Care sunt factorii de risc pentru cancerul hepatic?

Un factor de risc este orice poate influenţa şansa de îmbolnăvire cu o boală, aşa cum este cancerul. Diferite tipuri de cancer au factori de risc diferiţi. Unii factori de risc, precum fumatul, pot fi eliminaţi. Alţii, precum vârsta sau istoricul familial al unei persoane, nu. Dar factorii de risc nu înseamnă neapărat că vă veţi îmbolnăvi. Există oameni care prezintă unul sau mai mulți factori de risc și care nu se îmbolnăvesc niciodată. Oamenii de știință au descoperit mai mulți factori de risc care pot crește riscul de îmbolnăvire cu carcinom hepatocelular (HCC).

Sexul
Carcinomul hepatocelular este mult mai frecvent la bărbați decât la femei. Acest lucru se datorează probabil și comportamentelor care influențează unii dintre factorii de risc descriși mai jos. Subtipul de HCC fibromelar este mai frecvent la femei.

Rasa/etnia
În SUA, americanii cu origini asiatice și pacifice au cele mai mare ocurențe de cancer hepatic, urmați de amerindieni și nativii din Alaska, de hispanici, afro-amercanii și albi.

Ciroza
Ciroza este o boală care face ca celulele hepatice bolnave să fie înlocuite cu țesut cicatrizat. Cei care suferă de ciroză au un risc crescut de îmbolnăvire de cancer hepatic. Majoritatea oamenilor (dar nu toți) care se îmbolnăvesc de cancer hepatic au semne de ciroză. Există mai multe cauze posibile ale cirozei. Majoritatea apar la persoanele care fac abuz de alcool sau au boli cronice precum hepatita B sau C.
Boli ale ficatului provocate de grăsimi, care apar la persoane care consumă foarte puțin alcool sau deloc, apar la persoanele obeze. Cei care au acest tip de afecțiune hepatică, cunoscută ca Steatohepatitanonalcoolica (NASH) pot să se îmbolnăvească de ciroză.

Unele tipuri de boli autoimune care afectează ficatul pot, de asemenea, să cauzeze ciroza. De exemplu, există și o afecțiune denumită ciroză biliară primară (PBC). PBC pare să fie o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă canalele coledoc din ficat. Acest lucru face ca aceste canale să fie afectate sau chiar distruse și poate duce la ciroză. Pacienții cu PBC în stadiu avansat au un risc crescut de cancer hepatic.
Anumite tipuri de boli metabolice moștenite pot cauza probleme la ficat și pot duce la ciroză.

Hepatită virală cronică
În întreaga lume, cei mai des întâlniți factori de risc pentru cancerul hepatic sunt infecțiile cronice cu virusul hepatitei B (HBV) și C (HCV). Aceste infecții pot duce la ciroza ficatului (vezi mai sus) și fac cancerul hepatic să fie unul dintre cele mai des întâlnite forme de cancer din lume.

În SUA infecția cu hepatita C este cea mai des întâlnită cauză a HCC, în timp ce în Asia și în țările în curs de dezvoltare, hepatita B este mai frecventă. Persoanele infectate cu ambele forme de virus au un risc mare de apariție a hepatitei cronice, a cirozei și a cancerului hepatic. Riscul este chiar mai mare dacă persoana respectivă consuma mult alcool.

HBV și HCV  se pot transmite de la persoană la persoană prin ace contaminate (așa cum se întâmplă în cazul consumului de droguri), relații sexuale neprotejate sau la naștere (de la părinte la copil). Ele pot fi transmise și prin transfuzii de sânge, deși acest lucru se întâmplă rar în țările dezvoltate de când sângele folosit pentru transfuzii este testat pentru aceste virusuri. În țările aflate în curs de dezvoltare copiii se pot îmbolnăvi de hepatita B din cauza contactului prelungit cu membrii ai familiei care sunt infectați.
HBV prezintă mai multe simptome, cum ar fi cele asemănătoare gripei sau icterului (îngălbenirea pielii/ochilor). Dar majoritatea oamenilor se refac complet după o infecție cu HBV în decurs de câteva luni. Numai un procent foarte mic de adulți dezvoltă o cronicizare a bolii (având astfel și un risc mai mare de cancer hepatic). Bebelușii și copii mici care se infectează prezintă, de asemenea, un risc mai mare de cronicizare. Pe de altă parte, HCV nu prea prezintă simptome. Dar majoritatea celor infectați cu HCV dezvoltă infecții cronice care au risc mai mare de a duce la afecțiuni hepatice, sau chiar la cancer.

