Ce sunt factorii de risc

Orice factor care poate crește riscul de a îmbolnăvire se numește factor de risc. Există diferiți factori de risc pentru diferite tipuri de cancer. Chiar dacă prezentați mai mulți factori de risc, acest lucru nu presupune, automat, că vă veți îmbolnăvi de cancer.

Înaintarea în vârstă

La fel ca și în cazul altor tipuri de cancer, riscul de îmbolnăvire crește odată cu vârsta. Pe măsură ce îmbătrânim, cresc șansele ca ceva să nu meargă cum trebuie atunci când celulele noastre se divid. Majoritatea cazurilor de cancer de sân sunt diagnosticate la femei peste 50 de ani, fiind foarte rar la cele sub 40 de ani. De aceea este important să efectuați mamografii în cadrul programelor de screening, pe măsură ce înaintați în vârstă. Programele de acest tip sunt dedicate femeilor între 50 și 70 de ani. În momentul de față se încearcă extinderea acestora, pentru a include femei între 43 și 73 de ani. Nu se mai efectuează mamografii după vârsta de 71 de ani. Dar dacă doriți, puteți să solicitați o astfel de analiză o dată la trei ani.

Istoric

Un număr mic de oameni au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân decât restul populației ca urmare a faptului că există un istoric de cancer în familie. Acest lucru se referă la existența de cazuri de cancer în familie (rude de sânge, nu prin alianță), fie în trecut, fie în prezent. Acest lucru duce la creșterea riscului de îmbolnăvire din cauza unor gene anormale.
Dacă mama, sora sau fiica dumneavoastră a fost diagnosticată cu cancer de sân, riscul dvs de îmbolnăvire se dublează. Dar mai mult de 8 din 10 femei care au o rudă apropiată diagnosticată cu cancer de sân nu se îmbolnăvesc niciodată.
Riscul la nivel general este de 1 din 8 femei. Deci, conform acestui studiu, surorile gemene identice ale căror mame au fost diagnosticate cu cancer de sân au un risc de 3 ori mai mare de îmbolnăvire.
Este recomandat să discutați cu medicul de familie, pentru ca acesta să vă trimită la un centru specializat în cancerul de sân, dacă:

  • Aveți o rudă de gradul I diagnosticată cu cancer de sân, până în 40 de ani (rudă de gradul I înseamnă mamă, soră, sau fiică);
  • Aveți o rudă de sex masculin diagnosticat cu cancer de sân, indiferent de vârstă;
  • Aveţi o rudă de gradul I diagnosticată cu cancer la ambii sâni, primul cancer fiind depistat până în 50 de ani;
  • Aveţi două rude de gradul I, sau o rudă de gradul I şi una de gradul II diagnosticate cu cancer de sân, indiferent de vârstă (rudă de gradul II înseamnă: unchi, mătuşă, nepoţi, bunici);
  • Aveţi o rudă de gradul I sau II diagnosticată cu cancer de sân, indiferent de vârstă și o rudă de gradul I sau II diagnosticată cu cancer ovarian, indiferent de vârstă (una dintre rude trebuie să fie de gradul I);
  • Aveţi trei rude de gradul I sau II diagnosticate cu cancer de sân, indiferent de vârstă;

 

Medicul de familie vă va recomanda să vă duceți la un centru specializat și dacă aveți o rudă de gradul I sau de gradul II diagnosticată cu cancer de sân, după vârsta de 40 de ani dacă aveți:

  • O rudă cu cancer de depistat la ambii sâni (bilateral);
  • O rudă bolnavă de cancer de sân care este bărbat;
  • Cancer ovarian;
  • Sarcom (cancer osos sau al țesuturilor moi) depistat la o rudă sub 45 de ani;
  • Un tip de tumoare pe creier denumită gliom sau carcinom cortical suprarenal;
  • Tipare complicate cu mai multe tipuri de cancer diagnosticate la o vârstă tânără;
  • Două sau mai multe rude cu cancer de sân în familia tatălui;

Evaluarea riscurilor

Echipa de specialiști va lucra pentru a înțelege riscurile de a vă îmbolnăvi de cancer de sân folosindu-se de istoricul familial și de factori de risc individuali. Se poate ca după evaluare să vă spună că riscurile dvs sunt asemănătoare cu cele ale celorlalte femei. Dacă se descoperă că gradul dvs de risc este moderat sau crescut, echipa de medici vă va programa la un specialist în genetică. Acesta vă poate ajuta să înțelegeți mai multe despre factorii de risc. De asemenea, vă poate oferi mai multe informații despre testarea genetică .

