Mamografii

O mamografie este o radiografie a sânilor. Mai multe informații despre efectuarea unei mamografii puteți afla consultând secțiunea referitoare la Generalități Investigații.

Ecografia sanului

Ecografiile utilizează ultrasunete pentru a reda o imagine din interiorul corpului. Ecografia de sân nu este dureroasă și durează doar câteva minute. De obicei se face la femeile ai căror sâni sunt prea denși pentru a se vedea bine la mamografie. Este posibili să vi se recomande să faceți o ecografie și în cazul în care aveți un nodul la sân care nu se vede la mamografie. Ecografiile pot să indice dacă nodulul este solid sau dacă el conține fluid. Un nodul fluid se numește chist. Citiți mai mult în Generalități Investigații.

Efectuarea unei biopsii

O biopsie a sânului presupune prelevarea de țesut din sân. Apoi acesta este analizat la laborator de un medic patolog, sub microscop, pentru a se vedea dacă celulele sunt canceroase sau nu.

Aspiratia

Această procedură se numește citologie prin aspirație cu ac subțire (CAAS). În timpul acestui test medicul folosește un ac subțire și o seringă pentru a preleva celulele din nodulul sânului. Poate, de asemenea, să extragă fluid dintr-un chist benign.

Biopsie Tru Cut

Acest test se efectuează de obicei sub anestezie locală. Anestezierea zonei permite doctorului să preleveze țesut din nodul cu ajutorul unui ac de grosimea unui vârf de creion. În acest tip de biopsie medicul patolog poate vedea celulele în interiorul mostrei de țesut prelevate din sân. Astfel se poate stabili dacă este un tip de cancer non-invaziv (CDIS) sau un cancer de sân invaziv. De asemenea, se poate vedea dacă existe celule canceroase anormale și dacă acestea au receptori hormonali sau receptori pentru anumite tratamente. Uneori acest test se poate efectua în timpul unei mamografii.

Biopsie cu vacuum

După administrarea anestezicului local, chirurgul face o mică incizie la nivelul sânului. Cu ajutorul ecografului, acesta utilizează o sondă de vacuum pentru a efectua o biopsie a zonei cu probleme. Acest tip de biopsie îndepărtează o zonă puțin mai mare de țesut mamar decât în cazul unui biopsii cu ac subțire. Uneori poate cauza vânătăi. Această procedură poartă și denumirea de biopsie minim invazivă a sânului.

Biopsie prin puncție

Prin acest tip de biopsie se îndepărtează un mic disc de țesut. Acest tip de biopsie se efectuează dacă doctorul suspectează un cancer de sân inflamator sau Boala lui Paget.

Biopsie chirurgicală

În acest caz veți suferi o operație pentru a îndepărta întregul nodul, după ce s-a administrat anestezic local or anestezic general. În multe spitale această intervenție nu necesită spitalizare, dar în altele veți fi ținută peste noapte.

Biopsie ghidată

Aceasta se numește și localizare cu fir de ghidaj. De obicei medicii folosesc această tehnică dacă la mamografie se observă granule de calciu, dar nu un nodul clar. În aceste cazuri, chirurgul nu poate vedea sau simți bine zona ce trebuie îndepărtată. Deci, în timpul mamografiei sau a ecografiei, doctorul folosește un fir în zona unde s-au depistat granulele. Vârful firului este introdus fix în centrul zonei anormale și apoi se strânge.
Firul este lăsat acolo până la efectuarea biopsiei, fie în aceeași zi, fie a doua zi. Chirurgul va ști că acolo unde se termină firul este locul unde trebuie efectuată biopsia.

Alte teste pentru depistarea cancerului de sân

Dacă testele indică faptul că aveți cancer de sân veți avea nevoie și de alte teste și analize pentru a stabili dimensiunea cancerului și dacă acesta s-a răspândit sau nu la ganglionii limfatici sau la alte părți ale corpului. Astfel, doctorul poate să stabilească stadiul cancerului. Stadializarea este importantă pentru că îi ajută pe medici să decidă care este cel mai bun tratament.
Majoritatea femeilor fac analize de sân și radiografii pulmonare. Acestea se pot face și ca analize standard înainte de intervenția chirurgicală. Doctorul va efectua teste și pentru a vedea dacă celulele canceroase au receptori pentru hormoni sau alte proteine, pentru a-și da seama ce terapie hormonală sau terapie biologică ar putea funcționa în cazul dvs.

