Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerelor secundare de dimensiuni reduse

Dacă se răspândește, cancerul se răspândește cel mai adesea în ficat sau plămâni, purtat de sânge sau de sistemul limfatic.

În unele cazuri, dacă se află doar una sau două mici zone secundare de cancer în ficat sau plămâni, se poate efectua o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestora. Însă acesta nu este întotdeauna un tratament corespunzător. Se utilizează mai frecvent în cazul cancerului răspândit la ficat decât la plămâni. Dacă veți urma această operație, este probabil să vi se administreze chimioterapie înainte și după intervenție.

Puteți beneficia de acest tip de operație doar dacă există un număr restrâns de zone de cancer secundar fie în ficat, fie în plămâni. Pentru a decide dacă acest tratament este potrivit pentru dvs, doctorul va analiza:

  • Starea dvs generală de sănătate;
  • Cât de avansat a fost cancerul în momentul diagnosticării;
  • Cât de repede a recidivat cancerul;
  • Câte zone de cancer secundar aveți și dimensiunea acestora;
  • Unde anume sunt localizate zonele de cancer secundar în ficat sau plămâni;
  • Cât de aproape sunt de venele importante.

 

Vi se vor face teste ca tomografia computerizată, tomografia cu emisie de pozitroni sau RMN. Este posibil să vi se facă și o testare legată de vascularizarea zonei (o angiograma), pentru a ști dacă operația este posibilă.

Îndepărtarea cancerelor secundare din ficat este o intervenție chirurgicală foarte specializată și se desfășoară în principalele centrele de chirurgie hepatică. Cercetătorii analizează rezultatele acestui tip de operație în tratamentul cancerului intestinal. Rapoartele arată că îndepărtarea cancerelor secundare la ficat pot avea succes în cazul anumitor persoane. Rezultatele exacte variază. Dar, în medie, între 30 și 40 din fiecare 100 de persoane tratate (30 – 40%) sunt în viață cu 5 ani mai târziu. Puteți repeta tratamentul în situația în care cancerul a revenit în ficat. Vi se poate îndepărta mai mult de jumătate din ficat dacă este necesar, deoarece țesutul hepatic se regenerează după operație. Studiile indică șanse minime de reușită a tratamentului dacă:

  • Aveți cancer în ganglionii limfatici de lângă ficat;
  • Aveți cancer care s-a răspândit în alt organ al corpului;
  • Chirurgul nu poate îndepărta complet toate zonele de cancer secundar din ficat.