Stadiile cancerului uterin

Stadiul cancerului îi spune medicului cât de mare e acesta și dacă s-a extins. Analizele medicale și ecografiile pe care le faceți în perioada diagnosticării cancerului, oferă câteva informații despre stadiul acestuia. Această informație este importantă deoarece tratamentul este adesea adoptat în funcție de stadiul în care se află boala. Uneori nu veți afla cu exactitate în ce stadiu se află cancerul, decât după operația de îndepărtare a acestuia.
Dacă aveți cancer în stadiul 1 timpuriu, probabil veți face tratamentul la unitatea oncologică locală. Femeile cu cancer în stadiul 1 avansat sau stadiul 2 ar trebui să se trateze la unități oncologice de specialitate.

Câte stadii are cancerul uterin

Doctorii folosesc un sistem simplu de clasificare pe stadii pentru cancerul uterin denumit sistemul FIGO (Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică). Acesta cuprinde 4 stadii, numerotate de la 1 la 4:

Cancer uterin stadiul 1

Cancerul în stadiul 1 este cel mai simplu de tratat. Acest cancer este localizat în uter. Există două categorii ale cancerului uterin de stadiul 1.

  • Stadiul 1A înseamnă că celulele canceroase au crescut în peretele muscular uterin (miometru), dar maxim până la jumătatea acestuia;

Stadiul 1B înseamnă că celulele canceroase au trecut de jumătatea peretelui muscular al uterului.
 

 

 

 

 

 

 

 

Cancer uterin stadiul 2
În această fază cancerul a ajuns la colul uterin.

Cancer uterin stadiul 3

În acest stadiu cancerul s-a extins în afara uterului, dar încă se află în pelvis. Stadiul 3 are trei categorii de cancer uterin:

  • În stadiul 3A cancerul a crescut în afara învelișului exterior al uterului (tunica seroasă) sau a ajuns la ovare sau la trompele uterine;
  • În stadiul 3B cancerul a ajuns în vagin sau în țesuturile din jurul uterului (parametrium);
  • În stadiul 3C cancerul s-a extins la ganglionii limfatici apropiați (glande);

Cancer uterin stadiul 4

Stadiul 4 înseamnă că celulele canceroase s-au extins la o altă parte a corpului. Stadiul 4 are două categorii de cancer uterin:

  • În stadiul 4A cancerul a ajuns în colon sau în vezica urinară;
  • În stadiul 4B cancerul s-a extins la ganglionii limfatici mai îndepărtați sau la alte părți ale corpului, de exemplu la plămâni, ficat, oase sau creier (cancere secundare sau metastaze);

Cancer uterin în stadiu incipient sau avansat

Medicul sau asistenta medicală poate să descrie cancerul ca fiind incipient, avansat la nivel local sau în stadiu avansat. În general, stadiul 1 și stadiul 2 sunt considerate stadii incipiente. Stadiul 3 și stadiul 4A sunt stadii avansate la nivel local. Stadiul 4B este avansat (metastazic).

Clasificarea cancerului pe grade

Cancerul se poate dezvolta mai repede sau mai încet. Medicii patologii clasifică cancerul pe stadii în funcție de cât de asemănătoare sunt celulele canceroase cu celulele normale ale uterului. Acest lucru îi dă medicului o idee despre cât de repede e posibil să crească formațiunea canceroasă.
S-ar putea ca medicul să vorbească de diferențiere. Acest lucru se referă la gradul de dezvoltare sau de maturitate al celulei.

  • Celulele canceroase de gradul 1 (grad inferior) sunt foarte bine diferențiate și seamănă foarte mult cu celulele normale;
  • Celulele canceroase de gradul 2 sunt puțin diferențiate și seamănă mai puțin cu celulele normale;
  • Celulele canceroase de gradul 3 (grad superior) sunt slab diferențiate și au forme foarte anormale;

În general cancerul de grad inferior crește mai încet și este mai puțin probabil să se răspândească decât cel de grad superior. Majoritatea cazurilor de cancer endometrial sunt de grad inferior.

0 0 vote
Article Rating