CDIS – carcinom ductal in situ

Aici puteți afla informații despre CDIS (carcinom ductal in situ). CDIS înseamnă că unele celule din căptușeala canalelor lactifere au început să devină anormale.

Dacă aveți carcinom ductal in situ (CDIS), înseamnă că celulele din interiorul canalelor din sânii dvs au început să se transforme în celule canceroase. Aceste celule sunt toate localizate în interiorul canalelor, fără a se răspândi la țesuturile din împrejur. Așadar, șansele ca acestea să se răspândească la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului sunt foarte mici. Medicii pot utiliza diferiți termeni pentru a descrie CDIS, inclusiv pre-invaziv, non-invaziv, neoplazii intraepiteliale ductale (NID) sau cancer intra-ductal.

Medicul poate descrie CDIS ca o formă incipientă de cancer de sân. Dacă nu este tratat, la unele femei, CDIS poate începe să se răspândească la țesutul mamar adiacent după câțiva ani. Deci, se poate transforma în cancer invaziv. CDIS este diagnosticat mai des decât în trecut. Acesta este adesea depistat la mamografii de control, atunci când femeile sunt testate în cadrul programelor de screening. CDIS și cancer de sân ductal invaziv nu sunt unul și același lucru. În cazul cancer de sân ductal invaziv, celulele canceroase au iești din canalele lactifere și s-au răspândit la țesutul din jur. Există o șansă ca celulele să se răspândească la ganglionii limfatici din apropiere, sau la alte părți ale corpului.

Gradele CDIS

Doctorii clasifică CDIS în CDIS cu grad înalt (care crește mai repede) și cu grad scăzut (care crește mai încet). Există și un grad intermediar, între cele două mai sus menționate. Doctorii cred că CDIS de grad înalt are mai multe șanse să se răspândească la țesutul adiacent și mai are mai multe șanse să revină după tratament. Cunoaștere gradului îi ajută pe doctori să aleagă tratamentul potrivit.

Tratamente pentru  CDIS

Intervenția chirurgicală este principalul tratament pentru CDIS. Multe femei suferă intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea zonei afectată de CDIS, împreună cu o zonă-tampon. Această intervenție se numește excizie locală sau chirurgie conservativă, sau lumpectomie. După această intervenție, s-ar putea să faceți  radioterapie, în cazul în care celulele CDIS arată anormal (grad înalt). Tratamentul cu radioterapie se utilizează pentru a elimina orice celulă anormală care a mai rămas în țesutul mamar. Doctorul vă va explica beneficiile și riscurile radioterapiei.

Unele femei suferă extirparea întregului sân (mastectomie). Dacă doriți, vi se poate face și operația de reconstrucție în același timp cu mastectomia, sau ulterior. Vi se va recomanda mastectomie dacă:

  • Zona de CDIS este mare;
  • Există mai multe zone de CDIS la nivelul sânului;
  • Aveți sâni mici și o zonă prea mare este afectată de CDIS pentru a putea efectua o excizie locală.

 

Unele femei aleg să facă mastectomie încă de la început, în locul exciziei locale, întrucât se simt mai încrezătoare că CDIS a fost tratat.
Dacă celulele CDIS au receptori estrogeni, medicul vă poate recomanda să luați tamoxifen (un tip de terapie hormonală) pentru a reduce riscul de apariție a unui cancer invaziv pe viitor. Medicii încă mai fac cercetări cu privire la eficiența tamoxifenului și a altor tratamente cu hormoni în reducerea riscului de reapariție a CDIS.
Unele rezultate arată că tamoxifen nu oferă prea multă protecție suplimentară dacă ați făcut deja radioterapie.

0 0 vote
Article Rating