Tipuri Cancer Renal

Tipuri Cancer Renal. Cancerul renal apare atunci când celulele normale dintr-unul sau din ambii rinichi se modifică și încep să crească anormal, formând o masă, denumită tumoare. O tumoare poate fi malignă sau benignă. Dacă este malignă, înseamnă că se poate răspândi și în alte părți ale corpului. O tumoare benignă înseamnă că ea nu se va răspândi.

 

Există mai multe tipuri de cancer renal:

Carcinomul cu celule renale – Carcinomul cu celule renale reprezintă 85% din cancerele renale diagnosticate. Acest tip de cancer se dezvoltă la nivelul sistemelor de filtrare din rinichi, care sunt ca niște tuburi microscopice care duc către vezica urinară. Opțiunile de tratament pentru carcinomul cu celule renale sunt discutate mai jos în articol.

Carcinomul cu celule tranziționale – Acest tip de cancer este numit și carcinom urotelilal și reprezintă 10-15% din cazurile de cancer renal diagnosticate la adulți. Carcinomul cu celule tranziționale apare în zone din rinichi unde se strânge urina, înainte de a fi transportată către vezica urinară. Acest tip de cancer este asemănător cu cancerul de vezică, fiind tratat în mod similar.

Sarcomul – Sarcomul la rinichi este rar și se tratează prin intervenție chirurgicală. La unii pacienți se recomandă și chimioterapie, pe lângă operație, întrucât sarcomul poate crește destul de mult înainte de a fi descoperit. Acesta nu se răspândește spre alte părți ale corpului la fel de des ca alte tipuri de cancer renal.

Tumoarea Wilms – Tumoarea Wilms  este cunoscută și sub denumirea de nefroblastom și reprezintă un tip de cancer renal ce apare la copii. Cancerul renal la copii este rar, însă acesta este cel mai des întâlnit tip de cancer în rândul acestora. Acest tip de tumoare are un grad mai mare de vindecare în urma tratamentului cu radioterapie și chimioterapie decât alte tipuri de cancer renal.

 

Tipuri de celule de cancer renal

Cunoscând ce tip de celule formează o tumoare renală, medicii pot prescrie un tratament corespunzător. Există mai multe tipuri de celule canceroase ce apar în cancerul renal. Cele mai des întâlnite sunt prezentate mai jos. Medicii patologi au identificat nu mai puțin de 10 tipuri diferite de celule. Patologul este un medic specializat în interpretarea analizelor de laborator și în evaluarea celulelor, a țesuturilor și a organelor, pentru a diagnostica boala:

Celulele clare reprezintă un tip de celule care se găsesc în 70% din cancerele renale. Celulele clare variază de la cele cu viteză de creștere mică (gradul 1) la cele cu viteză de creștere mare (gradul 4). Acest tip de cancer renal răspunde foarte bine la imunoterapie și la terapie țintită.

Cancerul renal papilar, care apare la 10-15% din pacienții diagnosticați cu cancer renal este împărțit în două sub-grupe, denumite tipul 1 și tipul 2. Acestea sunt diferite de tipul cu celule clare, deși cancerul renal papilar este tratat în prezent în același fel ca în cazul celui cu celule clare. Cu toate acestea, mulți medici recomandă tratamentul în cadrul unui studiu clinic pentru că tratamentul utilizat în mod normal pentru cancerul renal cu celule clare nu pare să fie la fel de eficient și pentru cancerul renal papilar.

Celulele sarcomatoide sunt celule care cresc foarte repede. Acestea pot fi întâlnite atât la cancerul cu celule clare, cât și la cancerul renal papilar. Se numesc așa întrucât arată ca sarcomul, atunci când sunt studiate la microscop.

Cancerul ce apare la nivelul sistemului colector este un tip rar de cancer care se comportă similar cu carcinomul cu celule tranziționale. Cel mai eficient tratament în acest caz este chimioterapia. Mulți medici sunt de părere că acesta este mai rezistent la tratament decât carcinomul cu celule tranziționale, dar mai puțin rezistent decât carcinomul cu celule clare sau cu celule sarcomatoide.

Carcinomul renal cromofob este un alt tip rar de cancer, diferit de cele descrise anterior

Oncocitomul este un tip de tumoare cu creștere foarte înceată, care nu se răspândește aproape niciodată

Angiomiolipomul este o tumoare benignă care se prezintă diferit la analiza cu computerul tomograf și atunci când este analizată la microscop. Aceasta nu crește și nu se răspândește în alte zone ale corpului și se îndepărtează cel mai bine cu ajutorul intervenției chirurgicale.