De ce apar efecte secundare

Hormonii sunt substanțe care sunt produse în mod natural de organism și care controlează creșterea și activitatea celulelor. Se știe că hormonii feminini, estrogen și progesteron, pot ajuta creșterea cancerului de sân. Terapia hormonală reduce cantitatea de estrogen din organism sau oprește efectele hormonului. Unele tipuri de terapie hormonală modifică nivelul de progesteron.

Există riscul de apariție a efectelor secundare în terapia hormonală din cauza reducerii nivelului de hormoni.
Efectele secundare depind de tipul de tratament hormonal și de medicamentul folosit. Cele mai folosite medicamente sunt:

 • Anastrozol (Arimidex);
 • Letrozol (Femara);
 • Exemestan (Aromasin);
 • Tamoxifen (Novaldex);
 • Goserelină (Zoladex);

Efecte secundare generale ale terapiei hormonală

Unele efecte secundare sunt aceleași pentru toate tipurile de terapie hormonală utilizate în tratarea cancerului de sân. Majoritatea pacientelor suferă de unul sau mai multe dintre acestea efecte, dar acestea nu sunt, în general, grave.
Dacă vi se pare dificil să faceți față efectelor secundare, discutați cu medicul. El vă poate sugera modalități prin care să vă ușurați situația. În unele cazuri este o idee bună să se schimbe terapia hormonală administrată, mai ales în cazul în care efectele secundare sunt grave.

Un studiu clinic efectuat în America a analizat paciente care sufereau de efecte secundare grave din cauza inhibitorilor de aromatază și care doreau să oprească tratamentul. În cadrul studiului s-a descoperit că schimbarea tipului de inhibitor de aromatază a ajutat la diminuarea efectelor secundare și pacientele au putut continua tratamentul hormonal.
Printre cele mai des întâlnite efecte secundare ale terapiei hormonale se numără:

 • Bufeuri și transpirație;
 • Modificări menstruale;
 • Pierderea libidoului;
 • Uscăciune vaginală sau scurgeri vaginale;
 • Senzație de greață;
 • Durere la nivelul încheieturilor;
 • Schimbări de dispoziție;
 • Oboseală.

Bufeuri și transpirație

Poate fi dificil să faceți față la aceste modificări. Bufeurile sunt unele dintre cele mai dese simptome în cazul femeilor aflate la menopauză. Aveți bufeuri și transpirație din cauza nivelului redus de estrogen. Toate tipurile terapie hormonală utilizate în tratarea cancerului de sân provoacă bufeuri. Ele sunt și mai dese în cazul utilizării tratamentului cu blocant de hormon luteinic (LH) pentru că aceste medicamente opresc producția de estrogen. Mai puțin de jumătate din femeile care urmează un tratament cu tamoxifen au bufeuri. Numărul celor care au bufeuri este mai mic în cazul pacientelor care urmează un tratament cu inhibitori de aromatază.

Bufeurile se diminuează în general, odată cu trecerea timpului. Dar unele femei continuă să aibă bufeuri timpul tratamentului. S-ar putea să descoperiți că anumite alimente,precum cafeaua sau mâncarea picantă pot declanșa bufeurile.
Uneori medicii prescriu medicamente pentru controlul bufeurilor și al transpirație. S-ar putea să vă recomande un medicament denumit clonidină sau anti-depresive, precum venlafaxină. Medicamentele anti-depresive pot reduce bufeurile la peste jumătate din pacientele cu cancer de sân. Dar medicii nu recomandă anumite tipuri de anti-depresive, paroxetina sau fluoxetina, la pacientele care iau tamoxifen, intrucât acestea pot influența eficiența tamoxifenului.
Mai multe informații puteți găsi în secțiunea dedicată ameliorării bufeurilor și transpirației cauzate de reducerea nivelului de hormoni din organism.

Modificări menstruale

Dacă ați trecut deja de menopauză nu veți fi afectată de aceste probleme.
Dacă însă nu sunteți încă la vârsta menopauzei, tratamentul cu tamoxifen poate să vă deregleze ciclul menstrual, rărind menstrele sau chiar oprindu-le complet. Dacă luați un blocant LH menstruația nu va mai apărea deloc. Uneori aceasta poate reveni la 6-12 luni de la încetarea tratamentului. Dar în unele cazuri ea nu mai apare deloc și pacientele intră la menopauză precoce. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mai mari cu cât sunteți mai aproape de vârsta normală a menopauzei atunci când sunteți diagnosticată.

Pierderea libidoului

Există mai mulți factori care pot afecta interesul pentru contactul sexual atunci când aveți cancer, inclusiv tratamentele hormonale. La femei glandele suprarenale produc mici cantități de hormoni androgeni, care influențează libidoul. Un nivel scăzut de astfel de hormoni afectează libidoul. Există și alți factori ce pot duce la scăderea libidoului precum uscăciunea vaginului, oboseala, schimbările de dispoziție, grijile, etc.
Odată ce tratamentul se încheie, libidoul își revine la normal. Majoritatea femeilor urmează tratament hormonal pentru cel puțin 2-5 ani. Impactul asupra libidoului poate scădea pe măsură ce vă obișnuiți cu tratamentul. Trebuie însă să luați în considerare și factorii psihologici. Gândiți-vă de ce nu vă mai doriți să întrețineți relații sexuale. De exemplu:

 • Sunteți obosită? Ar trebui să vă odihniți mai mult?
 • Ce simțiți referitor la felul cum arătați și la felul cum vă văd ceilalți?
 • Aveți mai puțină încredere în sine? Ce ați putea face pentru a remedia această situație?

