Factori de creștere a celulelor

În cazul în care numărul de celule din sânge este semnificativ mai scăzut din cauza SMD, medicul vă poate da un medicament numit factor de creștere a celulelor sanguine pentru a stimula producția de celule sanguine.

În mod normal, corpurile noastre produc celule sanguine cu ajutorul unui hormon produs în rinichi, numit eritropoietină (EPO). Factorii de creștere numiți agenți de stimulare a eritropoietinei (AES) sunt versiuni sintetice ale EPO care ajută la producerea de celulele rosii. ESA utilizate în mod obișnuit sunt Procrit® și Aranesp. Ambele sunt injectate sub piele (injecție subcutanată).

Cele mai multe persoane cu SMD nu au un nivel scăzut de EPO, chiar dacă acestea au un număr scăzut de celule roșii (anemie). Dar, toți pacienții cu SMD au nevoie să li se verifice regulat nivelul de EPO. ESA ajută doar 10-20 la sută dintre pacienții SMD care au anemie asociată cu un nivel scăzut al EPO. Pentru persoanele din acest subgrup, care prezintă, de obicei, un risc scăzut sau  intermediar, în conformitate cu Sistemul Internațional de Prognostic, tratamentul cu EPO reduce nevoia de transfuzii de sânge și poate îmbunătăți perspectivele de supraviețuire.

Medicul poate combina ESA cu un hormon care stimulează producția de celule albe pentru a crește nivelul de hemoglobină. El poate folosi un dintre următorii hormoni:

  • Factorul de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF);
  • Factorul de stimulare a coloniilor granulo-monocitare (GM-CSF);

Factori de creștere pentru infecții

Deși G-CSF și GM-CSF nu sunt eficiente în tratarea SMD dacă sunt utilizate singure, ele pot fi eficiente în tratarea infecțiilor la toți pacenții cu SMD. În cazul în care sângele dumneavoastră are un număr scăzut de neutrofile (un tip de celule albe) și există riscul de  apariție a infecțiilor, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un astfel de medicament.

Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră dacă suspectați că ați putea dezvolta o infecție sau dacă aveți o febră inexplicabilă. Dacă aveți o infecție bacteriană sau fungică, medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, un antibiotic. Dacă aveți o infecție virală, veți primi, probabil, un medicament antiviral.

0 0 vote
Article Rating