Uneori, cancerul uterin nu se poate vindeca. Printre cauze se numără:

 • Cancerul s-a extins în abdomen;
 • Cancerul a revenit (recidivat) după tratament;

În cazul în care cancerul dumneavoastră nu se poate vindeca, există tratamente care vă pot atenua simptomele. Este posibil ca aceste tratamente să nu vă scape de cancer, însă pot să îi încetinească dezvoltarea și să îi reducă dimensiunile.
Uneori se întâmplă ca, în ciuda tuturor tratamentelor, cancerul să reapară în pelvis sau abdomen. Este vorba despre o recidivă. Mai rar, cancerul uterin se poate extinde din locul unde a apărut în abdomen sau la alte organe din organism. Această extindere se numește cancer secundar (metastază). Este posibil ca, prin intermediul sistemului limfatic sau prin fluxul sangvin, unele celule cancerigene să se fi deplasat în organism. Acolo, au început să crească. În cazul în care cancerul uterin se extinde într-o parte îndepărtată a corpului, de cele mai multe ori se extinde către:

   • Plămâni;
   • Oase;
   • Ficat;
   • Creier.

 

Ce tratamente există?
Pentru a trata cancerul care s-a extins sau care nu poate fi vindecat, medicii pot opta pentru radioterapie, terapie cu hormoni, intervenție chirurgicală și chimioterapie. Alegerea tratamentului dumneavoastră se va face în funcție de:

   • Unde s-a extins cancerul;
   • Dimensiunile și numărul cancerelor de care suferiți;
   • Simptomele cauzate de cancer;
   • Tratamentul pe care l-ați urmat deja;
   • Starea dumneavoastră generală de sănătate;

Este posibil să puteți fi inclus în studii clinice sau tratamente experimentale. Acestea se pot concentra pe radioterapie, noi medicamente pentru chimioterapie sau noi tipuri de tratament. Găsiți multe informații în acest sens la secțiunea despre studii clinice.

A opta pentru anumite tratamente

Când o femeie are cancer în stadiu avansat, poate fi dificil să se hotărască să urmeze un anumit tratament sau chiar să decidă dacă să urmeze sau un tratament sau nu. Trebuie să țineți cont de modul în care vă va afecta tratamentul. Acest lucru implică să vă informați despre efecte secundare, dar și să faceți drumuri la spital și înapoi pentru programări și tratamente.
Cel mai important este să înțelegeți ceea ce se poate obține prin tratamentul propus. Medicul vă va informa cu privire la opțiunile de tratament. Este posibil aveți un consilier sau o asistentă specializată cu care să țineți legătura. Probabil că ar fi bine să discutați și cu un prieten sau o rudă. De asemenea, vă poate fi de ajutor să discutați problema cu cineva din afara cercului familial sau de prieteni.

Radioterapia pentru cancerul uterin în stadiu avansat

Medicul poate sugera să urmați un tratament cu radioterapie pentru cancerul uterin în stadiu avansat. Radioterapia poate ține durerea sub control micșorând tumorile care exercită presiune asupra nervilor sau care cresc în interiorul oaselor. De obicei, în cazurile în care radioterapia este folosită pentru a ține simptomele sub control, este suficientă o cură scurtă. Uneori, se administrează numai una sau două ședințe și foarte rar mai mult de zece. Astfel că de obicei efectele secundare sunt puține.
Medicul vă poate recomanda radioterapie pentru a:

   • Micșora cancerul secundar de plămâni;
   • Ține durerea sub control;

Radioterapia excesivă poate cauza daune permanente, astfel că există o doză maximă de radioterapie care se poate administra în orice parte a organismului. Așadar, în cazul în care după operație ați ajuns la limită cu radioterapia în zona pelviană și a abdomenului, este puțin probabil să mai aveți opțiunea administrării unui tratament cu radioterapie în zona respectivă.

