EFECTELE SECUNDARE ALE CHIMIOTERAPIEI

Reacții adverse frecvente

Chimioterapia are unele efecte secundare generale. Efectele secundare pot părea greu de suportat la început, dar majoritatea r vor dispărea treptat atunci când se va încheia tratamentul. Puteți găsi informații detaliate privind tratarea efectelor secundare ale chimioterapiei în secțiunea noastră despre efectele secundare ale cancerului.

Scăderea rezistenței la infecții

Dacă aveți temperatură peste 38 ° C sau credeți că aveți o infecție, este foarte important să contactați imediat medicul/spitalul. Este posibil să aveți nevoie de tratament urgent cu antibiotice. Medicul oncolog sau asistenta vă va oferi un număr de urgență la telefon, dacă este necesar. Există informații detaliate despre efectul chimioterapiei asupra celulelor sanguine în secțiunea principală dedicată chimioterapiei.

Oboseală și slăbiciune

Oboseala este cel mai frecvent efect secundar la persoanele care fac chimioterapia și poate continua câteva luni după terminarea tratamentului. Cât de repede vă veți reveni la normal depinde de sănătatea dvs. generală, de cantitatea de tratament pe care ați primit-o și de alte tratamente pe care le-ați făcut. Există informații despre cum să faceți față oboselii care apare în timpul chimioterapiei.

Senzația de rău (greață)

În prezent acest efect secundar este, de obicei, bine controlat cu ajutorul medicamente anti-greață, numite antiemetice pe care medicul vi le poate prescrie în cazul în care chimioterapia vă face să vă simțiți rău. Acestea se pot administra prin perfuzie sau injectabil, odată cu tratamentul cu citostatice și  veți primi și câteva comprimate pe care să luați în mod regulat acasă, timp de alte câteva zile.

Există multe medicamente împotriva senzației de rău, care funcționează diferit, în funcție de pacient. Deci, dacă vă simțiți rău (aveți grețuri și senzație de vomă) spuneți-i imediat medicului, pentru a vă putea prescrie un alt medicament pe care să-l încercați. Luați în mod regulat comprimatele, indiferent dacă vă simțiți rău sau nu, pentru că sunt mult mai bune pentru a preveni senzația de rău decât să pentru a o opri odată ce a început.

Căderea sau subțierea părului

Unele citostatice cauzează o ușoară subțiere a părului, iar altele pot provoca pierderea totală a parului (inclusiv genele, sprâncenele, părul de la subraț, de pe picioare și, uneori, părul pubian). Căderea părului începe de obicei în 2 -3 săptămâni după începerea tratamentului și o pierdere treptată, mai degrabă decât una bruscă. Părul va crește la loc după ce ați terminat tratamentul cu chimioterapie. Puteți să vă întrebați medicul sau asistenta dacă medicamentele pe care le luați vor cauza căderea părului.

Simptome asemănătoare gripei

Este posibil să aveți dureri de cap, temperatură și dureri musculare. Spuneți-i medicului, care să știe, și să vă poate prescrie medicamente în acest sens (cum ar fi paracetamol).

Sensibilitate la soare

Unele medicamente vă pot face pielea mai sensibilă la soare. Acoperiți-vă și rămâneți la umbră în timp ce urmați tratamentul. Dacă trebuie să ieșiți la soare, utilizați pentru protecție solară de calitate.

Alcoolul

Procarbazina și lomustina pot interacționa cu alcoolul  dar și cu bere sau vinul fără alcool și vă pot face să vă simțiți amețit sau fără suflu. Deci, când luați aceste medicamente (și timp de 2 săptămâni după aceea), este mai bine să evitați aceste tipuri de băuturi.

Citostaticele administrate în fluidul cefalorahidian

Unele medicamente, cum ar fi metotrexatul, pot fi injectate în lichidul din jurul creierului și al măduvei spinării (LCR), ceea ce poate ajuta la tratarea unor tumori cerebrale, în special a limfoamelor din creier sau din măduva spinării. Acest tip de tratament poate provoca:

  • Dureri de cap
  • Boală
  • Febră

Cefaleea și senzația de greață sunt cele mai frecvente efecte secundare, care pot începe aproape imediat după ce ați luat medicamentele. Trebuie să stați culcat timp de cel puțin o oră după ce ați luat tratamentul, pentru a vă asigura că medicamentele circulă în jurul creierului. Foarte rar, acest tip de tratament poate provoca convulsii (mișcări necontrolate ale brațelor și picioarelor și o scurtă perioadă de inconștiență). Acest lucru este rar, așa că dacă sunteți îngrijorat de acest lucru, discutați cu medicul.