În această secțiune veți afla despre diferitele tipuri de cancer intestinal (colorectal). Veți găsi informații despre cancerul intestinului subțire în partea de întrebări și răspunsuri. În cele ce urmează veți găsi informații despre:

  • Adenocarcinoame;
  • Cancerul scuamos (cu celule scuamoase);
  • Tumori carcinoide;
  • Sarcom;
  • Limfom.

 

Adenocarcinoamele

Cancerul intestinal, sau cancerul colorectal, include cancerul intestinului gros (colonului) și a anusului (rectului). Mai mult de 95 din 100 de cazuri de cancer intestinal diagnosticate sunt adenocarcinoame. Acest lucru înseamnă că originea cancerului este la nivelul celulelor glandulare din căptușeala peretelui interior al intestinului. Celulele glandulare produc în mod normal mucus. Mucusul este o substanță gelatinoasă care ajută la eliminarea fecalelor prin intestin. Când doctorii vorbesc despre cancerul intestinal, de obicei se referă la acest tip de cancer.

Există două tipuri rare de adenocarcinoame ale colonului și rectului. Se numesc tumori mucinoase și tumori seroase (sau tumori inel cu pecete). Termenii indică modul în care arată celulele sub microscop.

Tumorile mucinoase au, de cele mai multe ori, celulele canceroase în aglomerări de mucus. Tumorile seroase prezintă mucus în interiorul celulelor. Mucusul împinge centrul de control al celulei (nucleul) într-o parte, ceea ce dă tumorii aspectul de inel cu pecete sub microscop. Doar 1 sau 2 din fiecare 100 de cazuri de cancer intestinal (1 sau 2%) sunt de tip inel cu pecete. Se tratează în același mod ca alte adenocarcinoame ale colonului sau rectului.

 

Cancerul cu celule scuamoase

Celulele scuamoase sunt asemănătoase cu celulele de piele și care alcătuiesc căptușeala intestinului, împreună cu celulele glandulare. Se tratează în același mod ca și cancerul anal.

 

Tumori carcinoide

Carcinoidul este un tip rar întâlnit de tumoare care se dezvoltă lent, numită  tumoare neuroendocrină. Acesta este un cancer care crește în țesuturile care produc hormoni, de obicei în sistemul digestiv. Sunt foarte rare. Între 4 și 17 din fiecare 100 de tumori carcinoide diagnosticate (4 -17%) încep să se dezvolte în rect. Între 2 și 7 cazuri din fiecare 100 de tumori carcinoide diagnosticate (2 -7%) încep dezvoltarea în intestinul gros. Carcinoidul se manifestă și se tratează diferit față de cancerul colorectal. Există o secțiune dedicată tumorilor carcinoide.

 

Sarcomul

Sarcomul este cancerul celulelor care susțin coprul, ca cele osoase sau ale mușchilor. Majoritatea sarcoamelor care se găsesc în colon sau rect sunt lemiosarcoame, adică își au originea în mușchii netezi. Sarcoamele sunt tratate diferit față de adenocarcinoamele intestinului sau rectului. Există o întragă secțiune referitoare la sarcoamele țesuturilor moi.

 

Limfomul

Limfomul este cancerul sistemului limfatic. Doar 1 din 100 de cazuri de cancer diagnosticate în colon sau rect sunt limfoame. Se tratează într-un mod cu totul diferit față de alte tipuri de cancer colorectal. Pentru informații referitoare la tratamentul limfomului, vizitați secțiunea limfomului non Hodgkin.