Terapia cu hormoni pentru cancerul uterin în stadiu avansat

Unele tipuri de terapie cu hormoni, precum cea cu progesteron, pot micșora sau ține sub control cancerele care s-au extins. Acestea se folosesc în special atunci când cancerul s-a extins la plămâni..

Intervenția chirurgicală pentru cancerul uterin în stadiu avansat

Medicul specialist va recomanda operația numai în situații specifice când cancerul uterin nu se poate vindeca. Veți putea face operație numai dacă vă aflați într-o condiție bună, astfel încât să vă puteți recupera după operație. Este important ca beneficiile intervenției chirurgicale să fie mai mari decât disconfortul prin care veți trece. Va trebui deci să luați în considerare cum vă veți depăși perioada de după operație. Intervențiile chirurgicale pot fi alese pentru a:

   • Trata un cancer care a cauzat ocluzia intestinala;
   • Îndepărta sau drena un rinichi hidronefrotic;

 

Tratamentul ocluziei intestinale
În cazul în care cancerul presează intestinul, există riscul să cauzeze un blocaj. Astfel, conținutul intestinal nu poate trece mai departe, așa cum s-ar întâmpla în mod normal. Ocluzia intestinală nu apare în toate cazurile, dar dacă apare în cazul dumneavoastră este posibil să:

   • Vă simțiți balonată;
   • Fiți constipată;
   • Vă simțiți rău;
   • Aveți dureri abdominale mari;
   • Vomați cantități mari;

Blocajul se poate îndepărta prin operație sau, în unele cazuri, se poate efectua o colostomie.
Nu se pot estima beneficiile pe care le veți avea în urma acestei operații. După intervenție, este posibil să vă simțiți bine câteva luni, iar simptomele se vor opri pentru o perioadă. Însă, operația este majoră și este posibil să intervină într-un moment dificil. Uneori, colostomia se poate realiza fără o intervenție chirurgicală majoră.
În cazul în care nu puteți face operația, este posibil ca medicul specialist să vă recomande un medicament numit somatostatină (Octreotide) pentru a ține sub control simptomele ocluziei intestinale. Acest medicament reduce cantitatea de lichide care se acumulează în sistemul digestiv. Din păcate, de obicei acest tratament funcționează numai pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni.

Tratamentul rinichiului hidronefrotic

Uneori, cancerul uterin se poate extinde la și bloca unul dintre canalele dintre rinichi și vezică (uretre). Astfel, urina nu se poate drena din rinichi, iar acesta se supraîncarcă. Pentru a trata această afecțiune, medicul va:

   • Introduce un tub pentru a drena urina din rinichi;
   • Îndepărta rinichiul;

Tubul de drenare se numește tub de nefrostomie și este atașat de o pungă aflată înafara organismului. Urina este colectată în pungă; punga are un dop pentru a putea fi golită ușor. După o astfel de operație, o asistentă districtuală vă va face vizite la domiciliu pentru a vă ajuta să manevrați tubul și punga de drenaj.
Uneori, este posibil să se treacă un tub (stent) prin blocaj, astfel încât rinichiul să poată fi drenat în interiorul corpului și să nu aveți nevoie de punga de drenaj.
Operația de îndepărtarea a rinichiului este mai dificilă decât plasarea tubului de drenaj și nu întotdeauna este posibilă sau necesară. Medicul va hotărî dacă sunteți apt pentru o astfel de operație.

Chimioterapia pentru cancer uterin în stadiu avansat

Chimioterapia se folosește mai puțin în cazul cancerului uterin, decât în cazul altor tipuri de cancer. Asta pentru că studiile clinice nu au demonstrat cu exactitate că ar avea într-adevăr rezultate. Uneori, chimioterapia este eficientă în ținerea sub control a simptomelor cancerului uterin în stadiu avansat. În general, rezultatele cercetărilor arată că tratamentul cu chimioterapie poate încetini creșterea cancerelor uterine în stadiu avansat. Informații detaliate despre chimioterapie găsiți în secțiunea principală despre chimioterapie, iar în secțiunea aceasta găsiți mai mult despre chimioterapia pentru cancer uterin.