PREVENTIE CANCER HEPATIC

GENERALITATI CANCER HEPATIC . Multe cazuri de cancer hepatic ar putea fi prevenit prin reducerea expunerii la factorii de risc cunoscuți.

Evitarea și tratarea infecțiilor hepatice
În întreaga lume, cel mai important factor de risc pentru cancerul hepatic este  infecția cronică cu virusul hepatitei B (HBV) și al hepatitei C (HCV). Aceste virusuri se pot transmite de la persoană la persoană. Vaccinul pentru prevenirea infecției cu HBV este disponibil încă din anii 1980. În general se recomandă ca toți copii, precum și adulții, să se vaccineze pentru a reduce riscul de infecție cu hepatită și cu cancer hepatic. Nu există vaccin pentru HCV.

Prevenirea infecției cu HCV, precum și cu HBV la cei care nu au fost imunizați se face prin înțelegerea modului în care apare infecție. Aceste virusuri se transmit prin ace contaminate, sex neprotejat și naștere. Un copil născut de o mamă infectată cu HBV prezintă un risc ridicat de infectare.

Transfuziile de sânge erau o mare problemă, fiind un risc de infecție, dar în prezent sângele este testat pentru aceste virusuri și de aceea riscul de infecție prin transfuzii de sânge este foarte mic. Persoanele cu risc de infecție cu HBV și HCV ar trebuie teste astfel încât să fie ținute sub observație și tratate, dacă este nevoie.

Riscul de infecție cu HBV este mai mare dacă:

 • Aveți contact sexual cu o persoană infectată;
 • Aveți mai mulți parteneri sexuali;
 • Aveți o boală cu transmitere sexuală;
 • Aveți relații homosexuale;
 • Consumați droguri injectabile;
 • Locuiți cu o persoană care are o infecție cronică cu HBV;
 • Călătoriți în țări unde există un număr mare de persoane infectate cu HBV;
 • Sunteți expuși la sânge în munca dvs;
 • Faceți dializă pe termen lung.

Se recomandă să vă testați pentru HCV dacă:

 • Ați consumat droguri injectabile (chiar dacă acest lucru s-a întâmplat o singură dată sau cu mult timp în urmă);
 • Ați avut nevoie de medicamente pentru o problemă de coagulare a sângelui;
 • Faceți hemodializă pe termen lung;
 • Sunteți infectat cu HIV;

Tratamentul pentru hepatită C cronică cu medicamente, pe o perioadă de 6 luni-1 an, poate să elimine infecția. Însă tratamentul poate cauza efecte secundare severe, inclusiv simptome asemănătoare gripei, oboseală, depresie și scăderea numărului de celule din sânge, ceea ce face tratamentul greu de suportat. Există mai multe medicamente care pot fi utilizate pentru tratarea HBV. Aceste medicamente reduc numărul de virusuri din sânge și reduc gradul de îmbolnăvire a ficatului. Deși acestea nu vindecă boala, ele reduc riscul de ciroză și pot reduce și riscul de cancer hepatic.

Limitarea consumului de tutun și alcool
Consumul de alcool poate duce la ciroză, ceea ce poate duce la cancer hepatic. Consumul de alcool cu moderație poate ajuta la prevenirea cancerului hepatic. Întrucât fumatul poate crește riscul de cancerhepatic, să fii nefumător poate preveni unele dintre formele de cancer. Renunțarea la fumat reduce riscul de cancer dar și de alte boli.

Menținerea unei greutăți optime
Menținerea unei greutăți optime este un alt mod de a vă proteja împotriva cancerului hepatic. Persoanele obeze sunt mai expuse riscurilor de îmbolnăvire cu diabet și alte boli de ficat, ceea ce crește și riscul de cancer hepatic.

Limitarea expunerii la substanțele chimice care pot cauza cancer
Schimbarea modului în care sunt depozitate cerealele poate reduce la expunerea la substanțele care pot provoca cancer, așa cum sunt aflatoxinele. Majoritatea țărilor dezvoltate au reglementări pentru protecția consumatorilor și a lucrătorilor.

Tratarea bolilor care cresc riscul de cancer hepatic
Anumite boli moștenite pot duce la ciroza ficatului, crescând riscul de cancer hepatic. Depistarea și tratarea acestor boli poate reduce riscul. De aceea este important ca acestea să fie depistate cât mai din timp.