Această secțiune descrie diferitele tratamente care vi se pot prescrie în cazul în care se depistează celule anormale pe colul uterin, în urma screening-ului pentru cancer de col uterin. Este vorba, prin urmare, de tratarea modificări precanceroase ale celulelor din colul uterin

De ce aveți nevoie de tratament?
Dacă rezultatul testului de screening pentru cancer de col uterin este anormal, aceasta înseamnă că celulele colului uterin prezintă modificări. În cazul în care aceste celule anormale nu sunt tratate, există riscul ca unele dintre ele să se transforme în cancer de col uterin în viitor. Rezultatul testului de screening poate menționa:

 • Modificări celulare ușoare (discarioză incipientă);
 • Modificări celulare moderate sau severe (discarioză severă);

Alternativ, vi se poate spune că aveți:

 • NCI 1 – înseamnă că există celule anormale până la o grosime care reprezintă o treime din grosimea epiteliului care acoperă cervixul;
 • NCI 2 – înseamnă că există celule anormale până la o grosime care reprezintă două treimi din grosimea epiteliului care acoperă cervixul;
 • NCI 3 – înseamnă că colul uterin prezintă celule anormale pe toată grosimea epiteliului care acoperă cervixul;

Dacă modificările celulare ale colului uterin sunt moderate sau severe (discarioză severă), medicul vă va trimite imediat să efectuați o colposcopie. O colposcopie este o examinare atentă a cervixului. Un colposcop este de fapt o lupă. Acesta este introdus în vagin. Medicul sau asistenta medicală de specialitate utilizează colposcopul pentru a analiza atent zonele anormale de pe colul uterin și pentru a lua mostre (biopsii) care vor fi trimise la laborator. Este posibil să vi se administreze un tratament odată cu colposcopia. De asemenea, este posibil să vi se spună să reveniți la clinica de colposcopie pentru tratament după ce ați aflat rezultatele biopsiei.
În cazul în care testul de screening a arătat că aveți modificări celulare ușoare, este posibil ca medicul să vă trimită să efectuați imediat o colposcopie. Alternativ, medicul dv. vă poate cere să reveniți pentru un alt test de screening pentru cancer de col uterin după o perioadă de 6 luni. Femeile care obțin un rezultat pozitiv al testului pentru tipuri cu risc ridicat de HPV sunt trimise imediat să efectueze o colposcopie. Dacă nu aveți HPV, cel mai probabil este că modificările celulare vor reveni la normal de la sine. Prin urmare, va trebui să faceți teste de screening de rutină la fiecare 3-5 ani.
Dacă sunteți fumătoare, iar testul de screening a avut rezultate ușor anormale, ar fi bine să încercați să renunțați la fumat dacă puteți. Aceasta va avea drept rezultat o creștere a șansei de recuperare a celulelor cervicale. Și plămânii se vor simți mai bine.

Cum funcționează tratamentul?

Practic toate tratamentele au același obiectiv – îndepărtarea sau distrugerea celulelor anormale. Ablațiunea cu raze laser, coagularea rece și crioterapia tratează doar partea de col uterin care conține celule anormale. Acest lucru permite celulelor normale să crească în locul acestora.
Prin procedura LLETZ, conizație și histerectomie se îndepărtează întreaga suprafață a zonei de transformare. Aceasta este zona care conține toate celulele care ar putea deveni anormale sau care s-ar putea transforma în cancer de col uterin.
Faptul că LLETZ, NETZ, LEEP și diatermie înseamnă, practic, același lucru (folosirea unui instrument mic și a curentului electric pentru a îndepărta zona care conține celule anormale de la nivelul colului uterin) poate crea confuzii. În teorie, diatermia poate fi folosită pentru a elimina doar o mică zonă care prezintă celule anormale. În practică, aceasta este similară cu procedura LLETZ, deoarece întreaga zonă de transformare este de obicei îndepărtată.
Excizia zonei de transformare cu ajutorul unui ac (NETZ) este similară cu LLETZ. Diferența constă în aceea că firul subțire folosit pentru a tăia zona este drept, neavând forma de ansă. Aceste tratamente pot provoca dureri similare durerilor menstruale, pentru o perioadă scurtă de timp. Analgezicele obișnuite, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, vor fi de ajutor.

