PREVENTIE CANCER DE PIELE MELANOM

În continuare veți afla informații despre cum să reduceți riscul de apariție a cancerului de piele.

Ce trebuie să faceți dacă vi s-a extirpat un melanom
Dacă vi s-a extirpat un melanom în trecut aveți un risc mai mare de reapariție. Deci trebuie să vă luați măsuri de precauție suplimentare atunci când stați la soare.

Sfaturi pentru când stați la soare

Arsurile solare pot fi foarte neplăcute. De asemenea, este un semn că pielea dumneavoastră a fost afectată de radiațiile ultraviolete. În timp, aceste leziuni pot să ducă la apariția cancerului de piele. Dacă vă expuneți prea mult la soare și suferiți de arsuri solare chiar și o dată la doi ani, puteți să vă triplați riscul de apariție a melanomului. Este important să evitați arsurile solare și să vă protejați pielea atunci când stați la soare. Nu uitați să:

  • Stați la umbră între ora 11 și ora 15;
  • Purtați un tricou, o pălărie/șapcă și ochelari de soare;
  • Utilizați cremă de plajă cu factor de protecție cel puțin 15 (cu cât este mai mare factorul de protecție, cu atât este mai bine) și cu protecție UVA cât mai buna;

 

Solarul nu este o alternativă bună la statul la soare. Intensitatea razelor UV emise de solar poate fi de 10-15 ori mai mare decât cea a razelor de soare din miezul zilei.
Persoanele care prezintă cel mai mare risc de apariție a cancerului de piele includ persoanele care:

  • Au pielea deschisă la culoare;
  • Au multe alunițe sau pistrui;
  • Au părul blond sau roșcat natural;
  • Au mai avut cancer de piele;
  • Au avut cazuri de cancer de piele în familie;

Petrecerea timpului la umbră
Una dintre cele mai bune metode de a vă proteja piele de razele UV este să petreceți timp la umbră atunci când soarele este puternic. În timpul verii razele UV sunt cele mai puternice între orele 11 și 15. Este important să acordați o atenție deosebită protejării pielii de arsurile solare, mai ales în acest interval. Vă puteți proteja stând la umbra unui copac, a unei umbrele, la cort sau chiar la umbra unei clădiri.

Acoperiți-vă

Dacă nu aveți unde să stați la umbră, cel mai bun mod de a vă proteja este să vă acoperiți. Trebuie să purtați cel puțin tricou/cămașă, pălărie sau șapcă și ochelari de soare. Nu uitați că apa reflectă razele de soare. Deci vă puteți arde și dacă stați în apă sau în apropierea apei. Gradul de protecție pe care vi-l dau hainele depinde de tipul de material. Cu cât materialul este țesut mai strâns, cu atât veți avea o protecție mai bună. Materialele foarte subțiri, transparente nu vă protejează de razele soarelui. Bumbacul vă protejează cel mai bine. Unele materiale, atunci când se udă, permit mai multe raze UV să treacă prin ele, deci trebuie să aveți mare grijă.

Purtați pălării cu boruri mari, întrucât acestea asigură cea mai bună protecție. Bebelușii și copiii trebuie mereu să poarte pălăriuțe atunci când stau la soare. Șepcile arată mai bine, dar dacă purtați șapcă partea din spate a capului și ceafa rămân expuse la soare. Cel mai bine e să purtați ceva care să vă protejeze întregul cap. Există numeroase modele potrivite, atât pentru adulți cât și pentru copii.
Nu uitați să vă protejați ochii. Purtați ochelari de soare de calitate, cu protecție laterală. Astfel, razele de soare nu intră nici prin lateralul ochiului. Și copiii trebuie să poarte ochelari de soare, dar aveți grijă la ochelarii de jucărie. Aceștia pot face mai mult rău decât bine.

Cremele de plajă

Cremele de plajă pot fi folositoare pentru a vă proteja pielea de razele soarelui. Dar acestea nu ne pot proteja în totalitate, și nu ne pot proteja de unele singure. De aceea este recomandat să stați la umbră la orele de vârf și să vă acoperiți, pentru a nu vă arde. Folosirea cremei de plaja nu înseamnă că puteți sta mai mult la soare sau la ore nepotrivite.

Ce să cumpărați

Factorul de protecție solară (SPF) vă spune care este gradul de protecție pe care vi-l oferă crema împotriva radiațiilor UVB. Cremele sunt testate toate conform acelorași criterii. Deci criteriul de selecție al cremei trebuie să fie nivelul de protecție, nu prețul.  Este recomandat să utilizați creme de protecție cu factor de protecție mai mare sau egal cu 15 (cu cât mai mare factorul, cu atât mai bine). Alegeți o cremă care să aibă și o protecție bună împotriva UVA, nu doar SPF, întrucât și razele UVB și UVA pot să provoace cancer de piele. Nivelul de protecție UVA poate fi indicat în două feluri:
Marcajul cu stele – Pe cremele de plajă comercializate în România se folosește sistemul de marcaj cu steluțe (până la 5 steluțe). Cu cât este mai mare numărul de steluțe, cu atât mai bine. Dar protecția UVA depinde, în final, de SPF. De exemplu, un SPF 25 cu 3 steluțe vă poate proteja mai bine, per total, decât un SPF10 cu 4 steluțe.
Marcajul cu simbol – Marcajul european este reprezentat de un simbol cu literele UVA într-un cerc. Marcajul înseamnă că protecția UVA este cel puțin o treime din valoarea SPF.