Alte virusuri, precum hepatita A și hepatita E pot, de asemenea, să provoace boala. Dar cei infectați cu aceste forme ale virusului nu dezvoltă hepatită cronică sau ciroză și nu au risc crescut de cancer hepatic.

Consumul exagerat de alcool
Abuzul de alcool este principala cauză de ciroză și este direct legat de creșterea riscului de cancer hepatic.

Obezitatea
Obezitatea crește riscul de apariție a cancerului hepatic. Acest lucru se întâmplă, probabil, din cauza faptului că obezitatea duce la formarea de grăsime în ficat și la ciroză.

Diabet tip 2
Diabetul de tip 2 a fost legat de o creștere a riscului de cancer hepatic, de obicei la pacienții care au și alți factori de risc, precum consum exagerat de alcool și/sau hepatită cronică. Acest risc poate crește și mai mult pentru că diabeticii de tip 2 tind să fie supraponderali sau chiar obezi, ceea ce cauzează alte probleme de ficat.

Boli metabolice moștenite
Anumite boli metabolice moștenite pot să ducă la ciroză. Persoanele cu hemocromatoză ereditară absorb prea mult fier din mâncare. Fierul se depune pe țesuturile din corp, inclusiv pe ficat. O cantitate prea mare de fier în ficat poate duce la ciroză și la cancer hepatic.

Alte boli rare care cresc riscul de cancer hepatic sunt:

  • Tirozinemie;
  • Deficitul de alfa -1 antitripsina;
  • Porfiria cutanata tardiva;
  • Boli cu stocare de glicogen;
  • Boala Wilson;

 

Aflatoxinele
Aceste substanțe care pot provoca cancer sunt produse de fungi care contaminează alunele, grâul, boabele de soia, porumbul și orezul. Depozitarea într-un mediu umed și călduros poate duce la apariția unor astfel de ciuperci. Deși acest lucru se poate întâmpla oriunde în lume, se întâmplă mai ales în țările tropicale și cu climă mai caldă. În țările dezvoltate, precum cele din Europa se reglementează conținutul de aflatoxine din mâncare prin teste. Expunerea îndelungată la aceste substanțe reprezintă un factor de risc major pentru cancerul hepatic. Riscul creşte mai mult la oamenii cu infecţii cu hepatita B sau C.

Clorura de vinil sau dioxidul de toriu (Thorotrast)
Expunerea la aceste substanţe chimice măreşte riscul de angiosarcom la ficat. De asemenea, crește riscul de apariție a colangiocarcinomului și a cancerului hepatocelular, dar mult mai puțin. Clorura de vinil este o substanță chimică utilizată în producerea anumitor tipuri de plastic. Thorotrast este o substanță care în trecut era injectată la pacienți pentru anumite teste cu raze x. Atunci când s-a descoperit potențialul cancerigen al acestor substanțe chimice s-au luat măsuri pentru eliminarea lor sau pentru a reduce expunerea la acestea. Thorostrat nu mai este folosit, iar expunerea muncitorilor la clorura de vinil a fost strict regulata.

Steroizii anabolizanți
Steroizii anabolizanți sunt hormoni masculini care sunt utilizați de unii sportivi pentru a crește masa musculară. Utilizarea acestora pe termen lung poate crește ușor riscul de apariție a cancerului hepatocelular. Steroizii precum hidrocortizon, prednizon și dexametozone nu prezintă acest risc.

