Cât de frecventă este leucemia meiloidă acuta (LMA)

Leucemia mieloidă acută (LMA) este cel mai frecvent tip de leucemie acută în rândul adulților. Incidența LMA este mai mică la copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 1-14 ani decât este la persoanele cu vârsta peste 15 ani sau la adulții tineri. Oamenii în vârstă de 50 ani și mai în vârstă sunt mai susceptibili de a dezvolta boala decât adulții mai tineri.

Pentru majoritatea oamenilor care au leucemie mieloidă acută (LMA), nu există motive evidente (factori de risc), care să explice de ce au dezvoltat boala.

Cercetătorii au identificat potențiali factori de risc, inclusiv:

  • Expunerea repetată la benzen chimic, care afectează ADN-ul celulelor normale din măduvă. (Potrivit Agenției pentru substanțe toxice din America, în ciuda faptului că produsele petroliere sunt vinovate de majoritatea nivelului de benzen în atmosferă, jumătate din nivelul de expunere provine de la fumul de țigară. Benzenul este, de asemenea, găsit în anumite arii industriale. Cu toate acestea, reglementarea strictă a utilizării sale a scăzut expunerea la benzen la locul de muncă);
  • Anumite tulburări genetice cum ar fi sindromul Down, anemia Fanconi, sindromul Shwachman și sindromul Diamond-Blackfan;
  • Alte tratamente cu chimioterapie sau radiații efectuate anterior, pentru alte tipuri de cancer;
  • Antecedente privind alte tipuri de cancer sau boli de sânge, cum ar fi, policitemia vera, mielofibroza, trombocitemia primară și sindroamele mielodisplazice.

   Leucemia mieloidă acută nu este o boală contagioasă.

Cum se dezvoltă LMA

LMA apare ca urmare a modificărilor apărute la ADN-ul (material genetic) unei celule imature din măduvă. Odată ce celula devine o celulă de leucemie, aceasta se multiplică în 11 miliarde sau mai multe celule. Aceste celule, numite “blaști leucemici”, nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze în mod normal. Cu toate acestea, ele cresc și supraviețuiesc mai bine decât celulele normale.

Prezența blaștilor leucemici blochează producerea de celule normale. Ca urmare, atunci când LMA este diagnosticată, numărul de celule sănătoase din sânge (globule roșii, globule albe și trombocite) este de obicei mai mic decât în mod normal.

Mai multe lucruri se pot întâmpla dacă LMA nu este tratată:

  • Scăderea numărului de globule roșii înseamnă că acestea nu mai pot furniza o cantitate adecvată de oxigen, ceea ce duce la anemie;
  • Sistemul imunitar nu se poate proteja împotriva infecțiilor din cauza lipsei de neutrofile (un tip de globule albe), o afecțiune numită neutropenie;
  • Scăderea numărului de trombocite poate provoca sângerări și vânătăi care apar fără nici o cauză aparentă, o boală numită trombocitopenie.

 

LAM progresează rapid, dacă nu este tratată.

0 0 vote
Article Rating