CERCETARE CARCINOM PULMONAR

Ce e nou în cercetarea și tratarea tumorilor carcinoide pulmonare?

Multe centre medicale din toată lumea fac cercetări asupra cauzelor și tratamentului tumorilor carcinoide pulmonare. Aceasta este o boală greu de studiat, deoarece nu este una comună. Însă în fiecare an oamenii de știintă află mai multe despre cauzele bolii și cum se poate îmbunătăți tratamentul.

Factorii genetici

Cercetătorii au făcut progrese semnificative în înțelegerea modului în care anumite modificări ale ADN-ului în celulele normale le pot transforma în celule canceroase. ADN-ul este molecula care poartă instrucțiunile pentru aproape tot ce fac celulele din corpul nostru. De obicei semănăm cu părinții noștri pentru că ei sunt sursa ADN-ului nostru. Însă ADN-ul afectează mai mult decât modul în care arătăm.
Anumite gene (părți din ADN) conțin instrucțiuni pentru controlul momentului în care celulele noastre cresc și se divid pentru a forma celule noi. Anumite gene care fac celulele să crească, să se dividă și să rămână în viață se numesc oncogene. Altele care încetinesc diviziunea celulară sau fac celulele să moară la momentul potrivit sunt denumite gene supresoare de tumori. Cancerele pot fi provocate de modificări ale ADN-ului care declanșează oncogenele sau blochează genele supresoare de tumori.
Cercetătorii au descoperit multe modificări ale ADN-ului în celulele carcinoide pulmonare în ultimii ani. Aceștia speră ca prin cercetarea continuă în vederea înțelegerii acestor modificări să poată ajunge la crearea de noi analize pentru o diagnosticare mai timpurie și noi medicamente pentru un tratament mai eficient.

Diagnosticarea

Deoarece prognoza și tratamentul pentru tumorile carcinoide pulmonare și alte tipuri de cancer de plămâni sunt foarte diferite, este important să putem diferenția aceste cancere cât mai repede posibil. Cercetătorii au făcut progrese importante în dezvoltarea de teste care să poată detecta substanțele specifice care se găsesc în celulele din tumorile carcinoide, însă nu și în alte cancere pulmonare. Majoritatea acestor teste tratează mostre de țesut cu anticorpi speciali creați de om în laborator. Anticorpii sunt proiectați să recunoască substanțele specifice din anumite tipuri de tumori.

Tratamentul

Medicii învață cum să trateze tumorile carcinoide pulmonare mai eficient. De exemplu, tehnicile chirurgicale mai noi permit doctorilor să îndepărteze bucăți din plămân prin incizii mai mici, ceea ce rezultă în perioade de spitalizare mai scurte și mai puține dureri pentru pacienți. Iar noile tehnici de radioterapie ajută medicii să concentreze radiația cu mai multă precizie asupra tumorilor, reducând cantitatea de radiații pe care le primesc țesuturile normale și reducând astfel și efectele secundare.
Tumorile carcinoide care s-au răspândit rămân greu de tratat. Majoritatea tumorilor carcinoide cresc destul de încet. Deoarece medicamentele standard pentru chimioterapie acționează atacând celulele cu creștere rapidă, ele nu sunt foarte eficiente împotriva tumorilor carcinoide.
Medicamentele mai noi denumite terapii targetate se pot dovedi mai eficiente împotriva tumorilor carcinoide. Terapiile targetate atacă acele părți din celulele canceroase care le fac diferite de celulele normale, sănătoase. Fiecare tip de terapie targetată funcționează diferit, însă toate modifică modul în care o celulă canceroasă crește, se divide, se auto-reface, sau interacționează cu alte celule într-un anume fel.

Două medicamente targetate, sunitinib (Sutent®)și everolimus (Afinitor®), s-au dovedit a fi de ajutor în tratarea tumorilor neuroendocrine care apar în pancreas. Sunt în curs de realizare studii asupra acestor medicamente în tumorile carcinoide (care sunt un tip de tumoare neuroendocrină).

Medicamentele targetate denumite inhibitori de angiogeneză afectează creșterea noilor vase de sânge, de care tumoarea are nevoie pentru a se mări. Unele dintre aceste medicamente sunt deja folosite în tratarea altor tipuri de cancer și sunt studiate în prezent pentru a fi utilizare împotriva tumorilor carcinoide. Iată câteva exemple de astfel de medicamente: bevacizumab (Avastin®), pazopanib (Votrient®), axitinib (Inlyta®) și cabozantinib (CometriqTM).

Cercetătorii încearcă de asemenea să-și îmbunătățească cunoștințele legate de medicamentele asociate somatostatinei, care le ajută pe unele persoane cu tumori carcinoide. Un exemplu în acest sens este pasireotide (Signifor®), care se poate dovedi a fi mai eficient decât medicamentele actuale ca octreotida și lanreotida. O altă abordare nouă este asocierea medicamentelor similare octreotideu cu un atomradioactiv. Aceste medicamente sunt similare celor folosite în unele scanări de radionuclizi, însă radiația este mai puternică. Medicamentele se atașează de celulele carcinoide, transmițând radiații la celulele respective și limitând efectele asupra celulelor normale. În studiile incipiente, acest tip de tratament a ajutat anumiți pacienți cu tumori carcinoideavansate care nu mai răspundeau la alte tratamente, însă sunt necesare mai multe studii asupra acestor noi medicamente.
Acestea și alte medicamente noi sunt acum analizate în cadrul unor studii clinice.