Arsenicul
Consumul de apă potabilă contaminată cu arsenic ce apare în mod natural, cum ar fi cea din fântâni, de-a lungul unei perioade lungi de timp crește riscul de îmbolnăvire cu anumite tipuri de cancer hepatic.

Infecțiile cu paraziți
Infecțiile cu paraziți care pot cauza schistosomiasis pot duce la îmbolnăvirea ficatului și sunt legate de cancerul hepatic. Infecțiile cu acest parazit apar în Asia, Africa și America de Sud.

Fumatul
Fumatul crește riscul de îmbolnăvire cu cancer hepatic. Persoanele care au renunțat la fumat au un risc mai mic decât fumătorii, dar ambele categorii au un risc mai mare decât cei care nu au fumat niciodată.

Factorii care nu au efecte clare privind riscurile de cancerului hepatic

Pilulele contraceptive
În cazuri rare, contraceptivele pot cauza tumori benigne numite adenom hepatic. Dar nu se știe dacă acest lucru crește riscul de cancer hepatocelular. Unele studii care au analizat această problemă sugerează că poate exista o legătură, dar majoritatea acestor studii au analizat medicamente care nu se mai folosesc. Contraceptivele utilizate în prezent folosesc tipuri diferite de estrogen, doze diferite și combinații diferite de estrogen și alți hormoni. Nu se cunoaște dacă contraceptivele moderne cresc sau nu riscul de cancer hepatic.

Știm ce cauzează cancerul hepatic?
Deși se cunosc mai mulți factori de riscpentrucancerul hepatocelular, nu se știe exact cum afectează aceștia celulele sănătoase astfel încât acestea să devină canceroase. Cancerul apare atunci când ADN-ul celulelor este afectat. ADN-ul este ceea ce formează genele – instrucțiunile privind modul de funcționare a celulelor. De obicei semănăm cu părinții noștri pentru că ei sunt sursa ADN-ului nostru. Dar ADN-ul influențează și alte aspecte, nu doar felul în care arătăm.

Unele gene au instrucțiuni pentru controlul creșterii celulelor, a divizării și a eliminării acestora. Genele care ajută la creșterea și diviziunea celulelor se numesc oncogene. Genele care încetinesc aceste procese sau care duc la moartea celulelor sunt denumite gene de suprimare a tumorii. Cancerul poate fi cauzat de modificări ale ADN-ului care duc la activarea oncogenelor sau la oprirea genelor de suprimare. În general este nevoie să apară modificări la mai  multe gene pentru ca o celulă să devină canceroasă.

Anumite substanțe chimice care provoacă cancer hepatic, cum ar fi aflatoxinele duc la aceste modificări ale ADN-ului în celulele ficatului. De exemplu, studiile au arătat că aflatoxinele pot afecta gena de suprimare TP53, a cărui rol este de a împiedica celulele să crească prea mult. Dacă această genă este afectată, se poate declanșa o creștere anormală a celulelor și la apariția cancerului.
Infecția celulelor ficatului cu virusul hepatitei poate, de asemenea, duce la modificarea ADN-ului.

Aceste virusuri au propriul lor ADN care poartă instrucțiuni despre cum să infecteze celulele și cum să producă mai multe virusuri. La unii pacienți, ADN-ul virusului poate să se insereze în ADN-ul celulelor hepatice unde poate afecta genele celulei. Dar oamenii de știință încă nu știu cum poate acest lucru duce la cancer. Deși oamenii de știință încep să înțeleagă cum se  dezvoltă cancerul hepatic, mai sunt încă multe lucruri de învățat. Cancerul hepatic are multe cauze diferite și, fără îndoială, multe gene diferite sunt implicate în dezvoltarea acestuia. Prin studii se speră că prin înțelegerea mecanismelor de dezvoltarea a cancerului hepatic se vor descoperi și modalități mai eficiente de a trata această boală.