Efectele secundare sunt efecte nedorite ale tratamentului. Medicamentele utilizate în chimioterapie elimină celulele care se divid. Celulele canceroase se divid mai des decât cele normale. Dar unele celule normale din corp se divid și ele mai des, astfel că acestea pot fi mai ușor afectate de chimioterapie. Printre aceste celule se numără cele din piele, păr, unghii, sânge. Spre deosebire de celulele canceroase, țesutul normal își revine. De aceea există o pauză de câteva săptămâni între tratamente. În această perioadă țesuturile normale au timp să își revină după efectele chimioterapiei.

Chimioterapia afectează pacienții în moduri diferite. Medicul sau asistenta vă poate explica ce se poate întâmpla, dar ei nu pot ști cu exactitate dinainte cum vă va afecta tratamentul. Unii oameni prezintă mai multe efecte secundare decât alții. Mulți dintre pacienți își pot continua activitățile normale în timpul tratamentului și chiar se duc la serviciu. Alții se simt foarte obosiți și doresc să se odihnească mai mult.
Rețineți că nu toate medicamentele utilizate în cadrul chimioterapiei provoacă aceleași efecte secundare, iar unele au chiar foarte puține efecte secundare.


Efecte secundare generale ale chimioterapiei

Chimioterapia are câteva efecte secundare generale. Celulele din sânge reprezintă un tip de celule care se divid rapid, deci chimioterapia poate duce la scăderea numărului de globule albe, globule roșii și trombocite din sânge. Asta înseamnă că:

 • Sunteți predispuși la infecții;
 • Vă puteți simți mai obosiți decât în mod normal;
 • Pot apărea sângerări;

Dacă faceți febră mai mare de 38°C sau credeți că puteți avea o infecție, este foarte important să contactați medicul. S-ar putea să aveți nevoie urgentă de tratament cu antibiotic. Medicul ar trebuie să vă dea un număr de telefon pe care să îl puteți folosi în caz de urgență. Există mai multe detalii cu privire la efectul chimioterapiei asupra celulelor din componența sângelui în secțiunea dedicată chimioterapiei.

Oboseala este unul dintre cel mai des întâlnit efect secundar al chimioterapiei. Aceasta poate continua și la câteva luni după încheierea tratamentului. Cât de repede veți reveni la normal depinde de starea generală de sănătate, de cât de mult tratament a fost administrat, precum și de alte tratamente.
Alte efecte secundare ale chimioterapiei poate include:

 • Greață și o stare de rău;
 • Pierderea sau subțierea părului;
 • Sensibilitate la nivelul gurii;
 • Modificări de gust/apetit;
 • Diaree;
 • Constipație;
 • Modificări menstruale (ciclu menstrual);
 • Sensibilitate a ochilor – s-ar putea să vă simțiți ca și cum ați avea nisip în ochi, dar aceste simptome se pot trata cu picături de ochi.

Administrarea de alte medicamente în timpul chimioterapiei

Este foarte important să îi spuneți medicului dvs despre orice medicamente pe care le luați pentru că anumite medicamente pot influența tratamentul. Chiar și unele medicamente ce se eliberează fără rețetă, sau anumite plante medicinale folosite în tratamentele naturiste pot fi periculoase dacă le luați atunci când faceți chimioterapie.


Efecte secundare pe termen lung

Uneori chimioterapia provoacă efecte secundare pe termen lung. Probabil vă veți simți obosit încă ceva timp după ce tratamentul s-a încheiat. Pentru unii oameni, este nevoie chiar și de un an până când își vor reface nivelul de energie.

Dacă ați fost diagnosticată cu cancer de sân înainte de a intra la menopauză, este important să știți că tratamentul cu chimioterapie vă poate afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Dacă încă mai aveți menstruație, este posibil ca aceasta să dispară din cauza tratamentului. Acest lucru depinde de cât de aproape sunteți de vârsta normală a menopauzei. Se poate ca menstruația să reapară după 6 luni/un an de la încheierea tratamentului. De asemenea, este posibil ca menstruația să nu mai revină deloc. Dacă veți avea în continuare menstruație, se poate ca aceasta să nu mai fie la fel de regulată ca înainte.
Dacă menstruația se oprește, acest lucru se petrece din cauza faptului că tratamentul a oprit producerea de hormoni feminini de către ovare . Este posibil să aveți simptomele care apar în mod obișnuit la menopauză:

 • Bufeuri și transpirație;
 • Schimbări de dispoziție;

Există informații cu privire la bufeuri și transpirație cauzate de scăderea cantității de hormoni din organism.
Unele tipuri de chimioterapie pot cauza o ușoară creștere a riscului de apariție a unui alt cancer, ulterior. Echipa de medici vă va spune dacă există acest risc în cazul medicamentelor care vi se administrează.