STADIALIZARE CARCINOM PULMONAR

Stadiul unui cancer arată cât de mult s-a răspândit acesta. Tratamentul și pronosticul depind în mare măsură de stadiul cancerului. Stadiul cancerului se bazează pe rezultatele consultului fizic, pe testele imagistice (scanare CT, scanare PET etc) și pe alte teste, care sunt descrise în secțiunea “Cum sunt diagnosticate tumorile carcinoide pulmonare?”

Sistemul de stadializare TNM

Un sistem de stadializare este o modalitate standard prin care echipa oncologică stabilește cât de mare este un cancer și cât de mult s-a răspândit. Sistemul de stadializare pentru tumorile carcinoide pulmonare este același cu cel utilizat pentru stadializarea altor tipuri de cancer pulmonar – sistemul de stadializare TNM al American Joint Committeeon Cancer (AJCC). Sistemul TNM descrie 3 informații cheie:

T: indică dimensiunea tumorii principale și dacă aceasta a crescut în zonele din apropiere; N: descrie răspândirea cancerului în ganglionii limfatici adiacenți (regionali). Ganglionii limfatici sunt grupări mici sub formă de boabe de fasole formate din celule ale sistemului imunitar în care se răspândește deseori cancerul; M: arată dacă boala s-a răspândit (a metastazat) la alte organe din corp. (Locul cel mai frecvent este ficatul);

Numere sau litere apar după T, N și M pentru a oferi mai multe detalii despre fiecare dintre acești factori. Numerele de la 0 la 4 indică un grad crescut de gravitate. Sistemul de stadializare TNM este complex și poate fi greu de înțeles pentru pacienți (și chiar și pentru unii medici). Dacă aveți întrebări despre stadiul cancerului de care suferiți, cereți medicului să vi-l explice.

Categorii T

TX: Tumoarea primară nu poate fi evaluată, au fost depistate celule canceroase în citologia sputei sau în spălăturile bronșice, nu s-a găsit nici o tumoare;

T0: Nu există dovezi ale unei tumori primare;

Tis: Cancerul este depistat doar în straturile superioare care căptușesc căile aeriene. Acesta nu a invadat țesuturile pulmonare mai profunde. Acest stadiu este cunoscut și sub numele de carcinom in situ;

T1: Tumoarea nu este mai mare de 3 cm în diametru. Ea nu a ajuns la membranele care înconjoară plămânii (pleura viscerală) și nu afectează principalele ramuri din bronhii. Dacă tumoarea are 2 cm sau mai puțin în diametru, aceasta este denumită T1a. Dacă tumoarea este mai mare de 2cm dar nu mai mare de 3 cm în diametru, ea este denumită T1b;

T2: Tumoarea prezintă una sau mai multe din caracteristicile următoare: Este mai mare de 3cm, dar mai mică de 7cm în diametru. Dacă tumoarea are 5 cm sau mai puțin în diametru (dar încă depășește 3 cm), este denumită T2a. Dacă tumoarea are mai mult de 5cm în diametru, dar mai puțin de 7cm, este denumită T2b. Ea cuprinde o bronhie principală, însă nu este mai aproape de 2 cm de carină (punctul în care traheea se desparte în bronhiile principale dreaptă și stângă). Aceasta a crescut în membranele care înconjoară plămânii (pleura viscerală). Tumoarea blochează parțial căile respiratorii, dar aceasta nu a făcut ca întregul plămân să cedeze sau să se instaleze pneumonia.

T3: Tumoarea prezintă una sau mai multe dintre următoarele caracteristici: Are mai mult de 7cm în diametru. A crescut în peretele toracic, mușchiul respirator care separă toracele de abdomen (diafragma), membranele care înconjoară spațiul dintre plămâni (pleura mediastinală), sau membranele sacului care înconjoară inima (pericardul parietal). Invadează o bronhie principală și este mai aproape de 2 cm de carină, însă nu cuprinde și carina. A crescut în căile respiratorii suficient pentru a face ca un plămân întreg să cedeze sau să provoace pneumonie în tot plămânul. Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în același lob al unui plămân.