Dacă aveți un grad crescut de risc

Dacă doctorul dvs sau specialistul genetic consideră că aveți un risc crescut de îmbolnăvire cu cancer de sân, aceștia vă vor recomanda să participați la programul de screening. Acesta poate include mamografii anuale și chiar și teste RMN. Programul poate diferi în funcție de:

  • Vârstă;
  • Densitatea sânilor (dacă aveți mai mult țesut dens, mamografiile pot fi mai dificil de interpretat);
  • Riscul de îmbolnăvire cu cancer de sân (dacă aveți risc moderat sau crescut);
  • Care este riscul de a suferi modificări ale unei anumite gene, dacă nu ați efectuat un test;
  • Dacă ați efectuat un test care a indicat o modificare genetică;

Genele care pot provoca cancer de sân

Dacă aveți un istoric de cancer în familie, acest lucru se poate datora unei gene anormale care crește riscul de îmbolnăvire cu cancer. Probabil, există mai multe gene care pot crește riscul de apariția a cancerului la sân. În prezent se pot efectua teste pentru 2 dintre ele BRCA1 și BRCA2. Riscul de îmbolnăvire cu cancer până la vârsta de 70 de ani dacă aveți oricare dintre aceste gene este cuprins între 45 și 65%.
Dacă aveți una dintre aceste gene înseamnă că sunteți mai expuși îmbolnăvirii decât cineva care nu are aceste gene. Dar acest lucru nu înseamnă că vă veți îmbolnăvi cu siguranță. Se pot efectua teste și pentru gena TP53  și gena PTEN care sunt mutații mult mai rare ale BRCA, dar care pot, de asemenea, crește riscul de îmbolnăvire cu cancer de sân. Nu uitați că majoritatea cazurilor de cancer de sân apar din întâmplare. Aproximativ 3 din 100 (3%) de cazuri sunt legate de o genă moștenită. Cu cât este mai înaintată vârsta la care este depistat cancerul, cu atât sunt mai mici șansele ca o genă să fie responsabilă de cancer.

Hormonii

Hormonii feminin, estrogenul, și hormonii masculini, testosteronul, pot afecta dezvoltarea cancerului la sân. Femeile au cantități mici de testosteron în organism. În general, studiile arată că după menopauză femeile cu niveluri mai mari de estrogen și testosteron în sânge au un risc dublu de îmbolnăvire cu cancer decât femeile cu nivel mai scăzut de hormoni.
Înainte de menopauză, nivelul de estrogen poate varia în timpul ciclului menstrual, dar studiile nu au indicat clar că acești hormoni influențează riscul de cancer de sân la această categorie de femei. Mulți dintre factorii de risc pentru cancer de sân pot fi explicați prin efectul asupra nivelului de hormoni.
Studiile arată, de asemenea, că există un risc crescut de îmbolnăvire cu cancer de sân în cazurile în care există un nivel crescut dintr-un hormon denumit factorul de creștere „insulin like 1” (insulin like growth factor 1 (IGF-1). Nu se știe cu exactitate ce anume controlează nivelul de IGF-1 din sânge, dar probabil acest lucru este legat de gene, de greutatea corporală și de câte exerciții fizice facem.

Terapie de substituție hormonală (TSH)

Multe femei fac  terapia de substituție hormonală  (TSH) pentru a reduce simptomele menopauzei. Există 2 tipuri principale de TSH – STH combinat (estrogen și progesteron) și doar estrogen.
În 2003 cercetătorii au analizat TSH și riscul de cancer de sân la peste un milion de femei. Studiile au arătat clar că TSH crește riscul de cancer de sân pe perioada administrării, precum și pe o perioadă de 5 ani după aceea. Alte studii au confirmat aceste rezultate. Studiul pe un milion de femei a arătat și că TSH combinată (estrogen și progesteron) prezintă un risc crescut de a cauza cancer de sân decât TSH cu estrogen.
TSH poate avea anumite beneficii pentru sănătate, dar dacă aveți îngrijorări cu privire la acest tratament, puteți discuta cu medicul despre beneficiile și riscurile terapiei, în cazul dvs.

