Ce se întâmplă la consultațiile de monitorizare

După tratament, veți merge la consultații în mod regulat. Acestea pot include:

  • Controale fizice;
  • Analize de sânge;
  • Radiografii;
  • Tomografii;
  • Ecografii;

Cel mai probabil nu veți face toate aceste proceduri, însă probabil că veți fi consultat de către medic și vi se vor face analize de sânge la fiecare consultație. Medicul vă va întreba cum vă simțiți, dac ați avut simptome noi sau dacă sunteți îngrijorat de ceva. Analizele de sânge se fac pentru a verifica starea generală de sănătate. Din păcate, nu există analize de sânge care să depisteze cancerul uterin.
Ocazional, medicul poate recomanda radiografii, tomografii sau ecografii pentru a verifica dacă există semne de recidivă. Însă cel mai probabil le va recomanda în cazul în care aveți simptome sau dacă dumneavoastră sau medicul sunteți îngrijorat de ceva. Radiografiile și tomografiile vă expun la radiații, iar medicilor nu le place să le folosească fără a fi necesar.

Cât timp va fi nevoie de monitorizare

Dacă totul este în regulă, veți avea consultații tot mai rar. Cancerul uterin recidivează de obicei după aproximativ 3 ani de la diagnosticare. Astfel că medicul vă va consulta cel mai des în acest interval.
În primul an după tratament, cel mai probabil veți avea consultații cu medicul dumneavoastră specialist sau un alt medic din echipa sa o dată la 3 luni. După primul an, dacă totul este în regulă, probabil veți avea consultații odată la 6 luni pe parcursul următorilor 2 ani. Apoi, probabil că veți avea consultații până ajungeți în anul 5 după tratament. După 5 ani în care v-ați simțit bine și cancerul nu a revenit, este posibil ca medicul să nu vă mai cheme la consultații.
În cazul în care sunteți îngrijorată sau observați simptome noi care credeți că pot avea legătură cu cancerul, puteți lua legătura cu medicul sau asistenta specializată între programări.
Multe persoane consideră consultațiile motive de îngrijorare. Dacă vă simțiți bine și vă puteți continua viața în condiții normale, o programare la spital vă poate readuce îngrijorarea privind cancerul. Este posibil să vă simțiți mai bine dacă discutați cu cineva apropiat despre sentimentele pe care le aveți. Este posibil ca temerile să vi se atenueze dacă le împărtășiți cu cineva. În prezent, este normal să apelăm la consiliere după tratamentul pentru cancer.

0 0 vote
Article Rating