T4: Cancerul prezintă una sau mai multe dintre caracteristicile următoare: O tumoare de orice dimensiune a crescut în spațiul dintre plămâni (mediastin), inimă, vasele mari de sânge din apropierea inimii (cum ar fi aorta), trahee, esofag (tubul care leagă gâtul de stomac), coloana vertebrală sau carina. Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în diverși lobi ai aceluiași plămân.

Categorii N

NX: Ganglionii limfatici din apropiere nu pot fi evaluați;

N0: Nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere;

N1: Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din interiorul plămânului și/sau din jurul zonei în care bronhia intră in plămân (ganglioni limfatici hilari). Ganglionii limfatici afectați se află pe aceeași parte cu tumoarea (tumorile) primară (primare);

N2: Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din jurul carinei (punctul în care traheea se desparte în bronhiile dreaptă și stângă) sau la ganglionii limfatici din spațiul dintre plămâni (mediastin) pe aceeași parte cu tumoarea primară;

N3: Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropierea claviculei pe ambele părți și/sau s-a răspândit la ganglionii limfatici hilari sau mediastinali de pe partea opusă tumorii primare;

Categorii M

M0: Nu s-a răspândit la organele sau zonele îndepărtate. Aceasta include celălalt plămân, ganglionii limfatici mai îndepărtați decât cei menționați în stadiile N de mai sus, și alte organe sau țesuturi cum ar fi ficatul, oasele sau creierul;

M1a: Oricare dintre următoarele: Cancerul s-a răspândit la celălalt plămân. Sunt depistate celule canceroase în lichidul din jurul plămânului (denumite efuziune pleurală malignă). Sunt depistate celule canceroase în lichidul din jurul (denumite efuziune pericardială malignă).

M1b: Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici îndepărtați sau la organe cum ar fi ficatul, oasele sau creierul.

Gruparea stadiilor

Odată stabilite categoriile T, N și M, aceste informații sunt combinate pentru a obține un stadiu general cum ar fi 0,I,II,III sau IV. Acest proces se numește gruparea stadiilor. Anumite stadii sunt sub-divizate în A și B. Stadiile identifică tumori care au un pronostic similar, astfel încât sunt tratate în mod similar. Pacienții cu numere mai mici ale stadiilor tind să aibă un pronostic mai bun.

Cancerul ocult (ascuns):

TX, N0, M0: Sunt depistate celule canceroase într-o mostră de spută sau în alte lichide pulmonare, însă cancerul nu este depistat la alte teste, așa că locația acestuia nu poate fi stabilită.

Stadiul 0:

Tis, N0, M0: Cancerul este depistat doar în straturile superioare de celule care căptușesc căile respiratorii. El nu a pătruns mai adânc în alte țesuturi pulmonare și nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în alte zone mai îndepărtate.

Stadiul IA:

T1, N0, M0: Cancerul nu depășește 3 cm în diametru, nu a ajuns la membranele care înconjoară plămânii și nu afectează principalele ramuri din bronhii. Nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în zonele mai îndepărtate.

Stadiul IB:

T2a, N0, M0: Cancerul prezintă 1 cm în diametru, dar nu depășește 5cm. Tumoarea cuprinde o bronhie principală, însă nu este la mai puțin de 2 cm de carină și nu este mai mare de 5 cm. Tumoarea a crescut în pleura viscerală (membranele care înconjoară plămânii) și nu este mai mare de 5 cm. Cancerul blochează parțial căile respiratorii și nu depășește 5cm. Cancerul nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în zonele îndepărtate.

