Tipuri rare de cancer de san

Medicii au pus la punct modalități de a clasifica cancerul de sân în diferite tipuri. Uneori ei denumesc cancerele de sân mai rare tipuri speciale, iar pe cele mai des întâlnite, fără tipologie specială.
Cancerele de sân speciale au celule care prezintă anumite caracteristici. Ca și formele mai rare de cancer prezentate aici,  cancerul de sân lobular  este, de asemenea, un tip special.

Carcinomul medular

Aproximativ 5 din 100 de cazuri diagnosticate cu cancer (5%) sunt cazuri de carcinom medular. În acest caz, celulele canceroase tind să fie mai mari decât alte celulele identificate în cancerul de sân. Când doctorii analizează aceste tipuri de cancer la microscop, pot vedea o delimitare clară între tumoare și țesutul normal. Acest tip de tumoare mamară este neobișnuită și pentru că ea conține leucocite. Este mai des întâlnită la femeile care au moștenit gena BRCA 1.

Doctorii tratează carcinomul medular în același fel în care tratează și alte tipuri de cancer de sân invaziv. Femeile diagnosticate cu carcinom medular au perspective mai bune, în general, decât cele cu alte tipuri de cancer de sân invaziv.

Carcinomul mucinos al sanului

Aproximativ 2 din 100 de cazuri diagnosticate cu cancer de sân sunt cazuri de carcinom mucinos. Acest tip de cancer tinde să crească mai încet decât alte tipuri de cancer de sân și este mai puțin probabil să se răspândească la ganglionii limfatici.

Doctorii tratează carcinomul medular în același fel în care tratează și alte tipuri de cancer de sân invaziv. Cancerul este îndepărtat prin intervenție chirurgicală, fie efectuându-se o mastectomie, fie doar o parte a sânului. Dacă tumoarea este mai mică de 1 cm, s-ar putea să nu fie nevoie să se îndepărteze ganglionii limfatici. Perspectivele în cazul carcinomului mucinos sunt foarte bune, în general.

Carcinomul tubular

Carcinomul tubular al sânului este denumit astfel pentru că celulele arată ca niște tuburi, atunci când sunt analizate la microscop. Numai 1 caz din 100 de cazuri diagnosticate cu  cancer de sân (1%) reprezintă carcinom tubular.

Tratamentul este același ca și pentru alte tipuri de cancer de sân invaziv. Dar s-ar putea să nu fie nevoie să fie îndepărtați și ganglioni limfatici. Acest tip de cancer de sân are mai puține șanse să reapară după tratament. Deci, în general, perspectivele sunt bune.

Carcinomul adenoid chistic al sanului

Mai puțin de 1 din 100 de cazuri de cancer de sân (1%) este carcinom adenoid chistic. Acest tip de cancer, este denumit uneori și carcinom cribriform al sânului. Este un tip de cancer care este depistat mai ales la nivelul glandelor glandulare. Dar acest lucru nu înseamnă că aveți cancer al glandelor salivare – este doar un tip similar de celule.

Carcinomul adenoid chistic al sânului tinde să crească mai încet. Doctorii recomandă de obicei intervenția chirurgicală. Majoritatea femeilor nu au nevoie de mastectomie, ci doar de îndepărtarea zonei canceroase.

Acest tip de cancer se răspândește foarte rar în alte zone ale corpului. Deci, în general, nu este nevoie să fie îndepărtați și ganglionii limfatici. Întrucât șansele de reapariție a acestei tumori sunt mici, perspectivele sunt bune.

Cancer de san metaplazic

Acest tip de cancer este o combinație de două tipuri de celule. Celulele au apărut ca un tip de celulă, precum adenocarcinomul, dar unele dintre ele s-au transformat într-un alt tip de celulă mamară.

Doctorii tratează acest tip de cancer în același fel în care tratează și alte tipuri de cancer de sân invaziv. S-ar putea să fie nevoie de intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie. Dar tumorile de acest nu răspund, de obicei, la terapia hormonală.

Angiosarcomul sanului

Angiosarcomul este un tip de cancer al sânului. Sarcomul este un tip de cancer ce se dezvoltă din țesuturile de suport ale organismului, precum țesutul conectiv, oase, vasele de sânge și țesutul nervos. Mai puțin de 1 caz din 100 de cazuri diagnosticate cu  cancer de sân (1%) sunt de tip sarcom.

Angiosarcomul este denumit uneori și hemangiosarcom. Acesta debutează în celulele sangvine sau în vasele limfatice. Acest tip de cancer este mai des întâlnit la femeile între 30 și 49 de ani, care nu au ajuns încă la menopauză.

Angiosarcomul sângelui are, de obicei, 4 cm, iar pielea de deasupra acestuia poate să capete o nuanță albăstruie. Nu se cunosc exact cauzele acestuia, dar o posibilă cauză la femeile mai în vârstă este o inflamație cronică (limfedem) apărută în urma unei mastectomii și a radioterapiei la nivelul zonei respective.

Medicii tratează de obicei aceste tumori prin intervenție chirurgicală și  chimioterapie.

Limfomul sanului

Limfomul care apare la nivelul sânului conține atât țesut limfoid, cât și țesut mamar. Dacă medicul diagnostichează un limfom al sânului, se vor face și alte teste suplimentare. Acestea vor verifica dacă există limfoame și în alte părți ale corpului. Puteți afla mai multe informații în acest sens în secțiunea dedicată  limfomului non Hodgkin .

În funcție de tipul și dimensiunea limfomului, tratamentul poate include chimioterapie sau radioterapie, sau ambele, sau intervenție chirurgicală.

Cancer de san tip bazal

În cazul acestui tip de cancer de sân celulele au modificări genetice speciale. Gena p53 suferă mutații sau se pierde. Celulele produc o cantitate mai mare dintr-o proteină numită citokeratină 5/6. Cancerul de sân de tip bazal este adesea triplu negativ, ceea ce înseamnă că nu are mulți receptori estrogeni, progesteroni sau Her2. Deci terapia hormonală și trastuzumab (Herceptin) nu funcționează în acest caz. Medicii utilizează alte tratamente, precum intervenția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia.

Tumori Phyllodes sau cistosarcomul Phyllodes

Phyllodes sau cistosarcomul Phyllodes este un tip de tumoare mamară care poate fi malignă sau beningă. Dacă este canceroasă, aceasta se poate extinde la ganglioni limfatici, dar acest lucru se întâmplă rar. Intervenția chirurgicală este principalul tratament. Uneori se utilizează și radioterapie sau chimioterapie, dar aceste tratamente sunt folosite rar în aceste cazuri.

Cancer de san papilar

În cazul carcinomului papilar, celulele cancerului de sân formează un tipar care arată ca o ferigă. Tumorile papilare tind să apară la femeile mai în vârstă. Acestea pot fi și benigne.

Doctorii tratează, de obicei, cancerul de sân papilar prin intervenție chirurgicală. Acesta este un tip de cancer care crește greu și de obicei nu se răspândește la ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.