Cancerul gastric avansat

Cancerul gastric avansat înseamnă faptul că:

  • Boala s-a extins din locul unde a apărut în stomac.
  • A revenit într-o altă parte a corpului după o perioadă de timp de la primul tratament.

 

Cancerul gastric se răspândește la ficat, glandele limfatice şi în interiorul stomacului. Mai rar, se poate răspândi şi la plămâni. Situaţiile de răspândire a acestuia la alte părţi ale corpului sunt rare. Dacă aveţi cancer gastric avansat, acesta de regulă nu mai poate fi vindecat. De asemenea, vi se poate spune că stadiul cancerului este avansat dacă acesta este prea mare pentru a fi îndepărtat atunci când este diagnosticat pentru prima dată. Chiar şi atunci când boala nu poate fi vindecată, sunt disponibile tratamente care să ţină sub control simptomele. Acest tratament poate reduce dimensiunea cancerului şi încetini evoluţia sa, chiar dacă nu poate fi eliminat complet.

 

Cum pot ajuta radioterapia şi chimioterapia

Chimioterapia, radioterapia, stenturile şi, ocazional, intervenţia chirurgicală, pot fi folosite pentru a atenua simptomele cancerului de stomac în stadiu avansat. Tratamentul cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde de:

  • Dimensiunea şi localizarea cancerului;
  • Măsura în care cancerul s-a răspândit şi la ce părţi ale corpului;
  • Tratamentul de care aţi beneficiat deja;
  • Starea dumneavoastră generală de sănătate.

Dacă în cancerul dumneavoastră se găseşte o cantitate mare dintr-o proteină denumită HER2, puteţi fi supus la o terapie biologică denumită trastuzumab (Herceptină) alături de chimioterapie. Radioterapia şi chimioterapia pot ajuta ambele la ţinerea sub control a simptomelor prin reducerea dimensiunii cancerului, astfel încât acesta să nu mai genereze presiune şi durere. Radioterapia poate ajuta la oprirea sângerărilor produse de cancer. Restrângerea cancerului care s-a extins la plămâni (cancer pulmonar secundar) cu ajutorul chimioterapie şi radioterapiei poate ajuta la eliminarea dispneei. Mai multe informaţii despre radioterapie pentru simptome sunt disponibile în secţiunea radioterapie.
Decizia privind tratamentul care să fie încercat sau dacă să se aplice vreun tratament atunci când cancerul este avansat este una dificilă. Veţi dori probabil să aveţi în vedere calitatea vieţii în timpul tratamentului. Vorbim aici de posibilele efecte secundare ale tratamentului, precum şi de stresul generat de deplasările la spital. Cel mai important însă este faptul că trebuie să înţelegeţi ce se poate obţine cu tratamentul care vi se oferă.

 

Efectele cancerului de stomac in stadiu avansat

Diminuarea pierderii în greutate

Dacă nu puteţi să mâncaţi sau să beţi prea mult, vi se poate administra hrană lichidă direct în intestine printr-o sondă de alimentare denumită jejunostomie. O altă modalitate de a vi se administra hrană lichidă poate fi prin intermediul unui tub introdus pe nas în jos până în intestine (o sondă nazojejunală). În anumite cazuri, hrana lichidă vi se poate administra într-o linie centrală. Linia centrală intră într-o venă importantă din torace. Această procedură este denumită nutriţie parenterală. Dieteticianul dumneavoastră şi asistentul medical specialist vă vor oferi informaţii şi sprijin în acest sens.

Tratarea blocajului sistemului digestiv

Dacă suferiţi de un cancer care blochează o parte a sistemului digestiv, specialistul vă poate recomanda montarea unui stent. Acesta este un tub subţire şi flexibil care poate îndepărta un blocaj. Poate ajuta, de asemenea, la menţinerea deschisă a unei zone care este apăsată de cancer. Un stent vă poate ajuta să mâncaţi şi să beţi normal mai multă vreme.
În anumite cazuri, dacă sunteţi suficient de apt, specialistul vă poate recomanda o intervenţie chirurgicală de bypass sau îndepărtarea unei părţi a stomacului pentru a elimina blocajul.

Tratarea acumulării de lichid în abdomen

Uneori, în cazul cancerului gastric avansat, lichidul poate să începe se să acumuleze în interiorul abdomenului. Din acest motiv vă veţi simţi şi veţi arăta balonat. Acest lucru se întâmplă de regulă datorită răspândirii cancerului la tunica abdomenului dumneavoastră. Cancerul extins la ficat poate genera, de asemenea, acumularea de lichid în abdomen.
Acumularea de lichid este denumită ascită. Aceasta afecţiune este tratată prin drenarea lichidului. Vi se poate recomanda chimioterapie în abdomen.

Controlul simptomelor produse de medicamentele folosite în tratamente

Există medicamente care ajută la meţinerea sub control a simptomelor cauzate de cancer, simptome cum ar fi:

  • Dureri;
  • Greaţă şi rău;
  • Diaree şi constipaţie.

Dureri

Există numeroase tipuri de analgezice şi modalităţi de administrare a acestora. Cu ajutorul medicului şi asistentului, sau a unui specialist în controlul simptomelor, puteţi să fiţi ferit de durere în marea majoritate a timpului. Este posibil ca durerea să nu poată fi complet eliminată atunci când vă mişcaţi, însă atunci când staţi acest lucru este posibil.

Stări de greaţă şi rău

Există medicamente eficiente împotriva stării de rău. Există diferite tipuri, iar medicamentul care vă va fi administrat depinde de ce anume vă cauzează starea de rău. Spre exemplu, dacă starea de rău este cauzată de dezechilibrul chimic din corp sau pentru că aveţi dificultăţi cu tranzitul alimentelor prin sistemul digestiv. Veţi ajuta medicul sau asistentul dacă le spuneţi acestora ce anume vă atenuează starea de rău şi ce o agravează.
Starea de rău se poate datora acumulării de lichid în stomac pentru că sistemul digestiv este blocat. Cel mai eficace mod de a o atenua este montarea unei sonde din nas spre stomac pentru drenarea excesului de lichid. De asemenea, vi se poate monta un stent care să menţină sistemul digestiv deschis astfel încât lichidul să nu se acumuleze în stomac. Ocazional, specialistul poate folosi un medicament denumit octreotid pentru a împiedica stomacul să mai producă atât de mult lichid.

Diaree şi constipaţie

Atenuarea acestor simptome depinde de cauza lor. Constipaţia datorată unui blocaj în partea superioară a sistemului digestiv poate fi atenuată temporar printr-un tratament care reduce inflamaţia, cum ar fi cel cu steroizi. Cu toate acestea, constipaţia poate fi rezultatul administrării de analgezice. Dacă luaţi constant analgezice, trebuie să le însoţiţi de un laxativ. Medicul sau asistentul vi le poate prescrie dacă cea de care o suferiţi se datorează administrării de analgezice.
Diareea poate să apară ca urmare a unei infecţii sau ca efect secundar al tratamentului pentru cancer. Dacă aţi fost constipat o perioadă îndelungată şi aveţi diaree, spuneţi medicului sau asistentului despre asta. Diarea poate fi un semn al faptului că s-a agravat constipaţia, iar diareea trece de fecalele (excrementele) constipate. În această situaţie, administrarea de medicamente antidiareice nu va face decât să agraveze problema.