CHIMIOTERAPIE CANCER DE PANCREAS

După intervenția chirurgicală de îndepărtare a cancerului pancreatic, de obicei faceți chimioterapie pentru a vă ajuta să micșorați riscul de revenire a cancerului. Cel mai probabil veți face o serie de chimioterapie de 6 luni cu gemcitabină sau fluorouracil (5 FU). Pentru cancerul pancreatic avansat, medicul dumneavoastră vă poate oferi chimioterapie pentru a micșora cancerul și a ameliora simptomele. Chimioterapia poate de asemenea ajuta oamenii să trăiască mai mult. Cel mai probabil vi se va administra o combinație de medicamente pentru chimioterapie.
Dacă medicul dumneavoastră sugerează chimioterapia, vă poate solicita să luați parte la un studiu clinic astfel încât medicii să continue să învețe mai mult despre tratarea acestui tip de cancer.

Chimioterapie pentru cancerul pancreatic

Această pagină vă vorbește despre chimioterapia pentru cancerul de pancreas. Găsiți aici următoarele informații:

 • Chimioterapia după operație;
 • Combinația chimioterapie și radioterapie;
 • Chimioterapie pentru cancerul pancreatic avansat;
 • Medicamentele pe care le puteți lua;
 • Suplimentele alimentare sau din plante și chimioterapia;
 • Mai multe informații despre chimioterapie;

 

Chimioterapia după operație

Este posibil să faceți chimioterapie după operația de cancer pancreatic. Dacă chirurgul vă îndepărtează complet cancerul, veți face chimioterapie pentru a ajuta la scăderea riscului reapariției cancerului. Această terapie este cunoscută sub numele de chimioterapie adjuvantă. Dacă nu a fost posibilă îndepărtarea completă a cancerului, chimioterapia poate ajuta la scăderea cancerului rămas.
În mod obișnuit veți face chimioterapie timp de aproximativ 6 luni. În general începeți tratamentul la aproximativ 1 sau 2 luni după operație. Cel mai probabil veți face chimioterapie cu gemcitabină sau fluorouracil (5-FU). Cercetătorii continuă să caute modalități de îmbunătățire a tratamentului pentru cancer pancreatic. Astfel că medicul dumneavoastră vă poate solicita să luați parte la un studiu clinic. Medicamentele pentru chimioterapie care se pot administra după operație includ capecitabina cu gemcitabină.
Medicii evaluează de asemenea posibilitatea de a face chimioterapie înainte de operație (denumită chimioterapie neo-adjuvantă). Ideea este ca această chimioterapie să micșoreze cancerul, astfel încât să existe șanse mai mari de îndepărtare completă a acestuia pe cale chirurgicală. Rezultatele studiilor clinice randomizate sunt necesare înainte ca medicii să poată vedea dacă această abordare îmbunătățește prognoza pentru persoanele cu cancer de pancreas.

 

Combinația chimioterapie și radioterapie

Unii medici încearcă să prescrie acest tratament combinat înainte de operație pentru cancerul pancreatic incipient. Ei speră ca acest tratament să micșoreze cancerul astfel încât să aibă o șansă mai mare de a-l îndepărta în întregime și să poată reduce riscul revenirii cancerului. Cel mai probabil veți fi supus acestei proceduri în cadrul unui studiu clinic.
Puteți face chimioterapie (cum ar fi fluorouracil) și radioterapie pentru cancerul avansat local care nu poate fi îndepărtat pe cale chirurgicală. Aceasta vă poate ajuta să micșorați sau să încetiniți evoluția cancerului. Cel mai bun mod de administrare a acestui tratament este încă cercetat în studiile clinice. Însă majoritatea oamenilor vor începe tratamentul cu o cură de chimioterapie. Dacă în această perioadă cancerul nu crește, veți continua cu radioterapie și chimioterapie combinate (chimioradiație). Medicamentele de chimioterapie ajută radioterapia să funcționeze mai bine. La unele persoane aceste tratament poate micșora cancerul suficient de mult pentru a face posibilă operația. Chimioradiația provoacă mai multe efecte secundare decât chimioterapia sau radioterapia făcute individual, astfel încât medicii caută modalități de reducere a acestor efecte secundare.

 

Chimioterapie pentru cancerul pancreatic avansat

Dacă aveți cancer pancreatic în stare avansată, medicul vă poate sugera chimioterapia. Chimioterapia nu vă va vindeca de cancer, însă îl poate micșora și astfel poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptome. Poate ajuta la scăderea ratei de creștere a cancerului pentru o perioadă. Însă chimioterapia nu ajută pe oricine este bolnav de cancer pancreatic. Unele persoane se vor simți mai bine după tratament, iar altele pot trăi mai mult. Însă din nefericire anumite persoane care face chimioterapie nu vor simți deloc beneficiile.
Vă puteți gândi dacă vizitele la spital și efectele secundare merită efortul având în vedere beneficiile. Puteți discuta oricând cu medicul dumneavoastră specialist. Nimeni nu vă poate spune exact cum veți fi afectat de efectele secundare înainte să faceți efectiv tratamentul. Puteți începe și veți vedea cum vă simțiți dacă vreți. Puteți întrerupe oricând tratamentul dacă doriți.
Dacă vă simțiți destul de bine pentru a face chimioterapie, probabil că vi se va administra o combinație de fluorouracil, irinotecan și oxaliplatin. Acest tratament se numește FOLFIRINOX. Sau puteți lua gemcitabină în combinație cu un alt medicament pentru chimioterapie, de exemplu nab-paclitaxel (Abraxane). Aceasta poate face parte din studiul clinic.