Pilulele contraceptive

Pilulele combinate conțin estrogen. Estrogenul poate stimula celulele canceroase să crească, în cazul cancerului la sân. Teoretic, administrarea de doze suplimentare de estrogen poate duce la creșterea riscului de cancer de sân. Mai multe studii au analizat dacă pilulele contraceptive pot crește riscul de cancer de sân. Rezultatele generale arată că există o ușoară creștere a riscului, în cazul administrării contraceptivelor orale. Dar această creștere se reduce, revenind la normal la 10 ani după ce ați încetat să mai luați contraceptive. De asemenea, s-a descoperit că pilulele contraceptive reduc riscul de îmbolnăvire cu alte cancere, precum cel ovarian și cancer de endometru.
Nu se știe exact dacă administrarea contraceptivelor orale crește riscul de îmbolnăvire pentru femeile care au un istoric de cancer de sân în familie. Unele studii arată că există posibilitatea ca pilulele să crească riscul în cazul acestor femei. Alte studii au concluzionat că nu există nicio diferență în acest caz. Deci este nevoie de mai multe studii pentru a avea rezultate concludente.
Uneori interpretarea rezultatelor tuturor acestor studii poate fi dificilă. Este important să țineți cont de faptul: cancerul de sân este rar la femeile tinere, și femeile tinere sunt în general cele care iau pilule contraceptive. Deci ușoara creștere a riscului în timpul administrării pilulei contraceptive reprezintă foarte puține cazuri de cancer de sân.

Lipsa copiilor sau nașterea la o vârstă mai înaintată

Femeile care au copii au un risc ușor mai mic de îmbolnăvire decât femeile care nu au copii niciodată. Riscul se reduce și mai mult cu cât aveți mai mulți copii. Vârsta la care faceți copii are, de asemenea, o anumită influență. Cu cât sunteți mai tânără atunci când faceți primul copil, cu atât sunt mai mici riscurile.

Vârsta la care aveți prima, respectiv, ultima menstruație

Prima menstruație la o vârstă mai mică a fost legată de un risc crescut de cancer de sân. De asemenea, dacă intrați la menopauză la o vârstă mai înaintată aveți un risc crescut de cancer de sân comparativ cu femeile care au intrat la menopauză mai devreme.

Cancer de sân în trecut

Se știe că o femeie care a suferit de cancer de sân are un risc crescut de a se îmbolnăvi din nou. Cancerul poate apărea la același sân, sau la celălalt. Medicul dvs specialist vă va ține sub observație. Dacă vă îmbolnăviți la celălalt sân, acesta ar trebui depistat relativ devreme. Puteți fi protejată de apariția unui nou cancer de sân dacă urmați o terapie hormonală pentru a reduce riscurile de reapariție a cancerului.

CDIS și LCIS

CDIS este o prescurtare de la carcinom ductal in situ. Acesta apare atunci când celulele canceroase sunt în totalitate în interiorul canalelor mamare și nu s-au răspândit la țesutul mamar din apropiere. Acesta este uneori denumit cancer de sân pre-invaziv. CLIS înseamnă carcinom lobural in situ. În acest caz, celulele anormale sunt localizate în lobulii  glandelor mamare.
Studiile au arătat că femeile diagnosticate cu CDIS și CLIS au un risc dublu de a suferi de cancer invaziv la același sân, sau la celălalt sân, comparativ cu restul femeilor. Un studiu a arătat că femeile care au suferit de carcinom in situ la unul dintre sâni au un risc de 16% (1 din 6) să se îmbolnăvească de cancer de sân în următorii 10 ani. Dar, chiar și așa, majoritatea femeilor diagnosticate cu CLIS și CDIS nu se vor îmbolnăvi de cancer invaziv.
CDIS cu grad înalt și o formă de CLIS denumită CLIS pleomorfic au o probabilitate mai mare de a se transforma în cancer de sân decât alte tipuri de CDIS sau CLIS. Dacă aveți CLIS sau CDIS, medicul dvs vă va ține sub observație, efectuând controale regulate. Puteți găsi mai multe informații despre CLIS și CDIS în această secțiune.

