Monitorizarea cancerului intestinal

După încheierea tratamentului, veți merge la controale regulate. Acestea pot include :

  • O examinare fizică generală;
  • Analize de sânge, inclusiv măsurarea antigenului carcinoembrionar (CEA);
  • Analize imagistice ca tomografii computerizate, ecografii ale ficatului sau colonoscopii;

 

Nu veți face analize imagistice la fiecare vizită de control, însă este foarte probabil să vi se facă analize de sânge și examinare fizică de fiecare dată. Doctorul vă va întreba cum vă simțiți, dacă experimentați efecte secundare ale tratamentului sau simptome noi, dacă aveți îngrijorări sau temeri. Frecvența analizelor imagistice depinde de specificul fiecărui caz în parte și de politica spitalului..

Cât timp va trebui să mergeți la control

Veți merge regulat la controale timp de câtiva ani. La început, vor fi programate la interval de câteva luni, însă frecvența acestora va scădea pe măsura trecerii timpului. Dacă sunteți îngrijorat sau observați simptome noi între programări, înștiințați doctorul sau asistentul medical cât de repede posibil. Nu trebuie să așteptați până la următoarea vizită de control.

Un studiu din anul 2007 a descoperit că șansele de supraviețuire ale persoanelor care au fost operate de cancer intestinal s-au îmbunătățit în urma controalelor regulate. Așa că este important să mergeți la control frecvent. Aveți posibilitatea de a consulta acest articol științific despre controalele cancerului intestinal. A fost scris pentru cercetători și specialiști, așa că folosește un limbaj de specialitate.

Specialiștii folosesc mai multe tipuri de programe de control și nu se cunoaște care este mai bun. Sunt așteptate rezultatele Studiului FACS (Controlul după intervenția chirurgicală colorectală), care a analizat cel mai eficiend mod de a urmări evoluția cancerului după operație.

Neliniștea cu privire la controale

Mulți oameni sun îngrijorați cu privire la controale. Dacă vă simțiți bine și v-ați reluat viața de dinainte, vizita la spital vă poate readuce în minte toate neliniștile legate de cancer. Este posibil să vă ajute să vorbiți despre îngrijorările dvs cu un psiholog. Întrebați-vă doctorul sau asistenta dacă există psihologi angajați ai spitalului. Este important să îi adresați doctorului toate întrebările dvs. Încercați să faceți o listă înaintea programării, pentru că se întâmplă deseori ca oamenii să uite ce și-au propus să întrebe. Țineți minte că orice întrebare merită adresată, chiar dacă este vorba despre ceva ce ați mai întrebat deja.

Asistență medicală specializată

Dacă ați suferit o intervenție chirugicală, este posibil să vi se fi fost prezentat un asistent medical specializat, care lucrează alături de echipa de oncologie. Multe unități de chirurgie intestinală au asistenți medicali specializați. În general, au și stomaterapeuți care vizitează pacienții care au suferit colostomii. Asistentul medical specializat în intervenții chirurgicale colorectale vă vor oferi un număr de telefon la care puteți suna pentru a cere sfaturi după ce reveniți acasă. O parte dintre asistenții medicali specializați în intervenții chirurgicale colorectale pot face vizite la domiciliu, dar nu toți pot face acest lucru.