere morală, sau chiar pentru o vizită la domiciliu. De asemenea, este posibil ca un alt asistent medical să vă viziteze câteva zile pentru a se asigura că vă descurcați cu bine.

Stomaterapeutul se va asigura că aveți multe pungi de colostomie pe care să le luați acasă. Veți putea obține mai multe din farmacii sau din magazine specializate. Asigurați-vă că veți comanda din timp pungi de colostomie, pentru a evita riscul de a rămâne fără, în cazul unor eventuale lipse de stoc sau întârzieri. Aceste consumabile sunt gratuite, dar numai însoțite de o rețetă din partea medicului de familie. Dacă aveți între 16 și 65 de ani va fi nevoie să semnați un formular de rețetă gratuită.

Unele persoane golesc punga de colostomie o dată sau de două ori pe zi, astfel încât nu sunt nevoiți să poarte o pungă de colostomie. În schimb, poartă un dop de colostomie care astupă stoma. Stomaterapeutul vă poate arăta cum să evacuați colostomia dacă doriți să încercați această opțiune.