Examen RMN

Pentru majoritatea oamenilor este de ajuns să se efectueze o mamografie sau o ecografie pentru a se stabili dimensiunea cancerului. Este o informație foarte importantă, ajutând la stadializarea cancerului. Aceasta este o informație vitală atunci când se planifică o intervenție chirurgicală. În alte cazuri aceste teste nu sunt concludente. Uneori țesutul mamar este prea dens pentru a obține informații clare în urma mamografiei. În aceste situații se va efectua un test RMN.
Testele RMN sunt utilizate în cazul femeilor diagnosticate cu cancer de sân lobular pentru a-i ajuta pe medici să decidă dacă doar îndepărtarea zonei canceroase (intervenție chirurgicală cu păstrarea sânului) este o opțiune. Testele RMN pot arăta dimensiunea cancerului în cazul cancerului de sân lobular cu mai multă acuratețe decât o mamografie sau ecografie.

Ecografia ganglionilor limfatici

Ecografiile utilizează ultrasunete pentru a crea o imagine din interiorul corpului. Dacă aveți cancer de sân în stadiu incipient, se va efectua și o ecografie la axilă pentru a vedea dacă ganglionii limfatici arătă normal. Dacă sunt normali, medicul va introduce un ac subțire în ganglionii limfatici cu care va prelua fluid și celule pentru a verifica dacă există celule canceroase. Sau, după administrarea  unui anestezic local se vor prelua celule din nodul, printr-o biopsie cu ac subțire.
Dacă ganglionii limfatici conțin celule canceroase, chirurgul va îndepărta mai mulți ganglioni limfatici în timpul intervenției chirurgicale pentru a îndepărta cancerul de sân.
Dacă nu sunt observate celule canceroase, se vor efectua și alte teste la nivelul ganglionilor limfatici cu o biopsie a ganglionului santinelă.

Teste la ficat

Unele femei pot efectua și o ecografie sau un CT la ficat pentru a vedea dacă boala s-a răspândit la ficat. Aceste teste sunt rapide și nedureroase.

Radiografie osoasă

Unele femei vor face și o radiografie osoasă pentru a se verifica dacă boala s-a răspândit la oase. Testul poate dura puțin pentru că este nevoie de o injecție, după care trebuie să asteptați câteva ore pentru a se efectua testul. Puteți citi în secțiunea Generalitaâăți Investigații mai multe informații despre acest test.

san3

 

Această imagine reprezintă o radiografie osoasă. Indică leziunile generale la nivelul oaselor, dar nu sunt foarte specifice. Deci poate fi dificil să distingi între zone afectate de cancer sau zone afectate de fracturi mai vechi sau artrită. Este posibil ca medicul dvs să ceară și alte teste pentru a clarifica situația.

Testele pentru receptorii hormonali

Veți face și teste pentru a se stabili dacă celulele canceroase au receptori pentru hormonii feminini: estrogen sau progesteron. Celulele care au mulți receptori estrogeni se numesc receptori estrogeni. Celulele care au mulți receptori progesteroni se numesc receptori progesteron pozitivi.
Cancerul de sân care are receptori estrogeni răspunde mai bine la terapia hormonală. Aflarea rezultatelor acestor teste poate dura câteva săptămâni.

Teste pentru HER2

Este posibil ca medicul dvs să solicite teste pentru a vedea dacă celulele canceroase au receptori pentru o proteină denumită HER2. HER2 este produsă de o genă denumită gena HER2/neu. HER2 este un receptor pentru un factor de creștere denumit factorul de creștere epidermică.
Atunci când factorul de creștere epidermică se atașează la receptorii HER2 a celulelor de cancer de sân poate stimula celulele să se dividă și să crească. Dacă celulele cancerului au mulți receptori HER2, tumoarea este descrisă ca fiind HER2 pozitivă. Terapia biologică, cu substanțe precum trastuzumab (Herceptin), sunt mai eficiente în cazul cancerelor HER2 pozitive. Aflarea rezultatelor acestor teste poate dura câteva săptămâni.

Alte teste
Doctorul poate să ceară și alte teste. Acestea sunt utile în diferite situații. Testele CT sunt un tip mai sofisticat de radiografie. Testele PET pot indicat dacă țesutul este activ și crește, sau nu. Acest test este util pentru a stabili dacă o umbră sesizată la CT este țesut cicatrizat sau este țesut canceros activ. Deci aceste teste sunt utile și după efectuarea tratamentului. Dar testele PET nu sunt utilizate pentru diagnosticare.