Terapia țintită Cancer Hepatic

Terapia țintită Cancer Hepatic. Pe măsură ce cercetătorii au aflat mai multe despre modificările la nivel celular cauzate de cancer, ei au reușit să producă medicamente noi care țintesc în mod specific aceste modificări. Medicamentele țintite funcționează diferit față de medicamentele chimioterapice standard (care sunt descrise în secțiunea „Chimioterapie pentru cancerul hepatic„). De cele mai multe ori au alte și mai puțin severe efecte secundare.

Asemenea chimioterapiei, aceste medicamente funcționează sistematic – intră în fluxul sanguin și ajung în toate părțile corpului, ceea ce, în principiu, le face folositoare în cazul în care cancerul s-a răspândit în organe îndepărtate. Deoarece chimioterapia standard nu a fost foarte eficientă în cazul majorității persoanelor cu cancer hepatic, medicii s-au îndreptat mai mult către terapiile țintite.

 

Sorafenib

Sorafenib (Nexavar®) este un medicament țintit care are funcționează în două direcții. Ajută la blocarea formării de noi vase de sânge în tumoare, vase de sânge de care tumoarea are nevoie pentru a crește. Țintește de asemenea anumite proteine din celulele canceroase care le ajută în mod normal să se dezvolte.

S-a dovedit că acest medicament încetinește dezvoltarea cancerului hepatic în stadiu avansat și ajută la prelungirea vieții unora dintre pacienți (în medie cu 3 luni). Cercetătorii studiază folosirea medicamentului mai devreme în evoluția bolii, cel mai adesea combinată cu alte tipuri de tratament. Nu s-au făcut studii aprofundate în cazul persoanelor care au deja o slabă funcționare a ficatului, așa că nu este clar deocamdată dacă este sigur pentru aceste persoane.

Sorafenib este administrat de două ori pe zi, sub formă de pastilă. Cele mai frecvente efecte secundare ale acestui medicament includ oboseala, erupțiile cutanate, pierderea poftei de mâncare, diareea, tensiune arterială ridicată și înroșire, durere, umflare sau apariția bășicilor în palme sau tălpi. Mai multe informații despre medicamentele terapiei țintite pot fi găsite în documentul  Terapia țintită.