Când vă veți trezi, după operație, veți observa câteva tuburi. Veți avea:

 • O perfuzie (intravenoasă) în braț care vă va administra lichide până când veți putea mânca și bea din nou;
 • Un tub (cateter) în vezica urinară, pentru drenarea urinei;
 • Unul sau mai multe tuburi subțiri (drenuri pentru plagă) în abdomen, pentru colectarea fluidelor. Acestea ajută rana să se vindece;
 • Este posibil să aveți un tub foarte subțire în coloana vertebrală (analgezie epidurală), care administrează calmantele pentru controlul durerii după operație;

Nu veți putea mânca sau bea la început. Dar pe măsură ce vă treziți veți putea să luați mici înghițituri de apă. Medicul vă va ausculta în zona abdominală cu un stetoscop pentru a vedea dacă intestinul dvs funcționează normal (uneori intestinul nu mai funcționează pentru un timp, după intervenții chirurgicale în zona abdominală). Imediat ce acesta începe să funcționeze, veți putea consuma mai multe lichide și apoi veți putea mânca ceva ușor. În aproximativ 2 zile veți putea mânca și bea ca înainte de operație.
Deoarece nu veți putea să vă deplasați, vi se va administra zilnic o injecție cu heparină, un medicament pentru subțierea sângelui și pentru prevenirea formării cheagurilor la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă sau TVP) sau pulmonare (embolie pulmonară sau EP). De asemenea, va trebui să purtați șosete elastice. Acestea ajuta sângele să circule înapoi spre inimă (în mod normal, mușchii picioarelor fac aceasta).

După alte tipuri de intervenții chirurgicale majore pentru cancerul de col uterin

Ca și în cazul histerectomiei, vă veți trezi și veți vedea câteva tuburi. Este posibil să aveți:

 • O perfuzie pentru administrarea de lichide;
 • Un tub introdus într-un vas de sânge din zona gâtului, prin care medicul vă administrează lichide și pe care îl folosește pentru a măsura tensiunea arterială;
 • Drenuri în zona abdomenului, care sunt legate la sticle sau pungi conectoare;
 • Un cateter pentru drenarea urinei (cu excepția cazului în care vezica urinară a fost îndepărtată);
 • Un tub pentru urostomie, care este introdus într-o incizie practicată în abdomen pentru drenarea urinei (dacă vi s-a îndepărtat vezica urinară);
 • Un tub foarte subțire în coloana vertebrală (analgezie epidurală), care administrează calmantele pentru controlul durerii după operație;

După o operație foarte complexă, vă veți trezi probabil în secția de terapie intensivă. Nu trebuie să vă faceți griji, aceasta este o măsură de rutină. Vă aflați în această secție deoarece acestea au un număr mai mare de asistente medicale, care vor fi în măsură să vă acorde toată atenția de care aveți nevoie în primele câteva ore. Dacă starea dvs este stabilă, medicul vă va transfera în rezervă la aproximativ 36-48 de ore de la operație.

Analgezice

Este posibil să aveți dureri în prima săptămână după operație. Există mai multe analgezice pe care le puteți folosi. Este important să-i spuneți medicului sau asistentei medicale dacă simțiți vreo durere. Aceștia au nevoie de ajutorul dvs pentru a identifica tipul de analgezic și doza potrivită pentru dvs. Analgezicele sunt eficiente atunci când le luați regulat.
Când vă veți trezi după operație, este posibil să observați o pompă atașată la perfuzia dvs, care conține analgezice. Este posibil să vi se administreze analgezice direct în coloana vertebrală (analgezie epidurală) în prima zi după operație. Acesta este același tip de control al durerii care este folosit uneori pentru calmarea durerilor travaliului. Aceste calmante funcționează foarte bine pentru controlul durerii după o operație. Nu vă vor induce somnolența și nu vă vor face să vă simțiți rău, spre deosebire de alte analgezice puternice. Acestea vă vor amorți picioarele, dar acest lucru este puțin important atunci când stați la pat timp de câteva zile, după o operație majoră. Este posibil să reveniți în salon cu sistemul de analgezie epidurală deja conectat. Vei avea un tub foarte subțire lipit de spate. Acesta este conectat la o pompă, care vă va administra încontinuu o doză de analgezic, în spațiul din jurul nervilor din spate.

