TRATAMENTE CARCINOM PULMONAR

Luarea deciziilor de tratament pentru tumorile carcinoide pulmonare

După ce tumoarea este localizată și stadializată, echipa dumneavoastră de oncologi va discuta opțiunile de tratament cu dumneavoastră. Principalii factori în selectarea unui tratament pentru tumorile carcinoide pulmonare sunt tipul de carcinoid, dimensiunea și localizarea tumorii, răspândirea acesteia la ganglionii limfatici sau la alte organe și existența altor maladii grave. În funcție de acești factori, principalele opțiuni de tratament pentru persoanele cu tumori carcinoide pulmonare pot include:

  • Chirurgia;
  • Chimioterapia;
  • Alte tratamente medicamentoase;
  • Radioterapia;

În unele cazuri se pot folosi mai multe tipuri de tratament.

Selectarea unui plan de tratament este o decizie importantă și ar trebui să vă gândiți bine la toate alegerile pe care le faceți. Discutați toate opțiunile de tratament, precum și posibilele efecte secundare cu medicii dumneavoastră pentru a putea lua decizia care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. (A se vedea secțiunea „Ce să-l întrebați pe medic despre tumorile carcinoide pulmonare”  pentru exemple de întrebări pe care le puteți pune).
Căutarea unei a două opinii este deseori o idee bună dacă timpul vă permite. Vă poate da mai multe informații și vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezător cu privire la tratamentul pe care plănuiți să-l alegeți. E posibil să aveți mai multe tipuri de medici în echipa de tratament, în funcție de stadiul cancerului și de opțiunile de tratament. Acești medici pot fi:

  • Un chirurg toracic: un medic care tratează bolile plămânilor și toracelui pe cale chirurgicală;
  • Un specialist oncolog: un medic care tratează cancerul cu medicamente cum ar fi chimioterapia;
  • Un pulmonolog: un doctor specializat în tratarea medicală a bolilor de plămâni;
  • Un radiolog oncolog: un doctor care tratează cancerul cu radioterapie;
  • Mulți alți specialiști pot fi implicați în îngrijirea dumneavoastră, inclusiv asistenți ai medicilor, asistenți practicieni, asistente, terapeuți respiratorii, asistenți sociali, și alți profesioniști din domeniul sănătății;

Următoarele câteva secțiuni descriu diversele tipuri de tratamente utilizate pentru tumorile carcinoide pulmonare. Ele sunt urmate de o descriere a celor mai frecvente abordări în funcție de tipul și dimensiunea bolii.

Tratamentul tumorii carcinoide pulmonare în funcție de tipul și extinderea bolii

Tratamentul tumorilor carcinoide pulmonare depinde în mare măsură de tipul (tipic versus atipic) și extinderea cancerului. Alți factori, cum ar fi starea de sănătate generală a unei persoane și capacitatea de a suporta o operație, sunt de asemenea importante. Mulți medici utilizează sistemul de stadializare TNM (a se vedea secțiunea „Stadializare”) pentru a descrie formal extinderea acestor cancere. Însă în scopuri de tratament majoritatea medicilor folosesc un sistem mai simplu, împărțind aceste tumori în 2 grupe: cele care pot fi tratate chirurgical (cancere rezecabile) și cele care nu pot fi extirpate complet (cancere nerezecabile).

Tumori carcinoide rezecabile

Tumorile carcinoide rezecabile nu s-au răspândit mult față de locul în care au apărut și pot fi îndepărtate complet. În sistemul de stadializare TNM aceasta include majoritatea cancerelor în stadiul I,II și IIIA. Aceste cancere sunt tratate chirurgical. Mărimea operației depinde de tipul tumorii carcinoide și de dimensiunea și amplasarea cancerului. Tumorile carcinoide atipice pot necesita o operație mai mare decât tumorile carcinoide tipice. Ganglionii limfatici din apropiere sunt de obicei extirpați și ei, în special dacă suferiți de o tumoare carcinoidă atipică.
Majoritatea pacienților cu tumori carcinoide pulmonare rezecabile sunt tratați doar chirurgical și nu necesită alte tratamente. Unii experți recomandă tratament suplimentar pentru persoanele cu tumori carcinoide atipice care s-au extins la ganglionii limfatici. Acesta poate fi reprezentat de chimioterapie, radioterapie sau ambele. Însă nu este clar dacă terapia suplimentară scade șansele de revenire a cancerului sau dacă ajută pacienții să trăiască mai mult.

