Radioterapia pentru cancerul de pancreas

Radioterapia nu este utilizată foarte des pentru tratarea cancerului pancreatic. Chimioterapia sau intervenția chirurgicală sunt folosite mai frecvent. Medicul dumneavoastră specialist poate sugera radioterapia pentru a vă micșora tumoarea. Puteți apela la acest tratament în locul intervențieichirurgicale pentru a ameliora simptomele. Uneori medicii încearcă o combinație de radioterapie și chimioterapie pentru a trata cancerele avansate local care nu pot fi îndepărtate chirurgical. În studiile clinice, medicii iau de asemenea în considerare radioterapia și chimioterapia înainte de a apela la intervențiile chirurgicale pentru cancerul pancreatic în stadiu incipient.
Această pagină oferă informații despre radioterapia pentru cancerul de pancreas. Găsiți aici următoarele informații:

 • Radioterapia și cancerul pancreatic;
 • Radioterapia și chimioterapia;
 • Radioterapia pentru ameliorarea simptomelor;
 • Unde faceți radioterapie;
 • Planificarea tratamentului;
 • Efectuarea tratamentului cu radioterapie;
 • Efectele secundare ale radioterapiei;
 • Mai multe informații despre radioterapie;

Radioterapia și cancerul pancreatic
Radioterapia utilizează raze de înaltă energie pentru a distruge celulele canceroase. Medicii nu o utilizează prea frecvent pentru a trata cancerul de pancreas deoarece radioterapia în această zonă poate distruge celulele sănătoase și poate produce efecte secundare severe. Medicul vă poate sugera să faceți radioterapie atunci când cancerul nu poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală sau dacă nu sunteți în formă suficient de bună pentru a suporta o operație lungă. În această situație, este foarte puțin probabil ca radioterapia să vă poată vindeca singură de cancer. Însă poate ajuta la micșorarea sau încetinirea evoluției sale la anumite persoane.

 

Radioterapia și chimioterapia

Puteți face tratament cu chimioterapie și radioterapie (chimioradiație) dacă aveți cancer pancreatic avansat local. Acestea pot ajuta la micșorarea sau încetinirea evoluției cancerului. Medicamentele de chimioterapie ajută radioterapia să funcționeze mai bine. Este posibil să faceți acest tratament ca parte a unui studiu clinic, deoarece medicii încă mai caută cea mai bună modalitate de a administra acest tratament. Pentru unele persoane a căror boală se află în stadiu avansat local, acest tratament poate micșora cancerul suficient de mult pentru a face posibilă operația.
Medicii studiază de asemenea posibilitatea de a administra această combinație de tratamente înainte de operație pentru cancerul pancreatic incipient (tratament neo-adjuvant). Ei speră să micșoreze astfel cancerul pentru a avea șanse mai bune de a-l îndepărta complet chirurgical. Aceasta poate reduce riscul revenirii cancerului. Cel mai probabil veți primi acest tratament în cadrul unui studiu.

 

Radioterapia pentru ameliorarea simptomelor

Este posibil să vi se recomande radioterapie când cancerul provoacă simptome cum ar fi durerea. Radioterapia poate micșora tumorile și poate scădea presiunea care provoacă durerea. Când cancerul apasă asupra intestinului și provoacă un blocaj, micșorarea cancerului ajută de asemenea la îmbunătățirea situației.

 

Unde faceți radioterapie

Veți face tratamentul cu radioterapie în secția de radioterapie a spitalului. Numărul de tratamente pe care le faceți va fi diferit dacă radioterapia se face pentru a controla sistemele sau dacă se face înainte sau după alte tratamente.
Dacă tratamentul se face cu chimioterapie, de obicei este împărțit într-o serie de mini tratamente numite fracții. De obicei veți face un tratament cu radioterapie pe zi, de luni până vineri, cu o perioadă de odihnă în weekend. Lungimea unei cure de radioterapie poate varia de la o săptămână la câteva săptămâni.
Dacă radioterapia se face pentru controlul simptomelor, este posibil să faceți o singură cură sau doar câteva.

 

Efectuarea tratamentului cu radioterapie

Radioterapia pentru cancerul de pancreas

Aparatele de radioterapie sunt foarte mari. Aparatul poate fi fixat într-o poziție sau se poate roti în jurul corpului dumneavoastră pentru a vă aplica tratamentul din diferite direcții. Înainte de prima ședință de tratament radiografii vă vor explica ce urmează să vedeți și să auziți. Nu puteți simți radioterapia chiar în momentul tratamentului. Durează între unu și câteva minute. Este important să stați în aceeași poziție de fiecare dată, așa că poate dura un timp până când radiografii vă pregătesc.

Când sunteți în poziția corectă personalul vă va lăsa singur în cameră pentru câteva minute. Apoi vă vor urmări atent printr-o fereastră sau pe ecranul unui televizor în circuit închis. Apoi vă pot cere să respirați încet pe durata tratamentului.

Radioterapia externă nu vă face să deveniți radioactivi. Este absolut sigur să intrați în contact cu alte persoane, inclusiv copii, pe toată durata tratamentului.

Efectele secundare ale radioterapiei

Tratamentul în zona pancreasului poate provoca următoarele efecte secundare:

 • Stare de rău;
 • Diaree;
 • Înroșirea pielii în zona de tratament;
 • Pierderea părului de pe corp în zona de tratament;

Toate aceste efecte se atenuează de obicei după câteva zile de la încheierea tratamentului. Puteți lua medicamente pentru controlul stării de rău și a diareii. Anunțați asistenta, medicul sau radiograful dacă aveți orice fel de probleme. Radioterapia poate provoca și oboseală pentru multe persoane. Oboseala se accentuează pe măsură ce avansați cu tratamentul și continuă câteva săptămâni după încheierea acestuia.