Participarea la un studiu clinic poate fi o bună opțiune de tratament pentru unii pacienți cu leucemie cu celule păroase. Studiile clinice sunt pe cale de a dezvolta tratamente care să crească rata de remisie sau chiar să vindece leucemia cu celule păroase. Tratamentele actuale standard împotriva cancerului sunt bazate pe studii clinice anterioare.

Studiile clinice implică noi medicamente, noi combinații de medicamente sau medicamente aprobate, studiate pentru tratarea pacienților în noi modalități, cum ar fi noi dozaje sau noi planificări de administrare a medicamentelor. Studiile clinice sunt conduse peste tot în lume sub îndrumări stricte pentru a-i ajuta pe medici să afle dacă noile tratamente împotriva cancerului sunt sigure și eficiente sau mai bune decât tratamentele standard.   

Cercetări și studii clinice actuale pentru leucemia cu celule păroase

Mai jos sunt câteva tipuri de cercetare și studii clinice în derulare, pentru terapii medicamentoase noi sau îmbunătățite:

Rituximab (Rituxan®). Rituximab este un anticorp monoclonal care țintește CD20, un antigen caracteristic aflat pe suprafața limfocitelor B care se transformă în celule păroase. Când se leagă de CD20, stimulează sistemul imunitar să înceapă un atac împotriva celulelor canceroase. Cercetătorii analizează eficiența acestuia când este folosit după medicamentul chimioterapic cladribină (Leustatin®) pentru a elimina boala reziduală minimă. Rituximab a fost deja aprobat de către autoritatea din Statele Unite ale Americii care se ocupă cu reglementarea alimentelor și a medicamentelor (FDA) pentru tratarea limfomului non-Hodginkin CD-20 folicular pozitiv, difuz cu celule mari B.

BL22. Acest agent, dezvoltat în cadrul Institutului Național de Cancer din Statele Unite ale Americii, este un imunoconjugat, adică o combinație de anticorp cu o substanță toxică ce distruge celulele păroase. Ca rituximab, BL22 țintește de asemenea un anumit antigen, CD22, al celulelor păroase. S-a dovedit a fi un tratament eficient pentru pacienții care sunt sau au devenit rezistenți la alte terapii.

LMB-2. Cercetătorii analizează efectele acestui agent, numit imunotoxină, asupra pacienților cu leucemie cu celule păroase CD25-pozitivă recurentă sau refractară. LMB-2 este alcătuit din două substanțe: un antibiotic monoclonal genetic creat care se atașează de celulele canceroase care au CD25 pe suprafață și o substanță toxică ce distruge celulele.