Condiții benigne

Există 3 tipuri de condiții non-canceroase (benigne):

  • Non proliferative;
  • Proliferative fără atipii;
  • Proliferative cu atipii (hiperplazie atipică);

Formațiunile mamare care nu cresc și în care celulele nu se divid se numesc non-proliferative și nu reprezintă un risc crescut de cancer de sân. Dar dacă aveți un istoric de cancer de sân în familie, există posibilitatea să crească cu puțin riscul.
Nodulii la sân cu o proliferare a celulelor dar fără celule atipice cresc riscul de cancer de sân, comparativ cu riscul mediu. Aproximativ 1 din 20 de noduli mamari (5%) indică hiperplazii atipice. Acest lucru înseamnă că celulele nu sunt canceroase, dar cresc anormal. Hiperplazia atipică mărește riscul de cancer de sân de 3 ori față de riscul normal. Hiperplazia atipică este rară și dacă nu vi s-a spus că nodulul prezintă astfel de modificări, probabil că acestea nu există. Dar dacă sunteți îngrijorată, puteți discuta cu medicul dvs pentru a veridica rezultatul biopsiei și vă poate confirma. În orice caz, trebuie ca orice nodul apărut la nivelul sânului să fie verificat, pentru a vă asigura că nu este canceros.

Țesut mamar dens

Densitatea țesutului mamar influențează modul în care apare țesutul mamar la mamografie. Femeile cu țesut dens au mai puțin țesut adipos și mai multe celule mamare și țesut conectiv la nivelul sânilor. Din cauza faptului că au mai multe celule mamare, riscul de apariție a cancerului de sân este mai mare.
O analiză recenta a mai multor studii (meta-analiză) a indicat că femeile cu cei mai denși sâni au avut un risc de 5 ori mai mare de cancer la sân decât cele cu densitate mai mică. Există dovezi că ecografiile pot fi utile, alături de mamografii, în diagnosticarea cancerului de sân la femeile cu sânii denși. Ecografiile la sân pot detecta cancerul care poate nu s-a văzut la mamografie. Testele RMS pot fi, de asemenea, utile in diagnosticarea cancerului la femeile mai tinere, cu țesut mamar mai dens.

Dacă ați avut și alte tipuri de cancer

Riscul de apariție a cancerului de sân crește la persoanele care au avut alte tipuri de cancer, precum limfom Hodgkin. Riscul crește și mai mult în cazul celor diagnosticați în tinerețe, mai ales dacă li s-a administrat radioterapie, mai degrabă decât chimioterapie. Riscul de cancer de sân este mai mare și la persoanele care au suferit de melanom, cancer pulmonar, cancer de colon, cancer uterin și un tip de leucemie denumit leucemie limfocitară cronică.

Consumul de alcool și fumatul

Alcoolul crește riscul de cancer la sân, deși creșterea nu este semnificativă. O unitate reprezintă o jumătate de halbă de bere sau un pahar mic de vin, sau o măsură de băuturi spirtoase. Consumul moderat de alcool poate avea efecte benefice în ceea ce privește riscul de atac de cord sau atac cerebral. Dar, pentru mai multă siguranță, este recomandat ca o femeie să nu bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.
Fumatul crește riscul de cancer de sân. Riscul crește proporțional cu numărul de țigarete fumate. Acesta este mai mare la femeile care încep să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani sau înainte de nașterea primului copil.

Înălțimea și greutatea

Înălțimea și greutatea pot afecta riscul de cancer de sân. Dacă ați avut o greutate mai mare la naștere, riscul de cancer la sân pre-menopauză poate fi mai ridicat decât al unei persoane cu o greutate mai mică.
Femeile care sunt supraponderale înainte de menopauză au mai puține șanse de îmbolnăvire decât media, conform unui studiu. Dar femeile care sunt supraponderale după menopauză au un risc mai mare de îmbolnăvire decât media. Acest lucru se poate explica prin faptul că femeile supraponderale ovulează mai puțin decât media. Așadar, celulele lor mamare pot fi expuse la un nivel mai mic de estrogen. Dar după menopauză, nivelul de estrogen din organism este legat de cantitatea de grăsime din corp. Cu cât există mai multă grăsime, este posibil ca nivelul de estrogen să fie mai mare.
Bărbații supraponderali au un risc mai mare de cancer de sân decât bărbații cu greutate normală.
Femeile mai înalte au un risc mai mare de cancer de sân după menopauză. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar este posibil ca femeile mai înainte să aibă mai mult țesut mamar, ceea ce crește riscul.