Terapie cu raze laser

Terapia cu laser este uneori numit ablație cu laser. Aceasta înseamnă că laserul arde celulele anormale. Acest tratament este disponibil în ambulatoriu. Medicul va introduce un dilatator în vagin pentru a-l ține deschis și apoi va aplica un anestezic local pe colul uterin, pentru a-l amorți. Apoi va îndrepta raza laser către zonele anormale. O rază laser este un fascicul de lumină foarte puternic și fierbinte. Acesta va arde zona cu celule anormale. Este posibil să simțiți un ușor miros de ars în timpul tratamentului. Nu trebuie să vă faceți griji pentru aceasta. Este fasciculul laser care acționează. Puteți merge acasă imediat după încheierea acestui tratament.

Coagulare rece

Acesta nu este un tratament “la  rece”, așa cum sugerează numele. În realitate, medicul specialist va folosi o sondă fierbinte pentru a arde celulele anormale. Medicul va introduce un dilatator în vagin, pentru a-l ține deschis. Apoi, medicul va folosi o sondă fierbinte pentru a distruge celulele anormale. Nu ar trebui să simțiți sonda lucrând pe colul uterin, dar este posibil să simțiți o durere asemănătoare cu durerile menstruale în timpul tratamentului și pentru o scurtă perioadă de timp după aceea.

Crioterapie

Specialistul folosește o sondă rece pentru a îngheța celulele anormale. Medicul va introduce un dilatator în vagin, pentru a-l ține deschis. Apoi, medicul va folosi o sondă pentru a distruge celulele anormale. Nu ar trebui să simțiți sonda lucrând pe colul uterin, dar este posibil să simțiți o durere asemănătoare cu durerile menstruale în timpul tratamentului și pentru o scurtă perioadă de timp după aceea.

Diatermie

Această procedură se efectuează sub anestezie locală. Tratamentul folosește un curent electric pentru a tăia țesutul care conține celulele anormale. Este destul de rapid și veți putea să mergeți acasă după tratament. Luați cu dvs un absorbant. Veți avea sângerări sau secreții timp de aproximativ 4 săptămâni după tratament. Nu se recomandă utilizarea tampoanelor interne sau contactul sexual timp de 4 săptămâni, deoarece acest lucru va crește riscul de infecție.
Avantajul procedurilor precum diatermia, LLETZ și LEEP față de tratamentul cu laser este faptul că bucata de țesut pe care doctorul o extrage de pe colul uterin poate fi trimisă pentru examinare la microscop. În cazul ablației cu raze laser, celulele sunt distruse, astfel încât patologul nu poate să le examineze după tratament. În laborator, patologul va verifica din nou nivelul modificărilor celulare de la nivelul țesutului, pentru a se asigura că rezultatul testului de screening a fost corect. De asemenea, acesta va examina cu atenție întreaga bucată de țesut pentru a vă asigura că zona care conține celulele anormale a fost eliminată complet.

Procedura LLETZ

Denumirea întreagă a procedurii LLETZ este “excizia electrochirurgicală largă cu ansă a zonei de transformare cervicală”. În SUA, această procedură se numește LEEP – excizie electrochirurgicală cu ansă. În esență, aceasta este similară diatermiei. Zona cu celule anormale se îndepărtează în totalitate. Este un tratament ambulatoriu și, ca de obicei, vi se va administra un anestezic local. Dacă trebuie să se îndepărteze o suprafață mare, sau dacă sunteți foarte îngrijorată cu privire la tratament, este posibil ca procedura să se desfășoare sub anestezie generală.
Este posibil să vi se administreze acest tratament odată cu colposcopia. Zona de transformare se află de obicei în interiorul canalului endocervical. Poziția exactă a acesteia depinde de vârstă și de sarcină, dacă ați avut copii. Prin urmare, nu poate fi întotdeauna văzută în mod clar atunci când se efectuează un test de screening. Dar aceasta poate fi văzută în timpul colposcopiei. Prezența celulelor anormale în această zonă este destul de comună. Unii medici vor opta pentru tratament imediat ce depistează celulele anormale, decât să vă ceară să reveniți.

