RADIOTERAPIE ONCOLOGICA

RADIOTERAPIE ONCOLOGICA – Ca şi modalitatea terapeutica – chirurgia, radioterapia este un tratament locoregional (se tratează tumora şi ganglionii limfatici din vecinătatea acesteia), scopul ei fiind de a evita apariţia recidivelor bolii (creşterea controlului local al bolii canceroase).

Cum funcţionează radioterapia:

Radiaţiile ionizante (radiaţii X, gamma, fascicule de particule) distrug celulele tumorale. Ca urmare a efectului radioterapiei, celulele tumorale devin incapabile să crească şi să se multiplice, tumora se micşorează, uneori dispare în totalitate.

Radioterapia externă se face fracţionat, adică se administrează zilnic mici doze de radiaţie, 5 zile pe săptămână, timp de câteva săptămâni (în funcţie de doză totală planificată).
Celulele normale aflate în vecinătatea tumorii sunt şi ele afectate, dar au capacitate mult mai mare de a-şi repara singure defectele rezultate în urma iradierii. Datorită afectării celulelor normale, în timpul radioterapiei (sau tardiv, după terminarea tratamentului) pot să apară efecte secundare (complicaţii) cum sunt, de exemplu, înroşirea tegumentului, diareea sau jena dureroasă la înghiţit.
Important: În timpul tratamentului cu radioterapie externă pacientul NU devine radioactiv, NU transmite radiația persoanelor din jur, ca urmare NU trebuie să evite colectivitatea sau familia.

Radioterapia internă cu implant definitiv și cea metabolică, în care sursele radioactive sunt introduse în organism, necesită aplicarea unor metode de protecție pentru persoanele din jur. Fiecare pacient va primi în aceste cazuri informații legate de perioada de timp și modalitățile prin care poate să-i protejeze pe cei din jur (familie, personal medical, etc).