 

Medicamentele pe care le puteți lua:

 • Gemcitabină (Gemzar);
 • Fluorouracil (5-FU);
 • Capecitabină;
 • Combinația FOLFIRINOX pentru chimioterapie;
 • Nab-paclitaxel;

 

Gemcitabina (Gemzar)

Gemcitabina este un lichid care vi se administrează printr-o perfuzie intravenoasă, tip de aproape o jumătate de oră. De obicei vi se administrează această perfuzie o dată pe săptămână timp de 3 săptămâni, urmate de o săptămână fără tratament. În mod normal, efectele secundare ale gemcitabinei sunt relativ ușoare. Linkurile de mai jos vă conduc către informații despre cum să abordați efectele secundare. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare includ:

 • Riscul crescut de infecție;
 • Stare de rău;
 • Oboseală (extenuare);
 • Simptomele asemănătoare gripei cum ar fi dureri, dureri de cap, frisoaneși temperatură ridicată;

Vi se poate administra gemcitabină împreună cu alte medicamente de chimioterapie cum ar fi capecitabina sau nab-paclitaxel.

Fluorouracil (5-FU)

Fluorouracil este un lichid care vi se administrează printr-o perfuzie intravenoasă. Atunci când primiți fluorouracil, de obicei primiți și o vitamină numită acid folinic, deoarece ajută pentru obținerea unui efect mai bun. Unele dintre cele mai comune efecte secundare includ:

 • Riscul crescut de infecție;
 • Diareea;
 • Ulcerațiile bucale;
 • Oboseală (extenuare);
 • Stare de rău;

Capecitabina

Capecitabina este fluorouracil sub formă de tabletă. Se mai numește și Xeloda. Efectele secundate ale capecitabinei sunt în general aceleași ca și în cazul fluorouracilului.

 

Combinația FOLFIRINOX pentru chimioterapie

Pentru cancerul pancreatic avansat, medicii pot folosi o combinație de medicamente pentru chimioterapie cu fluorouracil, irinotecan și oxaliplatin (FOLFIRINOX). Aceste medicamente vă vor fi administrate o dată la 2 săptămâni prin perfuzie intravenoasă. Aceasta provoacă mai multe efecte secundare decât administrarea unui singur medicament pentru chimioterapie. Însă poate da mai multe șanse de a controla cancerul pe o perioadă lungă de timp. Pacienții trebuie să fie în formă bună și să se simtă bine pentru a le fi administrată această combinație.

 

Nab-paclitaxel

Nab-paclitaxel (Abraxane) este medicamentul de chimioterapie paclitaxel combinat cu o proteină numită albumină. A fost licențiat recent ca prim tratament pentru cancerul pancreatic care s-a răspândit în altă parte a corpului (cancer în stadiul 4). Vă va fi administrat împreună cu chimioterapia pe bază de gemcitabină. Nab-paclitaxel nu este disponibil la scară largă în SNS în acest moment pentru cancerul pancreatic deoarece trebuie să mai fie analizat de Institutul National pentru Excelență în Sănătate și Îngrijiri (NICE). Vi se va administra nab-paclitaxel prin perfuzie intravenoasă. Durează aproximativ o jumătate de oră. Apoi vi se administrează gemcitabină. Efectele secundare cele mai frecvente includ:

 • O scădere a celulelor sangvine care poate crește riscul de infecție, probleme de sângerare, oboseală și tăierea respirației;
 • Amorțeală și furnicături în degetele de la mâini și de la picioare (neuropatie periferică);
 • Dureri de încheieturi și musculare;
 • Oboseală (extenuare);
 • Stare de rău;
 • Căderea părului;

Medicii continuă să cerceteze nab-paclitaxel în cadrul studiilor clinice pentru a găsi cea mai bună modalitate de administrare.

 

Suplimentele alimentare sau din plante și chimioterapia

Încă nu știm suficient din punct de vedere științific despre cum pot interacționa anumite suplimente alimentare sau din plante cu chimioterapia. Unele ar putea fi dăunătoare. Este foarte important să anunțați medicul dacă luați suplimente. Sau dacă vă sunt prescrise de adepți ai unor terapii alternative sau complementare. Discutați cu medicul specialist despre alte tablete sau medicamente pe cate le luați în timp ce faceți și tratamentul activ. Unele studii par să sugereze că preparatele din ulei de pește pot reduce eficiența medicamentelor pentru chimioterapie. Dacă luați sau vă gândiți să luați aceste suplimente discutați cu medicul pentru a afla dacă vă pot afecta tratamentul.