Conizație

Medicul vă poate sugera această operație minoră pentru diagnosticarea cancerului de col uterin sau pentru a trata celulele anormale. Ca și în cazul LLETZ, medicul îndepărtează întreaga zonă în care celulele pot deveni anormale (zona de transformare). Această procedură este numită conizație deoarece chirurgul îndepărtează o zonă în formă de con din țesutul colului uterin. Conizația se poate realiza sub anestezie generală sau locală.

Histerectomie

Dacă ați trecut de menopauză sau dacă ați avut numărul de copii pe care ați doriți să îi aveți, medicul vă poate sugera îndepărtarea uterului în întregime. Acest lucru este mult mai probabil dacă s-au depistat celule anormale pe colul uterin de mai multe ori. Sau dacă anomaliile depistate au fost severe. Cu alte cuvinte, nu suferiți de cancer de col uterin, dar celulele anormale de pe colul uterin sunt pasibile de a se transforma în celule canceroase.

Efectele fizice ale tratamentului
Cele mai multe femei se simt bine după un tratament pentru celulele anormale de la nivelul colului uterin. Unele femei se pot simți rău și trebuie să meargă acasă și să se odihnească. Cu excepția cazului în care ați suferit o histerectomie (sau o conizație), veți putea merge acasă, de la spital, chiar în ziua în care ați fost tratată. Cu toate acestea, vă recomandăm să nu vă faceți alte planuri pentru ziua în care veți suferi procedura.

Durere
Este posibil să simțiți dureri similare celor menstruale, pentru restul zilei. Aproximativ 1 din 3 femei au afirmat că au dureri după acest tip de tratament. Durerile sunt mult mai probabile la femeile care nu au avut copii. Analgezicele obișnuite, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, vor fi de ajutor.

Sângerare sau secreție

Veți avea sângerări sau secreții timp de câteva zile după tratament. Acestea pot continua timp de până la 4 săptămâni. Durata acestora depinde, în parte, de tipul de tratament pentru care ați optat. Este posibil să aveți:

 • Sângerări ușoare timp de câteva zile/săptămâni;
 • Secreții vaginale apoase;

Sângerări ușoare sau secreții care pot dura timp de câteva săptămâni după tratament. Este mult mai probabil ca sângerările să apară și este mult mai probabil ca acestea să fie mai abundente dacă sunteți tratată în timpul menstruației. Acesta este motivul pentru care medicii preferă să vă trateze între menstruații, dacă este posibil. Nu este nevoie să vă faceți griji, decât dacă:
-secreția începe să miroasă urât;
-sângerarea devine mai abundentă decât la început.
Uneori, sângerarea devine mai abundentă la 10-12 zile de la tratament. Nu trebuie să vă faceți griji. Cu toate acestea, dacă sângerarea este mai abundentă decât o menstruație abundentă, trebuie să reveniți la clinică, să vă contactați medicul sau să mergeți la urgențe. Veți avea nevoie de o consultație, pentru a vă asigura că totul este în ordine. Medicul vă va administra un medicament pentru a controla sângerarea. Dacă aveți o secreție care a început să miroasă, este posibil să aveți o infecție și trebuie să reveniți la medic.