Radiografiile și radioterapia

Se cunoaște faptul că expunerea la radiații crește riscul de îmbolnăvire cu multe tipuri de cancer. Dar majoritatea studiilor s-au efectuat pe persoane care au fost expuse la multe radiații, din cauza unor explozii sau în urma unui accident. Se cunoaște faptul că există o ușoară creștere a riscului de îmbolnăvire la persoanele care lucrează cu doze mici de substanțe radioactive pe o perioadă îndelungată de timp – de exemplu tehnicienii radiologi. Dar majoritatea dintre noi nu sunt expuși la un nivel destul de mare de radiații pentru a modifica semnificativ riscul de îmbolnăvire.
În prezent medicii reușesc să mențină nivelul de expunere la radiații la minim. Ei nu efectuează radiografii sau teste CT decât dacă acest lucru este cu adevărat necesar. Iar cantitatea de radiații utilizată pentru a efectua o radiografie sau un CT este foarte mică, mult mai mică decât în trecut.

Radiații în urma radiografiilor pulmonare

Radiografiile pulmonare produc o doză foarte mică de radiații, iar cercetătorii estimează că foarte puține cazuri de cancer de sân din România sunt legate de radiațiile ca urmare a radiografiilor efectuate. Medicii iau în considerare acest risc atunci când este nevoie să se efectueze un astfel de test, punând în balanță riscul și necesitarea diagnosticării. Dacă ați efectuat multe radiografii pulmonare în trecut și sunteți îngrijorați cu privire la acest lucru, discutați cu medicul.

Radiații în urma mamografiilor

Multe femei nu doresc să facă mamografii, ca parte a procesului de screening pentru diagnosticarea cancerului de sân pentru că se tem de expunerea la radiații. Dar cantitatea de radiații utilizată pentru efectuarea unei mamografii este foarte mică. Posibilitatea de creștere a riscului este minusculă comparativ cu beneficiile depistării și tratării precoce a cancerului de sân. Multe dintre lucrurile pe care le facem pot duce la o ușoară creștere a nivelului de expunere la radiații (de exemplu zborul cu avionul), dar nu ne gândim mereu să nu le mai facem.

Radioterapie for cancerul de sân

Radioterapia efectuată ca tratament pentru cancerul de sân crește cu puțin riscul de îmbolnăvire la celălalt sân. Dar acest risc este contracarat de nevoia de a trata cancerul inițial. Dacă ați făcut radioterapie pentru limfom Hodgkin în trecut, puteți avea un risc mai mare de îmbolnăvire cu cancer de sân. Dacă aveți nevoie de radioterapie pentru limfom Hodgkin, medicii vă vor explica care sunt riscurile. Ei vă vor include într-un program de screening, dacă este nevoie. Studiile au arătat că:

  • Dacă sunt tratate în perioada copilăriei, între 1 din 7 și 1 din 3 femei vor fi diagnosticate cu cancer de sân la un moment dat, pe parcursul a 25 de ani după încheierea tratamentului;
  • Dacă sunt tratate în tinerețe (între 20 și 30 de ani), între 1 din 7 și 1 din 3 femei vor fi diagnosticate cu cancer de sân la un moment dat, pe parcursul a 25 de ani după încheierea tratamentului;

 

Aproximativ 1 din 50 de femei se vor îmbolnăvi de cancer de sân până la vârsta de 50 de ani. Puteți observa că riscul pentru persoanele tratate pentru limfom Hodgkin este evident mai mare. Riscul individual pentru orice femeie depinde de mai mulți factori:

  • Vârsta la care s-a efectuat tratamentul;
  • Doza totală de radioterapie care i-a fost administrată;
  • Timpul care a trecut de la încheierea tratamentului;
  • Vârsta pe care o are în prezent;

Este important să rețineți că majoritatea cancerelor secundare sunt, de obicei, depistate mai devreme, ceea ce crește șansele de vindecare. De asemenea, radioterapia este mai bine țintită acum, decât în trecut. Deci, dacă ați avut tratament mai recent, riscul de cancer la sân este, probabil, mai mic decât în cazul celor care au avut parte de tratament acum câțiva ani.

Diabetul

O meta analiză a 20 de studii individuale a indicat că femeile cu diabet au un risc ușor mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân. Acest lucru se poate dator nivelului de insulină din timpul fazei inițiale a diabetului. Dar persoanele bolnave de diabet au adesea și un indice de masă corporală (IMC) mare, iar acesta crește riscul de cancer de sân pentru unii oameni. Femeile intrate la menopauză și tratate pentru diabet cu un medicament denumit metformin au un risc mai scăzut de cancer de sân decât femeile care nu au urmat acest tratament.