Plaga

Dacă ați suferit o histerectomie, cel mai probabil veți avea o plagă verticală, în partea superioară și inferioară a abdomenului. Aceasta se numește incizie mediană. Chirurgul va avea astfel acces la toate părțile abdomenului, astfel încât să poată verifica țesuturile din jurul uterului. De asemenea, este posibil să aveți o plagă în partea inferioară a abdomenului, de la dreapta la stânga – o incizie transversală. Dacă sunteți supraponderală, această opțiune este mai ușoară pentru chirurg și se va vindeca mai ușor. Dacă operația s-a realizat laparoscopic, veți avea 5 răni mici în zona abdomenului, și nu o plagă de dimensiuni mari. Dacă ați suferit o altă intervenție chirurgicală, plaga va varia în funcție de operație.
Plaga va fi acoperită atunci când ieșiți din operație. Aceasta va fi lăsată acoperită timp de câteva zile. Apoi, asistenta va schimba pansamentul și va curăța rana. Drenurile vor rămâne în plagă până când nu mai există fluid de drenat. Asistenta va schimba recipientele atașate de acestea în fiecare zi. Drenurile vor fi îndepărtate la aproximativ 2-7 zile de la operație. Îndepărtarea acestora este foarte simplă. Asistenta va tăia sutura care susține drenul și îl va trage apoi afară. Este posibil ca această senzație să fie ciudată și este posibil să simțiți un mic junghi, dar de obicei nu doare mai mult decât atât.
Firele sau clemele vor fi păstrate timp de 7-10 zile. Asistenta le poate îndepărta înainte de a fi externată. Dacă acestea nu au fost scoase, puteți reveni la spital pentru a le scoate, sau o asistentă medicală vă poate vizita acasă pentru a le îndepărta. Multe spitale folosesc fire absorbabile care se dizolvă treptat, astfel încât să nu fie nevoie să le scoateți. Dacă s-au utilizat astfel de fire, este posibil să aveți benzi adezive (steristrips) peste plagă.

Ridicarea din pat

Acest lucru poate părea imposibil la început. Mișcarea vă ajută să vă simțiți mai bine, dar va trebui să faceți aceasta treptat. Fizioterapeutul vă va vizita în fiecare zi după operație pentru a vă ajuta să faceți exercițiile de respirație și exercițiile pentru picioare. Asistente medicale vă vor aminti și ele să vă faceți exercițiile. Fizioterapeutul vă poate ajuta mult, deoarece vă poate arăta cum să vă ridicați din pat fără să vă doară prea tare. Odată ce toate drenurile și perfuziile sunt îndepărtate, vă va fi mult mai ușor să vă mișcați. După aceea veți simți că faceți progrese aproape imediat. Durerile la eliminarea gazelor sunt destul de frecvente după histerectomie. Această durere seamnăcă cu colicile abdominale, fiind cauzată de intestinul care nu a funcționat pentru o vreme. Este esențial să faceți mișcare, pentru a preveni această durere. De asemenea, mișcarea reduce riscul de complicații mai grave, cum ar fi formarea cheagurilor de sânge la nivelul picioarelor (TVP).

Refacerea după intervenția chirurgicală

După acest tip de intervenție chirurgicală în zona abdominală, va trebui să vă odihniți, la domiciliu, timp de cel puțin o lună de la externare. Prima consultație în ambulatoriu este de obicei programată la aproximativ 6 săptămâni de la operație. Până în acel moment, nu veți fi în măsură să:

 • Faceți treburi în gospodărie care presupun eforturi semnificative, cum ar fi aspiratul;
 • Transportați pungi grele cu cumpărături sau să spălați rufe;
 • Să conduceți;

Acest lucru se datorează faptului că toate aceste activități solicită mușchii abdominali și pielea. Aceștia au nevoie de timp pentru a se vindeca, iar vindecarea va dura mai mult dacă solicitați zona prea mult. Treptat, veți putea face tot mai multe; o scurtă plimbare în fiecare zi este o idee foarte bună. Vă veți bucura de aerul curat și pe măsură ce vă refaceți veți putea merge tot mai mult. Nu încercați să faceți prea multe de la început. Amintiți-vă că, oricât de mult ai mers, va trebui să parcurgeți aceeași distanță înapoi!