Îngrijirea Paliativă în cancerul de creier

A doua opinie

Nu toată lumea dorește să ceară o a doua opinie, dar dacă doriți să faceți asta, nu ezitați. Este important să simțiți că ați explorat fiecare opțiune. Solicitarea opiniei unui alt expert vă poate ajuta să vă simțiți mai liniștiți că ați făcut acest lucru. Neurochirurgii sunt specialiști în acest domeniu, la fel și medicii oncologi, dar unii pot fi supra-specializați în tratarea anumitor tipuri de tumori, sau pot fi experți în tumori localizate în anumite zone ale creierului.

Cea mai bună modalitate de a cere o a doua opinie este să cereți medicului care v-a diagnostica să vă recomande unui alt specialist. Nu se va supăra și nici nu va fi surprins de această cerere, mai ales dacă aveți o tumoare despre care a spus că nu poate fi vindecată, ci va înțelege.

Medicul poate trimite celuilalt specialist copii ale rezultatelor testelor și rapoartelor medicale, sau poate chiar să discute cu acesta despre cazul dvs

Găsirea informațiilor pe cont propriu

Dacă ați găsit informații despre un tratament nou sau care credeți că vă poate fi de folos este cel mai bine să-l discutați cu medicul dvs, pentru a afla exact ce este și cât de relevant în cazul dvs. Dacă există multe materiale, ar fi mai bine să le trimiteți specialistului dvs. înainte de data consultului, ca să aibă timp să-l analizeze.

Unii oameni cred că pot obține un tratament mai bun în străinătate, ca urmare a informațiilor din ziare sau de pe internet. Cel mai bine să discutați aceste lucruri și cu specialistul dvs, pentru că adesea rapoartele de presă sunt înșelătoare sau pur și simplu greșite. Poate tratamentul nu este potrivit pentru tipul dvs. de tumoare, sau poate că totuși este disponibil în țară.

Trebuie să vă gândiți bine dacă vreți să mergeți în străinătate pentru tratament. Discutați cu familia și cu medicii dumneavoastră, pentru că tratamentul în străinătate este un angajament mare și costisitor.

Ce se întâmplă la final?

Este foarte ușor de înțeles că oamenii doresc să pună această întrebare. Din păcate, este foarte dificil de răspuns la această întrebare. Modul în care se dezvoltă tumora este diferit în fiecare caz și este greu de generalizat. În aceste pagini am încercat să vă oferim cât mai multe informații, dar tumorile cerebrale pot avea simptome diferite în funcție de locul în care se află în creier. Pentru a afla mai multe, este bine să discutați cu medicul dumneavoastră, care vă poate da detaliile medicale și să vă vorbească de modul în care vă poate afecta pe măsură ce crește.

Există o serie de simptome care sunt comune celor mai multe tumori cerebrale în creștere. Odată ce o tumoare a creierului atinge o dimensiune critică și nu poate fi încetinită cu tratament, presiunea crescută din interiorul capului începe să provoace dureri de cap, boală și somnolență.

La început, va fi posibil să controlați aceste simptome prin creșterea dozei de steroizi. În cele din urmă, steroizii nu vor mai putea reduce inflamația. S-ar putea să vi se prescrie analgezice și medicamente pentru controlul bolii, dar s-ar putea să constatați că deveniți din ce în ce mai somnoros. Veți observa că dormiți puțin mai mult decât de obicei, iar această etapă poate dura destul de mult. În acest stadiu, mulți oameni pot duce o viața relativ normală, chiar dacă uneori pot fi somnoroși și au nevoie de mai mult somn decât înainte.

Odată cu trecerea timpului, veți observa că dormiți tot mai mult, sau că devine din ce în ce mai greu să vă treziți. În cele din urmă majoritatea oamenilor intră comă. Aceasta poate dura zile sau săptămâni înainte să survină moartea. Există informații despre ce se întâmplă în ultimele câteva zile de viață unui pacient cu tumoare pe creier.

Alegerea locului unde să vă petreceți ultimele zile

Există mai multe opțiuni unde puteți să vă petreceți ultimele zile atunci când suferiți de o boală incurabilă. Niciuna nu este bună sau rea. Este vorba despre ce este mai bine pentru dvs. Principalele opțiuni sunt:

Este util să discutați aceste opțiuni cu familia sau cu prietenii cât încă mai puteți. S-ar putea să existe neînțelegeri în legătură cu ceea ce ar fi cel mai bine. S-ar putea să vă gândiți că familia dvs. nu va vrea să aibă grijă de dvs acasă, iar membri familiei s-ar putea să creadă că nu vreți să mergeți la un centru de îngrijire. De aceea este important să discutați deschis toate aceste opțiuni și implicațiilor lor.

Vă veți simți mai bine știind că ați luat decizia cea mai bună pentru voi toți și este important și să îi informați pe cei apropiați de ceea ce vreți sau nu vreți să se întâmple, pentru că s-ar putea să fie greu pentru ei să decidă ce să facă, atunci când vine momentul.

La spital

S-ar putea să vă simțiți mai sigur în spital, știind că există doctori și asistente medicale în apropiere. Dacă aveți nevoie de analgezice sau de ajutor în timpul nopții, de exemplu, totul este la îndemână.

Centru de îngrijire paliativă

Aici există personal care se ocupă de persoanele care nu mai beneficiază de tratament activ, care vizează vindecarea. În centru sunt asistenți medicali 24 de ore pe zi și, de obicei, un specialist în îngrijiri paliative și un medic generalist care asigură îngrijirea medicală pe timpul zilei. La centrul de îngrijire paliativă, scopul este de-i face pe pacienți să se simtă cât mai confortabil, având în vedere situația

Puteți merge la centru pentru câteva zile dacă aveți o problemă specială, după care să vă întoarceți din nou acasă, sau puteți sta acolo pentru o perioadă, pentru a oferi familiei o pauză.

Multe astfel de centre acceptă și „pacienți de o zi”. Puteți merge acolo o dată sau de două ori pe săptămână. De obicei, există transport care vă duce și vă aduce înapoi de la centru, unde veți servi prânzul și băuturi răcoritoare cât timp ce sunteți acolo. Pe de-o parte, familia dvs va avea o pauză, iar pe de alta, veți avea șansa de a socializa cu alți oameni.

Personalul de la centrele de îngrijire este de obicei foarte flexibil și încearcă mereu să ajute cu lucruri care poate vă sunt dificile altfel. De exemplu, poate vă este greu să faceți baie sau să vă spălați părul acasă. Dacă aveți nevoie de ajutor, întrebați.

Acasă

Puteți alege să fiți îngrijiți acasă. Acest lucru depinde de circumstanțele dvs: casa, cine vă poate îngriji, dacă puteți face unele modificări ca să vă fie mai ușor. Nici o problemă nu este însă imposibil de rezolvat. S-ar putea să fie nevoie doar de puțină planificare.

Dacă vreți să fiți îngrijiți acasă, adresați-vă specialistului sau medicului de familie ca să vă facă legătura cu o echipă de îngrijire paliativă care vă vor putea informa despre serviciile și echipamentele disponibile. Este posibil să se aranjeze îngrijire medicală o dată, de două ori chiar de trei ori pe zi, iar pentru un număr limitat de nopți, puteți beneficia de asistență medicală peste noapte.

Puteți împrumuta tot felul de echipamente de la autoritatea locală de sănătate sau de la echipa locală de servicii sociale: paturi speciale, toalete chimice sau comode și scaune cu rotile.