RADIOTERAPIE PENTRU CANCER DE PIELE MELANOM

Aceste pagini conțin informații despre radioterapie pentru cancerul de piele – melanom. Radioterapia utilizează raze pentru a ucide celulele canceroase. Este posibil să faceți radioterapie pentru melanom în stadiu avansat pentru a reduce tumorile și pentru a controla simptomele. Unii pacienți fac radioterapie ca tratament după intervenția chirurgicală de îndepărtare a melanomului, pentru a reduce riscul de revenire a acestuia, dar acesta nu este un tratament folosit în mod obișnuit.

Cum se administrează radioterapia
Tratamentul cu radioterapie se efectuează în spital, în departamente specializate. Pentru melanom în stadiu avansat puteți face un singur tratament, sau mai multe. În cazul în care faceți radioterapie după intervenția chirurgicală este posibil să efectuați o serie de 5 tratament pe săptămână, timp de mai multe săptămâni. De obicei tratamentul se administrează de luni până vineri, cu pauză în week-end. Cantitatea/durata tratamentului depinde de:

  • Dacă vi se administrează și alte tipuri de tratament anti-cancer;
  • Ce parte a corpului este tratată;

 

Citiți mai multe informații despre radioterapie și efectele sale în capitolul Generalități.

Planificarea tratamentului

Înainte de a începe tratamentul, echipa de radioterapie va pune la punct un plan pentru radioterapia cu raze externe. Acest lucru înseamnă că ei trebuie să calculeze nivelul de radiații necesar pentru tratarea cancerului și care este locul exact unde se va administra aceasta. Ședința de planificare poate dura de la 15 minute, la două ore. Vi se face și un examen CT pentru a vedea unde este cancerul și care sunt structurile din jur. În timpul examenului CT veți sta întins, cu zonele de tratament expuse. Radiologii vor marca zone pe piele. Trebuie să stați nemișcat în timpul examenului. Odată ce sunteți în poziția corespunzătoare, patul pe care stați întins va trece prin scanner. Acesta are o formă rotundă. Examenul durează aproximativ 5 minute și nu este dureros. Medicii vor supraveghea totul din camera alăturată.

Marcarea pielii

Odată ce echipa medicală a finalizat planificarea radioterapiei, medicii vor marca pe piele exact zonele ce urmează a fi tratate (cu marker-ul). Se poate și să se tatueze punctele pe piele pentru marcarea zonelor respective.

Mulaje sau măști

Dacă tratamentul trebuie administrat la nivelul capului sau al gâtului, s-ar putea să fie nevoie de un mulaj pentru a vă ajuta să stați perfect nemișcat în timpul tratamentului. Se pot folosi astfel de suporți și în cazul în care radioterapia se administrează la braț sau la picior.

Efecte secundare
Efectele secundare variază în funcție de partea corpului care este tratată. Consultați secțiunea de radioterapie pentru informații despre radioterapie și efecte secundare. Radioterapia aplicată doar la nivelul pielii nu are foarte multe efecte secundare. Pielea se poate înroși și puteți simți durere locală pe perioada tratamentului, ca în cazul unor arsuri de soare ușoare spre moderate. Acesta începe să dispară la una-două săptămâni după încheierea tratamentului. Dacă tratamentul se aplică în zone de corp acoperite de păr este posibil să vă pierdeți părul în zonele respective. Acesta va începe să crească la loc după încheierea tratamentului. Dar este posibil ca acesta să nu crească uniform.