Intervenția chirurgicală
În cazul multor persoane cu cancer intestinal în stadiu incipient, chirurgul poate îndepărta cancerul în decursul unei operații. O parte din persoanele cărora li se aplică acest tratament vor fi vindecate. Aceasta înseamnă că nu va recidiva cancerul.
Din păcate, nu toți cei care vor fi supuși unei intervenții chirurgicale vor fi vindecați. Cancerul poate recidiva în intestin după un timp. Dacă celulele canceroase s-au răspândit în ganglionii limfatici din apropierea intestinului, este posibil ca anumite celule să fi ajuns deja în alte părți ale organismului până la intervenția chirurgicală. Aceste celule se pot dezvolta în cancere secundare (metastază). Pentru a preveni acest lucru, specialistul vă poate recomanda un alt tratament ulterior intervenției chirurgicale.
Tipuri de operații ale cancerului intestinal
Tipul de operație recomandată pentru dvs. depinde de:
- Localizarea cancerului în intestin;
- Răspândirea sau nu a cancerului;
Înaintea operației doctorul vă va vorbi despre cel mai bun tip de operație în cazul dvs. Rețineți că un chirurg nu va efectua nici o intervenție fără consimțământul dvs. Chirurgul vă va răspunde întrebărilor legate de variantele de operație înainte să semnați acordul de consimțământ. Principalele tipuri de operații utilizate în tratarea cancerului intestinal sunt menționate mai jos.
Îndepărtarea tumorilor în stadii incipiente
Dacă aveți o tumoare foarte mică, în stadiu incipient, chirurgul poate îndepărta pur și simplu cancerul din peretele intestinal. Această operație poartă denumirea de rezecție locală. Chirurgul va înlătura și o parte din țesutul sănătos, care nu conține celule canceroase, din jurul tumorii extirpate. Procedează în acest fel pentru a se asigura că a îndepărtat toate celulele canceroase. Chirurgul va trimite țesutul pe care l-au înlăturat către un laborator. Un medic patolog analizează celulele sub microscop pentru a afla cât de anormale sunt. Această analiză îi va indica doctorului gradul cancerului. Dacă celulele arată foarte anormal (grad ridicat), chirurgul poate decide că este nevoie de o altă operație, mai extinsă. În cadrul celei de-a doua intervenții se va îndepărta mai mult din țesutul care ar putea conține celule canceroase, micșorând astfel posibilitatea recidivei.
Intervenția chirurgicală pentru tratarea cancerului de colon
Tipul de operație care vi se va recomanda depinde de locul unde este situată tumoarea în intestinul gros (colon). Chirurgul face o incizie în abdomen pentru a îndepărta partea colonului care conține tumoarea. Această operație se numește colectomie. Cât anume se îndepărtează din colon depinde de poziția exactă și de dimensiunea cancerului. Chirurgul va extirpa și glandele limfatice cele mai apropiate de intestin, în cazul în care s-ar fi răspândit acolo celule canceroase.
- Dacă se îndepărtează partea stângă a colonului, operația se numește hemicolectomie stângă;
- Colectomia transversală este înlăturarea părții din mijloc a intestinului (colonul transversal);
- Hemicolectomia dreaptă reprezintă înlăturarea părții din dreapta a colonului;
- Îndepărtarea colonului sigmoid poartă numele de colectomie sigmoid;
După ce chirurgul a îndepărtat partea intestinului ce conținea tumoarea, va uni capetele colonului rezultate din acestă intervenție, printr-o procedură numită anastomoză. Uneori, pentru a acorda timpul necesar vindecării zonei respective, chirurgul scoate capătul intestinului printr-un orificiu în abdomen numit stoma. Dacă intestinal subțire este scos în peretele abdominal intervenția se numește ileostomie. În cazul în care este vorba despre intestinului gros, procedura poarta numele de colostomie.
Stoma este de obicei temporară, iar capetele intestinului sunt unite printr-o altă intervenție la câteva luni după cea inițială, printr-o procedură numită inversarea stomei. Între timp, veți purta o pungă de colostomie sau ileostomie peste deschiderea intestinului. Rolul acesteia este de a colecta materiile fecale. Vă punem la dispoziție informații detaliate despre stome în paginile despre colostomie și ileostomie.
Dacă vi s-a îndepărtat o porțiune mare a colonului, există posibilitatea ca medicul chirurg sa nu poată uni capetele rămase ale intestinului. Este posibil să fie nevoie să fiți supus unei colostomii permanente. Chirurgul va evita pe cât posibil acestă procedură. Veți putea adresa întrebări cu privire la necesitatea de a fi supus unei colostomii înainte de semnarea formularului de consimțământ. Uneori, chirurgul nu-și poate da seama dacă aveți nevoie de o colostomie permanentă decât în timpul operației. Este posibil să nu știe cât de mare este de fapt tumoarea sau cât din colon este afectat. Chirurgul vă va explica toate acestea înainte de operație.
Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea întregului colon se numește colectomie totală. Chirurgul face o incizie în abdomen cu scopul de a îndepărta colonul. Va scoate capătul superior al intestinului la suprafața abdomenului, făcând astfel o colostomie sau o ileostomie.
În urma acestor operații puteți rămâne cu o cicatrice care începe imediat sub stern și până la nivelul oaselor șoldului (al pelvisului). Unele persoane pot fi supuse unei intervenții chirurgicale endoscopice (minim invazive) în locul operației deschise care a fost descrisă anterior.
