Chimioterapie pentru cancerul hepatic

Chimioterapie pentru cancerul hepatic este tratamentul cu medicamente care distrug celulele canceroase. Chimioterapia sistemică (medicamentele ajung în tot organismul) folosește medicamente împotriva cancerului, administrate intravenos sau oral. Aceste medicamente intră în fluxul sanguin și ajung în tot organismul, ceea ce face ca acest tratament să fie util persoanelor ale căror cancere s-au răspândit în organe distante.

Din păcate, cancerul hepatic este rezistent la medicamentele chimioterapice. Medicamentele care s-au dovedit a fi cele mai eficiente în tratamentul chemoterapic sistemic al cancerului hepatic sunt doxorubicin (Adriamycin), 5-fluorouracil și cisplatin. Dar chiar și aceste medicamente micșorează doar o mică parte a tumorii, iar rezultatele nu durează. Chiar și folosind combinații de medicamente, majoritatea studiilor au concluzionat că tratamentul chemoterapic sistemic nu a ajutat pacienții să trăiască mai mult.

 

Infuzia arterială hepatică

Având în vedere rezultatele slabe ale chimioterapiei sistemice, medicii au încercat să introducă medicamentele chimioterapice direct în artera hepatica, pentru a studia dacă această metodă este mai eficientă. Tehnica este cunoscută sub numele de infuzie arterială hepatică (HAI). Medicamentele chimioterapice intră în ficat prin artera hepatică, iar ficatul sănătos distruge cea mai mare parte a medicamentelor înainte ca acestea să ajungă în restul organismului. Astfel, o cantitate mai mare de medicamente chimioterapice ajunge la tumoare, fără a mări nivelul efectelor secundare. Medicamentele cel mai frecvent utilizate sunt floxuridine (FUDR), cisplatin, mitomycin C și doxorubicin.

Studii incipiente au arătat că HAI are deseori efect în micșorarea tumorii, dar este nevoie de mai multe cercetări în acest sens. Această tehnică poate să nu fie utilă tuturor pacienților deoarece, de cele mai multe ori, necesită intervenție chirurgicală pentru a introduce un cateter în artera hepatica, o intervenție pe care mulți dintre pacienții cu cancer hepatic nu o pot suporta.

 

Efecte secundare ale chimioterapiei

Medicamentele chimioterapice atacă celulele care se divid repede, ceea ce le face utile împotriva celulelor canceroase. Dar și alte celule ale organismului, cum sunt cele din măduva osoasă, cele care căptușesc cavitatea bucală sau intestinele și cele din foliculii de păr se divid repede. Aceste celule sunt predispuse la a fi afectate de chimioterapie, ceea ce poate duce la efecte secundare. Efectele secundare ale chimioterapiei depind de tipul și dozajul medicamentelor administrate și de durata tratamentului. Cele mai frecvente efecte secundare includ:

  • Pierderea părului;
  • Afte bucale;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Greață și vărsături;
  • Diaree;
  • Creșterea riscului de infecții (cauzată de scăderea nivelului de leucocite);
  • Favorizarea sângerărilor sau a vânătăilor (cauzate de scăderea nivelului de trombocite);
  • Oboseală (cauzată de scăderea nivelului de eritrocite);

 

Aceste efecte secundare sunt de obicei de scurtă durată și dispar după terminarea tratamentului. Există modalități de ameliorare a acestora. De exemplu, pot fi administrate medicamente pentru prevenirea sau reducerea nivelului de greață și vărsături. Întrebați medicul sau asistentul medical despre medicamentele care pot ameliora efectele secundare. Pe lângă efectele secundare menționate mai sus, unele medicamente pot avea propriile efecte adverse. Întrebați echipa de tratament la ce să vă așteptați.

Ar trebui să comunicați echipei medicale orice efecte secundare pe care le observați în timpul chimioterapiei, astfel încât să poată fi tratate prompt. În unele cazuri, este necesară reducerea dozei medicamentelor chimoterapice sau chiar amânarea sau renunțarea la tratament pentru a preveni agravarea efectelor secundare.

Pentru mai multe informații legate de chimioterapie și gestionarea efectelor secundare, vizitați site-ul nostru sau citiți articolul Ghid de Chimioterapie.