Terapia țintită Cancer Renal

Terapia țintită Cancer Renal – este un tip de tratament care atacă genele specifice ale cancerului, proteinele sau țesuturile care contribuie la creșterea și perpetuarea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase limitând în același timp leziunile la nivelul celulelor sănătoase. Medicamentele utilizate în acest tip de tratament devin din ce în ce mai importante în tratamentul cancerului de rinichi.

Studiile recente au indicat faptul că nu toate tumorile au aceleași ținte. De aceea, în prezent se află în desfășurare multe studii pentru a afla mai multe despre țintele moleculare specifice și despre noile tipuri de tratament.
Terapia anti-angiogeneza este un tip de terapie țintită utilizată în tratamentul cancerului renal. Acest tratament se axează pe oprirea angiogenezei, procesul prin care se formează noi vase de sânge. Întrucât tumoarea are nevoie de nutrienți pentru a supraviețui și a crește, aceștia fiind transportați prin intermediul vaselor de sânge, scopul anti-angigenezei este de a “înfometa” tumoarea.
Cancerul renal cu celule clare prezintă o mutație a genei VHL care face cancerul să producă mult mai mult dintr-un anumit tip de proteină, cunoscută sub denumirea de factorul endotelial de creștere vasculara (FECV). FECV controlează formarea noilor vase de sânge. Medicamente precum inhibitorii tirozin-kinazici (TK) ajută la blocarea FECV și a altor substanțe care ajută la dezvoltarea noilor vase de sânge. Agenți terapeutici țintiți de tip TK precum pazopanib (Votrient), sorafenib (Nexavar) și sunitinib (Sutent) pot fi utilizați în tratamentul cancerului renal cu celule clare. Axitinib (Inlyta), un alt inhibitor TK, a fost aprobat pentru utilizare în tratarea carcinomului renal în stadii avansate. Efectele secundare ale inhibitorilor TK pot include diaree, hipertensiune și sensibilitate crescută la nivelul mâinilor și picioarelor.
Everolimus (Afinitor) și temsirolimus (Torisel) sunt medicamente care atacă o anumită proteină denumită mTOR care ajută celulele canceroase să se dezvolte. Studiile indică faptul că aceste medicamente încetinesc creșterea cancerului.

Aflați mai multe informații despre tratamentele țintite în secțiunea dedicată. Discutați cu doctorul dvs despre posibilele efecte secundare ale anumitor medicamente și despre cum puteți gestiona sau diminua aceste efecte. Medicamentele utilizate în tratarea cancerului sunt mereu înnoite și îmbunătățite. Vorbind cu medicul dvs puteți afla mai multe despre medicamentele care v-au fost prescrise, despre scopul acestora și despre interacțiunea acestora cu alte medicamente.