Încercați să discutați deschis cu partenerul de viață despre această problemă. Deși poate fi dificil, vă poate ajuta să discutați despre asta. Puteți să discutați și cu un prieten apropiat sau cu medicul sau asistenta. Dacă vă simțiți deprimată, puteți apela la un psiholog. Medicul vă poate prescrie un tratament pentru oboseală și depresie, dacă este cazul.

Uscăciune vaginală sau scurgeri vaginale

Acesta este un efect secundar care provoacă disconfort, sau chiar durere. Uscăciunea vaginului poate crește riscul de infecții vaginale. De asemenea, poate influența libidoul. Scurgerile vaginale sunt mai frecvente în cazul tratamentului cu tamoxifen decât în cazul altor tipuri de tratament hormonal.
Există mai multe creme și geluri pe care le puteți utiliza pentru a combate această afecțiune. Discutați cu medicul sau cu asistenta. Puteți folosi și o cremă cu estrogen, întrucât nivelul de estrogen conținut de aceasta este foarte mic. Mai multe informații puteți găsi în secțiunea dedicată combaterii efectului de uscăciune a vaginului din secțiunea sexul și cancer .

Senzație de greață

Adesea pacienții se simt rău în primele zile are tratamentului hormonal, dar ulterior acest efect dispare. Dacă luați tratamentul sub formă de tablete, este recomandat să le luați după masă. Dacă vă simțiți foarte rău și nu puteți mânca sau bea nimic, trebuie să discutați cu medicul. S-ar putea să fie nevoie să luați medicamente anti-greață.

Durere la nivelul încheieturilor

Durerea la nivelul încheieturilor poate apărea mai ales în cazul tratamentului cu inhibitori de aromatază and blocanți hormonali (LH), dar oricare dintre tratamentele hormonale pot cauza durerile. Puteți lua calmante ușoare precum paracetamol sau ibuprofen. În cazul în care durerea continuă, consultați medicul

Schimbări de dispoziție

Schimbările de dispoziție sunt des întâlnite în cazul tratamentului hormonal. Acestea sunt destul de dificil de controlat și de aceea vă pot afecta atât pe dvs, cât și pe membrii familiei. Multe paciente trec prin aceste schimbări de dispoziție, dar s-a observat că ele se reduc cu timpul.

Oboseală

Este normal să vă simțiți obosită atunci când urmați un tratament hormonal. Boala în sine și tratamentele își spun cuvântul. În timp oboseala se mai reduce, dar nu va dispărea complet pe perioada tratamentului.


Efecte secundare pe termen lung

Există puține efecte secundare pe termen lung în cazul tratamente hormonale. Acestea sunt foarte rare și includ

 • Subțierea oaselor;
 • Cancer de endometru;
 • Modificări ale văzului;
 • Risc de formarea a cheagurilor de sânge.

Subțierea oaselor

Orice medicamente care opresc producția de estrogen pot crește riscul de subțiere a oaselor sau de osteoporoză. Subțierea oaselor poate crește riscul de fracturi. Riscurile sunt mai mari în cazul tratamentului îndelungat cu inhibitori de aromatază . Înainte de a începe tratamentul, sau la scurt timp după, trebuie să efectuați un examen DEXA pentru a verifica densitatea osoasă. Medicul vă poate recomanda întreruperea tratamentului cu inhibitori de aromatază dacă aveți semne de osteoporoză.
Dacă urmați un tratament cu un inhibitor de aromatază medicul vă poate prescrie și suplimente de calciu sau vitamina D pentru a ajuta la diminuarea efectelor tratamentului. Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea acestui risc, dar acestea trebuie efectuate conform instrucțiunilor unui specialist. Mai multe informații puteți găsi în secțiunea intitulată riscul de osteoporoză și terapia hormonală.
Cercetările au arătat că dacă luați tamoxifen, și ați trecut de menopauză, aveți mai puține șanse să aveți probleme osoase decât pacientele care nu au luat acest medicament. Tamoxifenul ajută la menținerea puterii oaselor.

Cancerul de endometru

Dacă luați tamoxifen, riscul de a vă îmbolnăvi de cancer de endometru este foarte mic. Dacă aveți sângerări anormale trebuie să consultați medicul. Formele de cancer de endometru cauzate de tamoxifen sunt aproape mereu vindecabile. Beneficiile tratamentului cu tamoxifen în reducerea riscurile de recidivă a cancerului de sân sunt mult mai importante decât riscul de apariție a cancerului de endometru.
Alte tratamente hormonale utilizate pentru cancerul de sân nu măresc riscul de cancer de endometru.

Modificări ale văzului

Tamoxifen poate cauza modificări ale văzului, dar acest simptom este foarte rar. Dacă obervați că este ceva în neregulă cu văzul dvs, consultați medicul. S-ar putea să fie nevoie de un consult oftalmologic mai amănunțit.

Risc de formare a cheagurilor de sânge

Tamoxifen poate cauza o ușoară creștere a riscului de formare a cheagurilor de sânge în picioare sau plămâni. Mai multe informații puteți găsi în secțiunea cancerul și cheagurile de sânge.