Intervenția chirurgicală pentru tratarea cancerului rectal
Puteți fi supus radioterapiei sau chimioterapiei pentru micșorarea cancerului înainte de operație, făcându-l astfel mai ușor de îndepărtat. Această abordare reduce posibilitatea recidivei cancerului rectal după intervenția chirurgicală. Dacă aveți cancer rectal de dimensiuni mici, într-un stadiu incipient, chirurgul are șanse mari de a-l putea îndepărta complet în cadrul unei intervenții chirurgicale numite rezecție locală (rezecție transanală). Chirurgul introduce un endoscop (un tub flexibil iluminat) în anus și îndepărtează cancerul din peretele rectal. Această procedură este numită microchirurgie endoscopică transanală (TEM).
Excizie mezentrică totală (TME) a cancerului rectal
De cele mai multe ori, în timpul intervențiilor chirurgicale pentru tratarea cancerului rectal, chirurgul îndepărtează, pe lângă tumoare, și o parte din țesutul rectal dimprejur, care nu prezintă celule canceroase. Această margine a piesei de rezecție se numește margine de siguranță. Chirurgul înlătură și țesutul gras din jurul intestinului și un strat de țesut numit mezenter. Acest strat de țesut înconjoară intestinul și rectul. Conține toate vasele de sânge care deservesc rectul și ganglionii limfatici care duc mai departe fluidele țesutului. Astfel că orice ganglioni limfatici care conțin celule canceroase se află cel mai probabil in mezenter. Grupuri mici de celule canceroase se pot răspândi și în mezenter.
Îndepărtarea completă a mezenterului, împreună cu marginea de siguranță, scad riscul de recidivă a cancerului. Acest tip de operație este cunoscută ca excizie mezentrică totală sau TME. Utilizând operația TME se pot obține margini lipsite de celule canceroase in 9 din 10 cazuri de cancer rectal.
În cazul de cancer în partea superioară a rectului, chirurgul va înlătura partea din rect care conține tumoarea, ceea ce poartă denumirea de rezecție anterioară joasă. Chirurgul face o incizie în abdomen și îndepărtează cancerul, împreună cu o margine de siguranță din fiecare parte. Chirurgul atașează capătul colonului părții rămase din rect. Va îndepărta și mezenteriul 5 cm în josul marginii inferioare a tumorii. Nu se înlătură mezenteriul în totalitate deoarece s-ar mări riscul de scurgeri intestinale după operație.
Dacă tumoarea este în mijlocul rectului, chirurgul poate îndepărta cea mai mare parte a rectului și să atașeze colonul de anus, intervenție ce poartă denumirea de anastomoză colo-anală. Uneori, chirurgul poate face un rezervor mic prin plierea unei mici secțiuni a colonului sau prin mărirea unei porțiuni din colon. Acest rezervor funcționează asemenea rectului de dinainte de operație.
În timpul operației vi se poate face o colostomie temorară. O veți avea timp de 8 săptămâni, până ce intestinul se vindecă. Apoi vi se va face o a doua operație pentru a închide orificiul colostomie, ceea ce poartă denumirea de inversarea stomei. Sunt cazuri în care efectuarea unei anastomoze colo-anale necesită o colostomie permanentă.
Dacă tumoarea se află în partea inferioară a rectului, chirurgul nu va putea lăsa suficient din rect astfel încât acesta să funcționeze corespunzător. Așa că medicul chirurg va îndepărta complet anusul și rectul. Această procedură se numește rezecție abdominoperineală (prescurtată rezecție AP). Apoi chirurgul va efectua un orificiu în abdomen pentru colostomia permanentă. Acest tip de operație lasă două răni – una pe abdomen și o a doua în locul unde a fost închis anusul.
Intervenția chirurgicală minim invazivă
Chirurgul poate utiliza intervenția chirurgicală endoscopică pentru a îndepărta tumori în stadii incipiente. Acest tip de operație se mai numește și rezecție laparoscopică. Chirurgul face câteva incizii în piele și mușchiul abdomenului, fiecare dintre ele mai mică de 1,5 cm, în loc să facă o singura incizie mare, ca în cazul operației deschise. Chirurgul introduce prin incizii un tub lung și subțire, numit lapaoscop, împreună cu alte instrumente chirurgicale. Laparoscopul este luminat la un capăt, astfel încât chirurgul să poată vedea în abdomentul dvs. Îndepărtează tumoarea printr-o tăietură cât se poate de mică. Acest tip de operație durează cu aproximativ 40 de minute mai mult față de o operație deschisă tradițională.
Intervenția chirurgicală endoscopică pare să fie la fel de eficientă în extirparea cancerului ca operația deschisă tradițională. Însă a fost observat că persoanele care trec printr-o astfel de operație experimentează mai puțină durere și se refac mai repede. Este posibil chiar să fie externați mai repede. Doctorul va discuta cu dvs. înainte de operație despre riscurile și beneficiile ambelor tipuri de intervenții.
Posibilitatea ca tumoarea să blocheze intestinul
În general intervenția chirurgicală pentru cancerul intestinal este planificată în avans, după ce cancerul a fost descoperit în urma testelor. Există însă cazuri când cancerul blochează complet intestinul în momentul în care este descoperit. Această situație poartă denumirea de obstrucție intestinală. Chirurgul poate introduce un tub numit stent în intestin în timpul unei endoscopii. Stentul menține intestinul deschis, astfel încât să poată funcționa normal. O altă posibilitate ar fi intervenția chirurgicală de urgență pentru extirparea tumorii. Informații despre acest tip de operație găsiți în secțiunea legată de secțiunea operația de urgență în cazul obstrucției intestinale.