Stadiu IIA:

Acest stadiu este format din trei combinații principale:

T1, N1, M0: Cancerul nu depășește 3 cm în diametru, nu a crescut în membranele care înconjoară plămânii și nu afectează ramurile principale ale bronhiilor. Acesta s-a răspândit la ganglionii limfatici din interiorul plămânilor și/sau în jurul zonei în care bronhia intră în plămân (ganglionii limfatici hilari). Acești noduli limfatici sunt pe aceeași parte cu cancerul. Acesta nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

SAU

T2a, N1, M0: Cancerul prezintă una sau mai multe dintre caracteristicile următoare: Tumoarea principală depășește 3 cm în diametru, dau nu este mai mare de 5cm. Tumoarea a crescut într-o bronhie principală, însă nu se află la mai puțin de 2 cm de carină și nu depășește 5cm. Tumoarea a crescut în pleuraviscerală (membranele care înconjoară plămânii) și nu depășește 5 cm. Cancerul blochează parțial căile respiratorii și nu depășește 5cm. Cancerul s-a răspândit de asemenea la ganglionii limfatici din interiorul plămânului și/sau din jurul zonei în care bronhia intră în plămân (ganglionii limfatici hilari). Acești ganglioni limfatici sunt pe aceeași parte cu cancerul. Acesta nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

SAU

T2b, N0, M0: Cancerul are una sau mai multe dintre caracteristicile următoare: Tumoarea principală depășește 5 cm în diametru, însă nu este mai mare de 7cm. Tumoarea cuprinde o bronhie principală și are diametrul cuprins între 5 și 7 cm, însă nu este mai aproape de 2 cm de carină. Tumoarea a crescut în pleuraviscerală (membranele care înconjoară plămânii) și are un diametru cuprins între 5 și 7cm. Cancerul blochează parțial căile respiratorii și are un diametru între 5și 7 cm. Cancerul nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau în zonele îndepărtate.

Stadiu IIB

Acest stadiu cuprinde două combinații de categorii.

T2b, N1, M0: Cancerul prezintă 1 sau mai multe dintre caracteristicile următoare: Tumoarea principală depășește 5 cm în diametru, însă nu este mai mare de 7cm. Tumoarea a crescut într-o bronhie principală și are diametrul cuprins între 5 și 7 cm, însă nu este mai aproape de 2 cm de carină. Tumoarea a crescut în pleuraviscerală (membranele care înconjoară plămânii) și are un diametru cuprins între 5 și 7cm. Tumoarea blochează parțial căile respiratorii și are un diametru între 5și 7 cm. Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din interiorul plămânului și/sau din jurul zonei în care bronhia intră în plămân (ganglionii limfatici hilari). Acești ganglioni limfatici nu sunt de aceeași parte cu cancerul. Acesta nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

SAU

T3, N0, M0: Tumoarea principală prezintă 1 sau mai multe dintre caracteristicile următoare: Are un diametru mai mare de 7cm. A crescut în peretele toracic, mușchiul respirator care separă toracele de abdomen (diafragma), membranele care înconjoară spațiul dintre plămâni (pleura mediastinală), sau membranele sacului care înconjoară inima (pericardul parietal). Invadează o bronhie principală și este mai aproape de 2 cm de carină, însă nu cuprinde și carina. A crescut în căile respiratorii suficient pentru a face ca un plămân întreg să cedeze sau să provoace pneumonie în tot plămânul. Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în același lob al unui plămân.

Stadiul IIIA

Acest stadiu cuprinde trei combinații de categorii.

T1 la T3, N2, M0: Tumoarea poate avea orice dimensiune sau poate avea una dintre caracteristicile următoare: Tumoarea cuprinde o bronhie principală fără a crește în carină. Tumoarea a crescut în pleuraviscerală (membranele care înconjoară plămânii). Tumoarea blochează parțial căile respiratorii, sau a crescut în căile respiratorii suficient pentru a face ca un plămân întreg să cedeze sau să provoace pneumonie în tot plămânul. A crescut în peretele toracic, mușchiul respirator care separă toracele de abdomen (diafragma), membranele care înconjoară spațiul dintre plămâni (pleura mediastinală), sau membranele sacului care înconjoară inima (pericardul parietal). Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în același lob al unui plămân. Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din jurul carinei sau la ganglionii limfatici din spațiul dintre plămâni (mediastin). Acești ganglioni limfatici sunt de aceeași parte cu tumoarea pulmonară principală. Cancerul nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

