Terapia biologică pentru cancer de piele melanom

Terapiile biologice sunt tratamente care utilizează substanțe produse în mod natural de organism, sau care schimbă procesele chimice de la nivelul celulelor canceroase. Unele dintre aceste tratamente se numesc imunoterapie pentru că aceste medicamente stimulează sistemul imunitar sau care se produc în mod natural ca parte a sistemului imunitar.

Vemurafenib
Vemurafenib poate micșora melanomul la pacienții care prezintă o modificare a genei BRAF V600. Aproape jumătate din pacienții cu melanom al pielii au această modificare. Vemurafenib este denumit inhibitor BRAF și se administrează sub formă de tablete, de două ori pe zi. Tratamentul se administrează cât timp este eficient.

Efectele secundare includ:

 • Durere la nivelul încheieturilor;
 • Oboseală;
 • Iritații ale pielii;
 • Sensibilitatea pielii la soare;
 • Greață;
 • Pierderea părului;
 • Mâncărimi;

 

Unii pacienți care iau vemurafenib pot dezvolta cancere de piele cu celule scuamoase. Acestea pot fi extirpate ușor atunci când sunt descoperite. Anunțați medicul dacă observați schimbări.

Ipilimumab

Un anticorp monoclonal denumit ipilimumab poate ajuta unii pacienți cu melanomul în stadiu avansat să trăiască mai mult. Acesta se administrează intravenos o dată la 4 săptămâni. De obicei se administează 4 doze, deci tratamentul va dura 16 săptămâni.
Efectele secundare ale ipilimumab includ:

 • Ușoare efecte asupra ficatului;
 • Inflamații ale intestinelor;
 • Diaree;
 • Iritații ale pielii;

 

În prezent există studii care cercetează alte modalități de utilizare a ipilimumab pentru melanom. Puteți afla informații despre aceste studii în pagina cu cercetări despre melanom.

Interferon
Interferonul este o substanță ce este produsă în mod natural de organism. Acesta este produs în cantități foarte mici și stimulează sistemul imunitar pentru a ataca celule pe care corpul le recunoaște ca fiind anormale, așa cum sunt și  celulele canceroase. Interferonul se administrează ca injecție subcutanată de 3 ori pe săptămână. Unele planuri de tratament includ administrarea de interferon zilnic în primele săptămâni. Tratamentul poate continua timp de câteva luni sau chiar ani.
Dacă vi se administrează acest tratament pe o perioadă lungă de timp, dvs sau o rudă puteți fi învățat cum să faceți injecțiile, astfel încât să nu fie nevoie să mergeți mereu la spital. Există dovezi care indică faptul că administrarea tratamentului seara, înainte de culcare, ajută la reducerea efectelor secundare.
Efectele secundare vor apărea, cel mai probabil în primele săptămâni de  tratament și includ:

 • Simptome asemănătoare gripei, precum dureri de cap, temperatură și frisoane;
 • Oboseală;
 • Durei musculare și articulare;
 • Greață;
 • Pierderea apetitului;
 • Tristețe sau depresie;

Interleukin 2
Interleukin 2 este denumit și aldesleukin (sau IL2 or Proleukin) și se administrează ca injecție subcutanată. Dar se poate administra și intravenos (injecție sau perfuzie).
Efectele secundare pot include:

 • Imunitate scăzută la infecții;
 • Oboseală;
 • Simptome asemănătoare gripei;
 • Tensiune arterială scăzută;
 • Iritații la nivelul pielii;
 • Greață;
 • Diaree;
 • Apetit scăzut;

Terapii biologice noi pentru melanom
Bevacizumab este un tip de anticorp monoclonal. Anticorpii monoclonali sunt medicamente create pentru a recunoaște și găsi anumite proteine anormale la celulele canceroase. Atunci când anticorpii se atașează celulelor, acesta blochează anumite procese care ajută la creșterea celulei. Deci ei pot opri creșterea celulelor canceroase sau pot ajuta la reducerea acestora. Studiile de specialitate cercetează cum poate ajuta bevacizumab la împiedicarea revenirii melanomului după intervenție chirurgicală dar acesta nu este un tratament standard și este disponibil numai ca parte din studiile clinice. Bevacizumab se administrează în venă. Cele mai des întâlnite efecte secundare sunt hipertensiune, greață, constipație, diaree și oboseală.
Un alt tip de terapie biologică care se studiază în prezent pentru tratarea melanomului este tratamentul cu vaccinuri. Există mult interes pentru acest tip de tratament și deci am inclus și informații despre  vaccinuri pentru melanom într-o secțiune separată. Acesta este un tratament experimental în prezent.

Vaccinurile pentru melanom
Vaccinurile anti-cancer sunt un tip de terapie biologică. Acestea sunt tratamente care utilizează substanțe ce sunt produse în mod normal de organism sau medicamente care le blochează pentru tratarea cancerului. Tratamentul prin vaccinuri nu este încă disponibil pe scară largă pentru că acest tip de tratament este încă în faza de testare. Deci, acesta este administrat doar în cadrul unui studiu clinic.
Există două arii de cercetare. Vaccinurile sunt folosite:

 • Ca tratament pentru pacienții cu melanom în stadiu avansat care s-a răspândit către altă parte a corpului;
 • Ca tratament după intervenția chirurgicală pentru pacienții cu risc ridicat de melanom mai ales dacă acesta s-a răspândit la ganglionii limfatici;

 

Vaccinurile anti-cancer sunt create pentru a stimula sistemul imunitar astfel încât acesta să lupte împotriva melanomului. Sistemul imunitar face acest lucru producând anticorpi pentru anumite proteine (antigene) care se găsesc în celulele canceroase.