Utilizarea cremei de plajă

Nu trebuie să presupuneți că dacă folosiți cremă de plajă sunteți 100% protejat împotriva arsurilor solare. Nici o cremă, indiferent de factorul de protecție nu poate face acest lucru. De asemenea, nici o cremă, indiferent dacă are SPF 15 sau 50 nu poate funcționa dacă nu este aplicată corespunzător. Așadar, este foarte important să o folosiți regulat. Cercetările au arătat că, în general, oamenii aplică mult mai puțină cremă decât este necesar. Și, în consecință, pot să sufere de arsuri solare, mai ales pentru că stau mai mult la soare, crezând că sunt protejați. Există o îngrijorare referitor la faptul că un SPF mai mare le oferă oamenilor un fals sentiment de siguranță. Deci, nu utilizați cremă de plajă doar pentru a putea sta mai mult la soare. Protejați-vă stând la umbră la orele prânzului și acoperindu-vă, pe lângă utilizarea cremei de plajă.
Verificați termenul de valabilitate. Majoritatea cremelor au un termen de valabilitate de 2-3 ani și pot fi folosite 12-18 luni după ce au fost desfăcute. Deci, este în regulă să folosiți crema de anul trecut, dar în niciun caz pe cea pe care ați cumpărat-o acum 5 ani.

Crema trebuie aplicată înainte de a ieși la soare, astfel încât să poate fi absorbită în piele. Apoi mai aplicați un strat pentru a vă asigura că nu ați ratat nici o părticică de piele. Aplicați crema înainte de a vă îmbrăca, pentru a vă proteja chiar și pe sub haine. Dacă este nevoie să aplicați și alte creme, soluții anti-țânțari sau machiaj, acestea trebuie aplicate după ce ați aplicat crema de plajă. Pentru a beneficia de nivelul de protecție scris pe ambalaj, trebuie să folosiți o cantitate corespunzătoare de cremă. Pentru un adult cu conformație medie este nevoie de 2 lingurițe de cremă pentru cap, gât și brațe, sau 2 linguri dacă veți purta costum de baie.
Dacă trebuie să stați la soare la orele când soarele este foarte puternic trebuie să aplicați cremă la intervale regulate. De obicei, crema se șterge ușor (prin frecare, în apă, sau prin transpirație), așa că trebuie să o aplicați din nou după ce faceți baie, vă schimbați hainele sau înotați – chiar dacă pe cremă scrie că este rezistentă la apă!

Vitamina D și soarele

Cu toții avem nevoie de soare pentru ca organismul nostru să producă destulă vitamina D pentru a menține sănătatea oaselor. Dar este foarte dificil de stabilit de cât soare este nevoie pentru acest lucru, mai ales că acest lucru depinde de mai mulți factori. În general majoritatea oamenilor își pot asigura necesarul de soare fără a fi nevoie să stea la soare special pentru acest lucru.

Cu siguranță nu este nevoie să petreceți mult timp la soare sau să vă înroșiți pielea pentru ca organismul dvs să producă destulă vitamina D. Ba dimpotrivă: mai mult timp la soare nu înseamnă mai multă vitamina D. Odată ce nivelul necesar a fost atins, organismul nostru elimină surplusul de  vitamină D.
Pentru majoritatea dintre noi, organismul produce în timpul verii destulă vitamina D pentru a ne ajunge întreaga iarnă. Dar sunt și persoane care au nivel mai scăzut de vitamină D, așa cum sunt cei cu pielea mai închisă la culoare, cei care poartă haine ce le acoperă întregul corp, femeile însărcinate sau vârstnicii. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la nivelul de vitamina D, discutați cu mediul de familie.

Protejarea copiilor împotriva cancerului de piele

Bebelușii și copii mici au pielea foarte delicată. Toți copii, indiferent dacă se bronzează sau nu, trebuie să fie protejați de soare. Copii blonzi sau cu părul roșcat, cu ochi de culoare deschisă sau cu pistrui prezintă un risc mai mare. Copiii sub 6 luni nu trebuie ținuți în soare, mai ales în mijlocul zilei.

Controale și verificări periodice

Este foarte important să vă faceți un obicei din a vă controla pielea pentru a depista din timp orice schimbări. Acest aspect este cu atât mai important dacă sunteți  o persoană cu risc crescut de apariție a melanomului sau dacă ați mai avut melanom în trecut. Dacă observați modificări la nivelul pielii de-a lungul mai multor săptămâni sau luni, trebuie să vă adresați medicului de familie. În aceste pagini veți găsi informații despre simptome și factori de risc pentru a ști la ce trebuie să fiți atenți. De asemenea, există și imagini cu alunițe anormale .

Dacă medicul de familie este îngrijorat că ați putea avea un melanom, vă va trimite la un specialist. În funcție de serviciile medicale locale, vă poate trimite și la o clinică specializată în cancer de piele. În România există și clinici private specializate în tratarea cancerului de piele. Dar înainte de a plăti pentru aceste servicii, informați-vă cu privire la testele pe care le utilizează în depistarea cancerului de piele, pentru a vă asigura că acestea sunt de încredere. Verificați dacă personalul care face verificarea este calificat, pentru că nu mereu se întâmplă acest lucru. Dacă doriți să vezicați o anumită modificare la nivelul pielii cel mai bine este să vă duceți mai întâi la medicul de familie.