Boli ale tiroidei

Riscul de apariție a cancerului de sân crește de aproape 3 ori în cazul femeilor care au afecțiuni autoimune la nivelul tiroidei. Dar riscul nu pare să crească în cazul în care avem o tiroidă supraactivă (hipertiroidism) sau în cazul hipotiroidismului.

Dietele bogate în grăsimi

Femeile care au o alimentație bogată în grăsimi au un risc mai mare de îmbolnăvire cu cancer de sân decât femeile care au o dietă săracă în grăsimi. Ingerarea unor cantități mai mari de grăsimi saturate poate crește, de asemenea, riscul de cancer de sân.

Lucrul în schimburi

Unele studii au arătat că femeile care lucrează noaptea au un risc ceva mai mare de îmbolnăvire de cancer de sân. Alte studii arată că dacă dormiți mai mult, reduceți riscul de îmbolnăvire. Unii cercetători cred că acest lucru se datorează faptului că perioadele mai scurte de somn, sau somnul întrerupt scade nivelul de melatonină.

Reducerea riscului de cancer de sân

Puteți să reduceți riscul de îmbolnăvire dacă aveți o dietă sănătoasă, dacă vă mențineți o greutate corporală normală și dacă beți alcool cu moderație. Din păcate nu putem influența alți factori de risc, dar trebuie să fim conștienți de ei. De asemenea, trebuie să fiți conștiente de modificările apărute la nivelul sânilor. Și participarea la un program de screening este foarte importantă.

Genele care pot declanșa cancer de sân

Este nevoie ca o celulă să aibă mai multe „erori” în codul genetic pentru ca aceasta să devină canceroasă. Medicii denumesc acest erori mutații. Majoritatea mutațiilor genetice au loc de-a lungul vieții noastre. Ele pot apărea ca urmare a substanțelor cu care intrăm în contact și care pot provoca cancer. Sau pot apărea din cauza unor erori efectuate de celule în procesul de copiere al  codului genetic înainte de a se diviza în celule noi.
Majoritatea acestor celule anormale mor sau sunt eliminate de către sistemul imunitar. De obicei este nevoie de mulți ani pentru a strânge destule erori genetice, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cancerul este o boală ce apare, de cele mai multe ori, atunci când îmbătrânim.
Dar uneori este posibil să ne naștem cu o genă „defectă” care poate crește riscul de cancer. Dacă am moștenit o astfel de genă nu înseamnă automat că ne vom îmbolnăvi de cancer. Dar înseamnă că avem mai multe șanse ca alte persoane.

Tipuri de gene anormale

Pe primul loc la declanșarea cancerului de sân sunt genele BRCA1 și BRCA2. Între 45 și 90 din 100 de femei care au gena BRCA se vor îmbolnăvi de cancer la sân pe parcursul vieții. Acest lucru înseamnă că ele au un risc de îmbolnăvire cuprins între 45% și 90%. Aceste gene cresc riscul de cancer la sân și în cazul bărbaților.
Se cunosc și alte gene care pot crește semnificativ riscul de îmbolnăvire de cancer de sân. Aceste se numesc  TP53 și PTEN. Testele genetice sunt disponibile pentru femeile care au un risc crescut de apariție a modificărilor la nivelul acestor gene:

  • BRCA1;
  • BRCA2;
  • TP53;
  • PTEN;

 

Cercetătorii au descoperit alte genele care pot crește ușor riscul de îmbolnăvire cu cancer de sân. În prezent nu există teste pentru aceste gene, dar printre acestea se numără:

  • CASP8;
  • FGFR2;
  • TNRCP;
  • MAP3K1;
  • rs4973768;
  • LSP1;

O serie de gene rare care pot crește riscul de cancer de sân includ:

  • CHEK2;
  • ATM;
  • BRIP1;
  • PALB2;

 

Nu există teste individuale pentru aceste gene, încă. Dar dacă se efectuează teste pentru genele BRCA se pot descoperi modificări la aceste gene.

Ce înseamnă riscul de vârstă?

Acest risc poate fi mai dificil de înțeles. Una din 8 femei din România se va îmbolnăvi de cancer de sân în timpul vieții. Dar riscul este mic la femeile tinere, crescând proporțional cu vârsta. Femeile care au moștenit gene „defecte” au un risc mai mare de cancer de sân decât celelalte femei de vârsta lor. Dar dacă aveți 30 de ani, riscul de cancer de sân este mult mai mic decât dacă ați avea 80 de ani, indiferent dacă aveți sau nu o genă „defectă”.