TIPURI CANCER DE PIELE MELANOM

Diferite tipuri de melanom

Melanomul superficial, melanomul nodular și melanomul lentigno maling reprezintă 90% din cazurile diagnosticate de melanom malign. Melanomul acral lentiginos și alte tipuri rare reprezintă restul de 10% din cazuri.

Melanomul superficial (extensiv în suprafață)

Acesta este cel mai des întâlnit tip de melanom. Aproximativ 7 din 10 cazuri de melanom diagnosticate în România (70%) sunt de acest tip. Acestea se întâlnesc mai ales la persoanele în vârstă. Pentru început, acestea tind să crească la suprafața pielii, mai degrabă decât la interior. Medicii denumesc acest stadiu răspândire radială. De obicei, melanomul nu reprezintă risc de răspândire la alte părți ale corpului decât atunci când începe să crească în interiorul straturilor pielii și dincolo de acestea. Deci dacă aveți o aluniță care se mărește, mai ales dacă are margini neregulate, este important să mergeți la medic pentru a o verifica

Melanomul nodular

Acest tip de melanom tinde să se dezvolte foarte repede. Acesta apare mai ales la persoanele cu vârstă mijlocie, pe părți ale corpului care sunt expuse doar rar la soare. Deci apare adesea pe piept sau pe spate. Acesta începe să se extindă rapid spre interior, adânc în piele, dacă nu este îndepărtat. La acest tip de melanom apare, în general, o zonă mai ridicată a pielii. Melanomul nodular este adesea închis la culoare, maro spre negru sau chiar negru. Acestea apar în zone care nu sunt expuse la soare. De asemenea, ele se pot dezvolta de la sine, nu neapărat de la o aluniță deja existentă.

Melanomul lentigo malign

Aproximativ 1 din 10 cazuri de melanom (10%) sunt de acest tip. Aceste se dezvoltă din zone pigmentate ale pielii denumite lentigo malign sau pistrui Hutchinson. Acest tip de cancer este mai des întâlnit la persoanele în vârstă. El se prezintă în zone de piele care sunt expuse frecvent la soare, deci apar mai ales la nivelul feței. Persoanele cele mai afectate sunt cele care lucrează mult afară. Zonele lentigo maligne sunt plate și se extind la exterior, în straturile superficiale ale pielii. Ele se pot mări de-a lungul câtorva ani și își pot schimba și forma. Dacă se transformă în melanom lentigo malign, acesta va începe să se extindă la interiorul straturilor pielii și poate forma tumori (noduli).

Melanomul lentiginos acral
Acest tip de cancer de piele este foarte rar și apare mai ales la nivelul palmelor și al tălpilor, sau la nivelul unghiei de la degetul mare de la picior. Acesta poate crește și sub unghie. Apare mult mai des la nivelul tălpilor decât la nivelul palmelor și afectează mai ales persoanele de culoare.

Melanomul amelanotic

Amelanotic înseamnă fără melanină. Melanoamele tind să fie închise la culoare, dar cele de tip amelanotic nu prezintă culoare. Uneori ele pot fi roz sau roșii, sau pot avea o tendă maronie sau gri în jurul marginilor. Mai puțin de 5 din 100 de cazuri de melanom (5%) sunt de tip amelanotic. Alte tipuri de melanom, precum cel lentiginos acral pot să nu prezintă culoare, ceea ce le transformă în melanoame amelanotice. Acestea sunt destul de dificil de diagnosticat din cauza faptului că nu prezintă culoare și pot fi confundate cu alte probleme dermatologice. Tratamentul este însă la fel ca și pentru alte tipuri de melanom.

Alte tipuri de melanom

Melanomul poate apărea oriunde în corp, chiar și la nivelul organelor interne. Melanomul pielii este numit și melanom cutanat malign. Una dintre zonele unde poate apărea melanomul, deși destul de rar, este în interiorul ochiului. În iris (partea colorată a ochiului) și în „căptușeala” de la nivelul ochiului, denumită coroidă, există melanocite. Dacă aceste melanocite (celule ce produc pigmenți) devin canceroase, apare un melanom. Dacă melanomul are incipit în iris, pot apărea pete închise la culoare. Dar dacă apare în altă parte în ochi, acesta nu poate fi văzut decât la un control de specialitate. Mai multe informații despre acest tip de cancer puteți afla consultând secțiunea dedicată cancerului ocular.

Deși sunt cazuri rare, este posibil să apară și melanomul vulvei, melanomul vaginal sau melanomul rectului.

Alunițe anormale sunt destul de des întâlnire, dar melanomul este o afecțiune destul de rară. Deci poate fi dificil pentru medicul dvs de familie să stabilească dacă este vorba despre melanom sau pur și simplu despre o aluniță atipică non-canceroasă. Există anumite simptome care îl pot face medicul de familie să vă recomande să consultați de urgență un specialist.

Atunci când citiți informațiile și recomandările de mai jos este important să rețineți că:

  • Numărul de oameni din România diagnosticați cu melanom este în creștere;
  • Acesta poate afecta adulți de toate vârstele;
  • Unele persoane prezintă un risc mai mare decât altele;
  • Cel mai des întâlnit loc unde apare melanomul este pe picioare (la nivelul gambelor) la femei și pe spate la bărbați;

Asociația de Dermatologie recomandă ca o persoană care prezintă melanom să fie trimisă imediat la un medic specialist (dermatolog) pentru biopsie și pentru alte analize și teste.