Efecte secundare pe termen lung ale radioterapiei tumorale cerebrale

Tratamentul împotriva unei tumori pe creier poate avea și efecte pe termen lung. Acestea nu afectează toți pacienții . Pentru majoritatea oamenilor, beneficiile tratamentului cu radioterapie depășesc cu mult riscurile, dar unii oameni pot avea efecte secundare târzii care apar la mult timp după încheierea tratamentul cu radioterapie (luni sau ani). Din păcate, nu există nicio modalitate prin care medicii să poată spune în prealabil cine va avea efecte pe termen lung și cine nu.

Aproape toți pacienții suferă de unele efecte secundare în timpul tratamentului cu radioterapie la nivelul creierului, care persistă și câteva săptămâni după aceea. Unele persoane vor avea reacții adverse care încep la câteva săptămâni sau luni după terminarea tratamentului. Există și reacții adverse pot începe câteva luni sau chiar ani mai târziu, dar acestea sunt foarte rare.

Dacă ați făcut tratament cu radioterapie asupra unei alte părți a corpului, nu vor apărea reacții adverse târzii la nivelul creierului. Radioterapia afectează numai zona corpului care a fost tratată.

Efecte secundare ce pot apărea la câteva luni după tratament

Unele reacții adverse pot apărea la câteva săptămâni – luni după terminarea tratamentului. Printre acestea se numără:

 • Scăderea poftei de mâncare
 • Somnolență
 • Lipsa de energie
 • O agravare a simptomelor vechi

Aceste reacții adverse se întâmplă din 2 motive:

Stratul gras care acoperă nervii poate fi afectat de radiații și durează câteva săptămâni sau luni pentru a se repara.

Radiațiile distrug celulele tumorale, dar dăunează și celulele sănătoase ale creierului. Aceste celule moarte trebuie îndepărtate organismul nostru, dar acest proces este unul de durată și până atunci, celulele moarte ocupă spațiu și provoacă inflamații. De obicei, simptomele se ameliorează în aproximativ 6 săptămâni. În cazuri mai grave, poate dura câteva luni. De cele mai multe ori nu este nevoie de niciun tratament, dar este posibil să trebuiască să luați steroizi pentru a controla inflamația cauzată de celulele tumorale moarte.

Reacții secundare întârziate la adulți

Reacțiile secundare întârziate afectează doar un număr mic de adulți. Ele sunt mai puțin frecvente decât în ​​trecut, deoarece tratamentul cu radioterapie este mult mai precis în prezent și doar tumoarea primește doze mari de radiații. Dacă totuși apar efecte întârziate, acestea pot apărea la câteva luni sau chiar mai mulți ani după tratament. Din păcate, aceste efecte secundare sunt de obicei permanente și se pot înrăutăți încet în timp.

Efecte asupra funcției cerebrale

Radiațiile pot provoca modificări ale țesutului cerebral. Vasele mici de sânge se pot bloca reducând alimentarea cu sânge a unor zone ale creierului. Simptomele pot fi ușoare, moderate sau severe, în funcție de cantitatea de radiații. Pot apărea:

 • Dificultăți de gândire
 • Dificultate în gestionarea unor sarcini care până acum erau ușoare
 • Memorie slabă
 • Confuzie
 • Schimbările de personalitate
 • Dureri de cap asemănătoare cu migrenele care vin și se trec
 • Simptome asemănătoare cu cele pe care le-ați avut din tumoarea inițială

Deoarece simptomele sunt similare, poate fi dificil de stabilit dacă acesta sunt cauzate de revenirea tumorii sau sunt efectele secundare întârziate ale radioterapiei. Examenele CT sau RMN nu sunt foarte eficiente în a identifica problema, în acest caz, așa că medicul vă poate sugera un examen PET-CT, deoarece aceasta poate indica diferența dintre celulele active (celulele tumorale) și țesutul cicatrizat sau leziunea cauzată de radiații.

Dacă aveți efecte secundare ușoare, cel mai probabil să primiți tratament cu steroizi. În unele cazuri este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina țesutul mort, după tratamentul cu radiochirurgie. Aproximativ 1 din 20 de persoane (5%) care au efecte întârziate după radiochirurgie au nevoie de o operație ulterioară pentru îndepărtarea țesutului mort.

Modificările nivelului de hormoni

Dacă glanda pituitară (hipofiza) se află în apropierea zonei ce trebuie tratată, există riscul de a apărea dezechilibre hormonale pe viitor. Glanda pituitară controlează:

 • Glanda tiroida
 • Nivelul de steroizi
 • Creşterea
 • Echilibrul apei în corp
 • Abilitatea de a avea copii (fertilitate)

Deci, există o posibilitate să apară și  probleme cu tiroida sau niveluri scăzute de steroizi. Puteți lua hormoni pentru a corecta eventualele dezechilibre.

O a doua tumoare pe creier

În cazuri foarte rare, poate apărea o altă tumoare pe creier, la mulți ani după primul tratement. Acest lucru se datorează faptului că, deși radiațiile ucid celulele canceroase, acestea reprezintă, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea unor noi tumori. Din nefericire, tumorile cauzate de radioterapie sunt adesea maligne și au tendința de a nu răspunde foarte bine la tratament. Se întâmplă foarte rar să apară o altă tumoră cauzată de radiațiile folosite în radioterapie, dar trebuie menționat acest lucru, pentru că se poate întâmpla.

Efecte întârziate la copii

Din păcate, efectele secundare pe termen lung la copii sunt mai frecvente. Acest lucru se datorează faptului că sistemul nervos este încă în curs de dezvoltare atunci când este administrat tratamentul și creierul copiilor este mai sensibil la radiații.