Tumori carcinoide nerezecabile

Tumorile carcinoide nerezecabile le includ pe acelea care au crescut prea mult ori s-au răspândit prea departe pentru a putea fi extirpate complet chirurgical (inclusiv majoritatea cancerelor în stadiul IIIB și stadiul IV), precum și tumorile persoanelor care nu au o stare de sănătate suficient de bună pentru a putea suporta operația.
Tratamentul depinde de locul în care se află cancerul și de prezența simptomelor de sindrom carcinoid. În general, acesta este un cancer cu evoluție lentă, iar chimioterapia nu s-a dovedit a fi de succes. Dacă aveți doar un număr redus de tumori care pot fi îndepărtate, operația (atât la plămân, cât și la locul metastazei) este probabil cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.
Tumorile carcinoide pulmonare se extind de obicei mai întâi la ficat. Dacă tumoarea carcinoidă s-a extins doar la ficat, însă nu poate fi extirpată de acolo printr-o operație standard, o altă opțiune ar putea fi transplantul de ficat. Aceasta este o operație foarte complexă, pe care majoritatea medicilor o consideră încă experimentală. Se face doar la câteva centre de transplant.
Dacă tumoarea carcinoidă este localizată în ficat și provoacă simptome, procedurile ca ablația sau embolizarea arterei hepatice pot fi utile. Acestea pot ameliora simptomele sau pot încetini evoluția cancerului, însă e foarte puțin probabil să poată duce la vindecare.
Dacă tumorile din ficat sunt prea mari sau prea numeroase pentru a putea fi tratate direct, sau dacă tumoarea carcinoidă s-a extins în alte părți din organism, terapia cu medicamente poate ajuta. Medicamentele octreotide și lanreotide, care pot încetini evoluția cancerului și pot opri secreția substanțelor chimice care provoacă sindromul carcinoid, sunt deseori utile. Uneori aceste medicamente pot realmente micșora cancerele. Un alt medicament, interferon alfa, poate avea același efect. Uneori aceste 2 tipuri de medicamente sunt administrate împreună. Medicamente targetate mai noi cum ar fi sunitinib (Sutent) și everolimus (Afinitor) pot ajuta, deși efectul lor încă nu a fost dovedit.
Adăugarea de chimioterapie poate de asemenea să reducă simptomele, însă doar rareori micșorează cu mult mai mult tumoarea.
Pentru persoanele cu stadii incipiente de cancere care nu pot fi tratate chirurgical, majoritatea medicilor recomandă radioterapia pentru tumorile carcinoide tipice și chimioterapie plus radioterapie pentru tumorile carcinoide atipice. Radioterapia externă poate fi de asemenea utilizată pentru ameliorarea simptomelor cauzate de tumori, cum ar fi durerile de oase. Când boala s-a răspândit, medicamentele radioactive pot fi utile.

Tumori carcinoide recurente

Atunci când cancerul revine după tratament, aceasta se numește recurență. Recurența poate fi locală (în sau în apropierea aceluiași loc în care a apărut) sau distantă (răspândire la organe cum ar fi ficatul sau oasele). Tumorile carcinoide pot reveni uneori, chiar și după mai mulți ani de la tratamentul inițial. Dacă se întâmplă astfel, opțiunile de tratament ulterioare depind de locul în care se află cancerul și de tratamentele care au fost deja aplicate. Cancerele care reapar local sau doar în 1 sau 2 zone pot fi tratate uneori prin alte operații. Dacă operația nu este o opțiune pot fi încercate radioterapia, chimioterapia sau alte medicamente. Deoarece cancerele recurente pot fi greu de tratat de cele mai multe ori, studiile clinice pentru noi tipuri de tratament pot fi o opțiune bună.