Starea dv. de spirit și emoțiile

Acestea sunt adesea trecute cu vederea. Dar pentru multe femei acest tip de tratament are un efect emoțional. Aproximativ 1 din 4 femei afirmă că, după tratamentul pentru colul uterin, se simt:

 • Traumatizate;
 • Deprimate;
 • Vulnerabile;
 • Invadate;

Acest lucru nu este surprinzător. Aceasta este o zonă foarte intimă a corpului dvs. Poziția în care trebuie să stați pentru screening-ul sau tratamentul pe colul uterin poate fi supărătoare pentru multe femei. De obicei, majoritatea femeilor trec peste aceste sentimente, după ce trece puțin timp. Dar daca simțiți că aveți nevoie de ajutor, puteți vorbi cu medicul de familie despre posibilitatea consilierii. Dacă doriți să vorbiți cu o persoană care nu face parte din familia dvs, sau din cercul de prieteni, vă rugăm consultați lista noastră legată de felul în care puteți face față cancerului căutând organizații care ocupă cu consilierea.
Pentru unele femei, faptul că necesită tratament pentru celule cervicale anormale reprezintă o sursă importantă de îngrijorare. Această afecțiune este adesea confundată cu cancerul de col uterin. Dar chiar dacă știți care sunt diferențele, experiența poate să vă îngrijoreze cu privire la cancerele de orice fel.

Revenirea la normal

În principiu, după cel mult 6 săptămâni trebuie să vă fi recuperat după tratament. Dacă ați suferit un tratament cu laser pe o suprafață mică vă veți recupera mai repede. Nu se recomandă contactul sexual timp de 4 săptămâni, deoarece acest lucru va crește riscul de infecție. Însă după oricare dintre aceste tratamente ar trebui să puteți avea contact sexual și să faceți orice muncă sau efort fizic după șase săptămâni. Nici unul dintre aceste tratamente nu vă va afecta viața sexuală în viitor.

Urmărirea evoluției

Este foarte important să reveniți la spital sau la cabinetul medicului pentru controale după un tratament pentru celule anormale. Cel mai probabil nu veți mai avea probleme. Tratamentul are succes pentru fiecare 4 din 5 femei. În cazul în care celulele anormale reapar, va trebui să urmați încă un tratament. Veți fi invitată pentru efectuarea unui test de screening de urmărire la aproximativ 6 luni de la tratament. În cazul în care proba este normală sau prezintă modificări celulare ușoare, proba va fi verificată și pentru prezența HPV. Dacă nu se depistează nici o tulpină de HPV, nu va trebui să faceți nici un alt test de screening timp de 3 ani.
Dacă se depistează HPV sau dacă modificările celulare sunt moderate sau severe, va trebui să reveniți pentru o colposcopie, pentru a vedea dacă aveți nevoie de alte tratamente.
Testarea pentru HPV în cadrul procedurii de urmărire a evoluției a fost introdusă în etape, începând cu femeile cărora li s-a administrat tratamentul cel mai recent. Prin urmare, dacă ați suferit un tratament pentru celule anormale cu ceva timp în urmă, sau dacă locuiți într-o zonă în care nu s-a început încă testarea HPV, este posibil să participați la teste de screening în fiecare an.

Ce se întâmplă dacă celulele anormale apar din nou?
De obicei, puteți urma un tratament cu raze laser, proceduri precum diatermia sau excizia cu ansă. Este posibil să fie nevoie de o conizație. În cazul în care celulele anormale revin de mai multe ori, sau în cazul în care medicul consideră că riscurile sunt prea mari, este posibil să fiți nevoită să recurgeți la o histerectomie. Obiectivul este eliminarea posibilității de a vă îmbolnăvi de cancer de col uterin în viitor. Medicul va discuta cu dvs despre toate opțiunile de tratament.
Dorințele dvs trebuie să fie luate în considerare atunci când se va decide care este cel mai bun tratament. Dacă ați avut copii sau dacă numărul acestora corespunde dorinței dvs, acest aspect poate să vă influențeze decizia. De asemenea, dacă ați ajuns la menopauză, iată încă un factor care este posibil să vă influențeze decizia. Unele femei preferă histerectomia, deoarece astfel au siguranța faptului că toate potențialele celule canceroase au fost îndepărtate. Este posibil să vă păstrați ovarele, dacă suferiți o histerectomie, pentru ca operația să nu vă afecteze din punct de vedere hormonal sau să declanșeze o menopauză precoce (prematură). În cazul în care ovarele sunt eliminate înainte de menopauză, este posibil să fie nevoie de terapie de substituție hormonală (HRT).