Antigenele sunt molecule mari care se găsesc în toate celulele. Celulele canceroase au antigene pe care corpul le recunoaște ca fiind anormale. Anticorpii sunt proteine produse de organism care se potrivesc exact cu fiecare antigenă. Anticorpul se combină cu antigena și marchează respectiva celulă pentru ca aceasta să fie eliminată de către sistemul imunitar. Există mai multe informații despre  anticorpi și  antigene în secțiunea dedicată sistemului imunitar .
Un astfel de vaccin:

 • poate fi produs individual folosind celulele canceroase ale unei persoane și apoi utilizat pentru a trata doar acel pacient;
 • poate fi produs folosind mai multe antigene diferite de la diferite melanoame și utilizat pentru a trata mai mulți pacienți;

 

Vaccinurile produse individual conțin toate antigenele care vin de la melanomul respectivei persoane. Producerea vaccinului poate fi foarte costisitoare și poate dura destul de mult timp. Dar este o modalitate bună de a te asigura că vaccinul funcționează.
Alte vaccinuri utilizează diferite tulpini de celule canceroase și au un număr mare de antigene diferite. Pacienții cărora li se administrează acest vaccin vor avea unele dintre antigenele de la propriile celule canceroase și nu altele. Acest tip de vaccin poate fi produs în cantități mari și poate fi folosit pentru a trata mulți oameni.

Cum se administrează tratamentul
Vaccinurile anti-cancer sunt de obicei administrate ca injecție subcutanată. Vaccinul trebuie repetat adesea pentru că antigenele melanomului nu stimulează sistemul imunitar prea mult timp. Vaccinul se administrează săptămânal pentru câteva săptămâni. Și apoi o dată la două săptămâni sau lunar. Tratamentul este administrat pe o perioadă lungă de timp, în unele cazuri chiar pe perioadă nelimitată.

Cât de mult durează să își facă efectul
Vaccinurile își fac efectul mai încet ca alte tipuri de tratament anti-cancer. Răspunsul sistemului imunitar se poate măsura luând mostre de sânge. Cercetările arată că durează până la 4 luni până apare un răspuns imunitar. Dacă vaccinul funcționează, viteza de creștere a melanomului se va reduce. Apoi acesta se va stabiliza pentru o perioadă (nu va mai crește deloc). În unele cazuri este posibil ca melanomul să scadă.

Cât de mult timp funcționează vaccinurile
Nu există destule informații în acest moment pentru a putea răspunde la această întrebare. În studiile de început s-a observat că răspunsul la vaccin a durat câteva luni, la unii pacienți. La alții acesta a durat ani de zile. Există însă și pacienți la care tratamentul nu funcționează deloc. Cercetătorii nu sunt încă siguri de ce tratamentul funcționează la unii pacienți și la alții nu.

Efecte secundare ale vaccinurile pentru melanom
În afară de durere la locul injecție, nu există prea multe efecte secundare în cazul acestui tratament. Unii oameni experimentează efecte secundare similare cu cele întâlnite în alte terapii biologice – precum simptome asemănătoare gripei, dureri de cap, dureri și temperatură.

Rezultate ale testelor de până acum
În testele efectuate până acum, pacienții care au fost vaccinați pentru melanom în stadiu avansat au avut rezultate variante, inclusiv:

 • nici un răspuns;
 • cancerul a dispărut complet;
 • melanomul s-a redus;
 • încetinirea vitezei de creștere a melanomului;

 

Unii dintre acești pacienți au fost supuși unor intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea melanomului secundar înainte de administrarea vaccinului. Aceste operații nu au ca scop vindecarea cancerului. Dar cercetătorii cred că vaccinul poate funcționa mai bine dacă melanomul cu care trebuie să se lupte este mai mic (sau există mai puține celule canceroase).

Cercetători cred, de asemenea, că vaccinul poate ajuta la oprirea răspândirii melanomului în noi zone ale corpului prin stimularea sistemului imunitar, astfel încât acesta să distrugă celulele canceroase din sânge sau din țesuturi.
Oamenii cu melanom cu risc crescut (cazurile în care melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici) au avut răspunsuri diverse la tratamentul cu vaccin. Acesta poate ajuta la oprirea revenirii cancerului la unii pacienți, dar nu și la alții.
Unele studii au arătat că folosirea vaccinurilor împreună cu terapia biologică sau cu chimioterapie poate ajuta la ținerea sub control a melanomului în stadiu avansat, în cazul anumitor pacienți.

Viitorul vaccinurilor pentru melanom
În prezent continuă studiile de testare a vaccinurilor anti-cancer pentru tratarea melanomului. Medicii trebuie să înțeleagă de ce vaccinurile funcționează la unii oameni și la alții nu. Aceștia încep să înțeleagă mai bine cine ar putea beneficia de vaccin și cine nu analizând răspunsul imunitar din primele săptămâni de tratament. Dacă răspunsul imunitar este bun, vaccinul are mai multe șanse să funcționeze.

Au început noi cercetări care încearcă să stimuleze un răspuns imunitar prin combinarea vaccinului cu alte substanțe care declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar, cum ar fi vaccinul TB BCG. Combinarea terapiei biologice cu un vaccin pare să aibă rezultate promițătoare, după cum s-a dovedit în studii de mici dimensiuni. Cercetările continuă pentru a stabili, pe baza rezultatelor dacă tratamentul cu vaccinuri ajută într-adevăr pacienții cu melanom.