INVESTIGATII PRECOCE – SCREENING CANCER OVARIAN

INVESTIGATII PRECOCE – SCREENING CANCER OVARIAN. Screeningul testează anumite grupe de persoane pentru a identifica timpuriu cancerul, când şansele de vindecare sunt mari. Înainte ca o scanare pentru orice tip de cancer să poată fi realizată, medicii trebuie să aibă la dispoziţie testul corect pe care să îl aplice. Testele trebuie să fie fiabile în identificarea cancerelor prezente. Iar acestea nu trebuie să ofere rezulate care să indice că o persoană are cancer atunci când respectiva persoană nu îl are de fapt (rezultate fals-pozitive).

Celei mai importante 2 teste pe care le-au avut în vedere cercetătorii sunt:

  • Analiza de sânge CA125;
  • Scanările transvaginale cu ultrasunete;

Analiza de sânge CA125

CA125 este cunoscut ca şi marker al tumorii pentru cancerul ovarian. Un marker de tumoră este o substanţă chimică eliberată de celulele canceroase care circulă în fluxul sanguin. Femeile cu cancer ovarian au tendinţa de a avea niveluri mai ridicate de CA125 în sânge comparativ cu femeile care nu au cancer ovarian. Există însă anumite probleme cu acest test care îl fac nepotrivit pentru a fi utilizat ca şi test de screening de sine stătător:

  • Doar circa 85 din fiecare 100 de femei cu cancer ovarian (85%) au niveluri ridicate de CA125;
  • Doar circa 50 din fiecare 100 de femei cu cancer ovarian în stadiu incipient (50%) au niveluri ridicate de CA125;
  • Şi femei cu alte afecţiuni pot avea niveluri ridicate de CA125.

Drept urmare, este evident că dacă acest test ar fi utilizat de sine stătător unele cazuri de cancer ovarian ar rămâne nedepistate. De asemenea, ar indica alte femei care nu au de fapt cancer ovarian. Acestea ar trebui supuse la teste suplimentare care să le cauzeze anxietate şi să le facă rău. Avem nevoie de un alt test care să arate în mod fiabil cine are cancer ovarian şi cine nu are.

Cercetările analizează alţi posibili markeri de tumoră pentru cancerul ovarian. Medicii speră că prin combinarea analizelor de sânge ce vizează markerii vor putea identifica mai uşor cancerele şi exclude persoanele care nu au cancer.

Scanările transvaginale cu ultrasunete
Aceasta este o consultaţie cu ultrasunete realizată prin introducerea sondei cu ultrasunete în vagin. Ea oferă o imagine mai bună a ovarelor decât o scanare cu ultrasunete peste abdomen. Chiar şi aşa, rămâne în continuare dificil de spus dacă în ovare este prezent cancerul sau doar un chist inofensiv. Nu există până în prezent dovezi concludente conform cărora aceste teste identifică timpuriu cancerele şi salvează vieţi. Aceste studii au analizat screeningul pentru cancerul ovarian în rândul populaţiei generale şi al celei cu risc de a-l dezvolta. În această secţiune sunt prezentate informaţii despre cercetările asupra screeningului în cazul cancerului ovarian.

Femeile expuse unui risc ridicat de cancer ovarian

Un risc mai mare decât media de cancer ovarian înseamnă că 2 sau mai multe rude din aceeaşi parte a familiei au fost diagnostice cu cancer ovarian sau mamar la tinereţe, mai ales sub vârsta de 50 de ani. Dacă credeţi că sunteţi supusă unui risc mai ridicat de cancer ovarian, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie. Acesta va poate trimite la un cabinet local de genetică (denumit şi clinică de genetică a familiei). Vi se va oferi consiliere cu privire la opţiuni, inclusiv intervenţie chirurgicală pentru reducere riscurilor.