SAU

T3, N1, M0: Tumoarea prezintă una sau mai multe dintre caracteristicile următoare: Are un diametru mai mare de 7cm. A crescut în peretele toracic, mușchiul respirator care separă toracele de abdomen (diafragma), membranele care înconjoară spațiul dintre plămâni (pleura mediastinală), sau membranele sacului care înconjoară inima (pericardul parietal). Invadează o bronhie principală și este mai aproape de 2 cm de carină, însă nu cuprinde și carina. Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în același lob al unui plămân. A crescut în căile respiratorii suficient pentru a face ca un plămân întreg să cedeze sau să provoace pneumonie în tot plămânul. Cancerul s-a răspândit și la ganglionii limfatici din interiorul plămânului și/sau din jurul zonei în care bronhia intră în plămân (ganglionii limfatici hilari). Acești ganglioni limfatici sunt de aceeași parte cu cancerul. Acesta nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

SAU

T4, N0 sau N1, M0: Cancerul prezintă una sau mai multe dintre caracteristicile următoare: O tumoare de orice dimensiune a crescut în spațiul dintre plămâni (mediastin), inimă, vasele  mari de sânge din apropierea inimii (cum ar fi aorta), trahee, esofag (tubul care leagă gâtul de stomac), coloana vertebrală sau carina. Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în același lob al unui plămân. Cancerul s-a răspândit sau nu la ganglionii limfatici din interiorul plămânului și/sau din jurul zonei în care bronhia intră în plămân (ganglionii limfatici hilari). Toți ganglionii limfatici afectați sunt de aceeași parte cu cancerul. Acesta nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

Stadiul IIIB

Acest stadiu cuprinde două combinații de categorii.

Oricare T, N3, M0: Cancerul poate avea orice dimensiune. Acesta poate să fi crescut sau nu în structurile adiacente sau poate să fi provocat pneumonie sau colaps pulmonar. S-a răspândit la ganglionii limfatici din apropierea claviculei pe ambele părți și/sau s-a răspândit la ganglionii limfatici hilari sau mediastinali de pe partea opusă tumorii primare. Cancerul nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

SAU

T4, N2, M0: Cancerul prezintă una sau mai multe dintre caracteristicile următoare: O tumoare de orice dimensiune a crescut în spațiul dintre plămâni (mediastin), inimă, vasele mari de sânge din apropierea inimii (cum ar fi aorta), trahee, esofag (tubul care leagă gâtul de stomac), coloana vertebrală sau carină. Doi sau mai mulți noduli tumorali separați sunt prezenți în lobi diferiți ai aceluiași plămân. Cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din jurul carinei sau în spațiul dintre plămâni (mediastin). Ganglionii limfatici afectați sunt de aceeași parte cu tumoarea pulmonară principală. Cancerul nu s-a răspândit în zonele îndepărtate.

Stadiul IV

Acest stadiu cuprinde două combinații de categorii.

Oricare T, oricare N, M1a: Cancerul poate avea orice dimensiuneși poate să fi crescut sau nu în structurile adiacente sau poate să fi atins ganglionii limfatici din apropiere. În plus, oricare dintre următoarele este adevărată: Cancerul s-a răspândit la celălalt plămân. Sunt depistate celule canceroase în lichidul din jurul plămânului (denumite efuziune pleurală malignă). Sunt depistate celule canceroase în lichidul din jurul inimii (denumite efuziunepericardială malignă).

SAU

Oricare T, oricare N, M1b: Cancerul poate avea orice dimensiune și poate să fi crescut sau nu în structurile adiacente sau poate să fi atins ganglionii limfatici din apropiere. S-a răspândit în zonele îndepărtate, precum ficatul.