Atunci când aveţi cancer, veţi afla probabil despre modalităţi de tratament sau atenuare a simptomelor pe care medicul dumneavoastră nu le-a menţionat. Oricine, de la prieteni şi familie la grupuri pe Internet şi pagini web pot să vă ofere idei despre ce vă poate ajuta. Aceste metode includ vitamine, plante şi diete speciale sau alte metode, cum ar fi acupunctura sau masajul, ca să enumerăm doar câteva.

Ce sunt exact terapiile complementare şi alternative?

Aceşti termeni nu sunt folosiţi de toate lumea referitor la aceleaşi lucruri, pentru că ei pot viza multe metode diferite şi se poate crea confuzie. Folosim termenul complementar pentru a face referire la tratamente care sunt utilizate alături de îngrijirea medicală standard. Tratamentele alternative sunt utilizate în locul tratamentului medical recomandat de medic.

Metode complementare

Majoritatea metodelor complementare de tratament nu sunt oferite ca leacuri pentru cancer. Ele sunt menite, în cea mai mare măsură, să vă ajute să vă simţiţi mai bine. Unele metode care sunt utilizate alături de tratamentul convenţional pot fi meditaţia pentru a reduce stresul, acupunctura pentru a calma durerile sau ceaiul de mentă pentru a contracara greaţa. Unele metode complementare s-au dovedit eficiente, în timp ce altele nu au fost testate. Alte metode nu s-au dovedit de ajutor, iar unele au fost chiar nocive.

Tratamente alternative

Tratamentele alternative pot fi oferite ca leacuri pentru cancer. Ele nu au făcut obiectul unor studii clinice care să le dovedească siguranţa şi eficacitatea. Unele astfel de metode pot prezenta pericole sau avea efecte secundare potenţial letale. Dar cel mai mare pericol în majoritatea cazurilor este faptul că pierdeţi şansa de a fi ajutat printr-un tratament medical standard. Întârzierile sau întreruperile tratamentelor medicale pot să dea cancerului mai mult timp să crească şi pot afecteze eficienţa tratamentului.

Aflarea mai multor detalii

Este uşor de înţeles de ce persoanele bolanve de cancer se gândesc la metode alternative. Toţi ne dorim să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a lupta cu boala, iar ideea unui tratament cu efecte secundare minime sau absente ne surâde. Uneori tratamentele cu medicamente, cum este chimioterapia, pot fi greu de suportat.

Alegerea vă aparţine

Deciziile cu privire la abordarea sau tratarea cancerului vor fi mereu ale dumneavoastră. Dacă doriţi să apelaţi la un tratament care nu este standard, trebuie să aflaţi tot ce puteţi despre metodă şi să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre acesta. Bazându-vă pe informaţii corecte şi pe sprijinul echipei medicale, veţi putea să utilizaţi în condiţii de siguranţă metode care vă pot ajuta, evitându-le pe cele care pot fi dăunătoare.

Analiza alternativelor de tratament pentru cancerul de prostată

Pentru majoritatea bărbaţilor care sunt diagnosticaţi, depistarea cancerului de prostată se face într-un stadiu incipient. Aceşti bărbaţi au de regulă la dispoziţie numeroase alternative pe care să le ia în considerare.

Dacă suferiţi de cancer de prostată în stadiu incipient, sunt mulţi factori pe care trebuie să îi aveţi în vedere înainte de a decide asupra tratamentului, cum ar fi vârsta şi starea generală de sănătate, precum şi probabilitatea ca acest cancer să vă cauzeze probleme. Trebuie să vă gândiţi la toate posibilele efecte secundare ale tratamentului şi la cât de deranjante vor fi pentru dumneavoastră. Unii bărbaţi, spre exemplu, pot dori să evite posibilele efecte secundare, cum ar fi incontinenţa sau impotenţa, cât mai mult cu putinţă. Alţi bărbaţi sunt mai puţin preocupaţi de acestea şi mai mult de îndepărtarea sau distrugerea cancerului.

Dacă sunteţi mai în vârstă sau aveţi alte probleme grave de sănătate, iar cancerul dumneavoastră evoluează lent (de grad scăzut), puteţi să vă gândiţi la cancerul de prostată ca la o boală cronică care nu va conduce probabil la deces, dar poate genera simptome pe care veţi dori să le evitaţi. Veţi avea tendinţa de a merge mai degrabă pe opţiunea supravegherii active, decât pe cea a tratamentelor care sunt pasibile să genereze efecte secundare importante, cum ar fi radioterapia şi intervenţia chirurgicală. Evident, vârsta în sine nu este neapărat cel bun reper pentru o alegere sau alta. Mulţi bărbaţi sunt încă într-o formă mentală şi fizică foarte bună la vârsta de 70 de ani, în timp ce alţi bărbaţi mai tineri pot să nu fie la fel de sănătoşi.

Dacă sunteţi mai tânăr şi altfel sănătos, veţi fi mai dispus să vă asumaţi efectele secundare ale tratamentului dacă acesta vă oferă cea mai bună şansă de vindecare. Majoritatea medicilor consideră acum că radioterapia externă, prostatectomia radicală şi brahiterapia au toate cam aceleaşi rate de vindecare a cancerelor de prostată în stadii incipiente. Cu toate acestea, există argumente pro şi contra pentru fiecare tip de tratament care trebuie avute în vedere, inclusiv posibilele riscuri şi efecte secundare.

Această analiză este complicată şi mai mult de explozia noilor tipuri de intervenţii chirurgicale (prostatectomie laparoscopică şi prostatectomie asistată robotic) şi radioterapie (radioterapie conformaţională, radioterapie cu intensitate modulată, radioterapie cu fascicul de protoni, etc.) din ultimii ani. Multe dintre ele par foarte promiţătoare, dar există doar foarte puţine date despre acestea din perspectiva termenului lung, ceea ce înseamnă că este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, ca eficacitatea şi posibilele efecte secundare ale acestora să fie comparate.

O astfel de decizie complexă este deseori foarte greu de luat de unul singur. Discuţiile cu familia şi prietenii înainte de a lua o decizie se pot dovedi de ajutor. De asemenea, discuţiile cu alţi bărbaţi care s-au confruntat sau se confruntă cu aceleaşi probleme, vor fi de asemenea utile. Doar pentru că o cunoştinţă a avut o experienţă pozitivă (sau negativă) cu un anumit tip de tratament nu înseamnă că acelaşi lucru vi se va întâmpla şi dumneavoastră.

Veţi dori poate să obţineţi şi o a doua opinie medicală, poate chiar de la medici de specialități diferite. În cazul cancerelor în stadiu incipient, este natural ca specialiştii în chirurgie, cum ar fi urologii, să prefere intervenţia chirurgicală, iar oncologii radiologi să încline mai mult spre radioterapie. Medicii care se specializează în tipurile de tratament mai noi vor recomanda probabil terapiile lor. O discuţie cu fiecare dintre ei vă va ajuta să vă faceţi o perspectivă mai bună despre opţiunile de care dispunem. Medicul care coordonează îngrijirea dumneavoastră vă va ajuta şi cu identificarea tratamentului care poate fi potrivit pentru dumneavoastră.

Înainte de a decide asupra tratamentului, iar câteva întrebări pe care veţi dori să vi le adresaţi:

  • Sunteţi dintre acele persoane care trebuie să facă ceva cu privire la cancer, chiar dacă poate duce la efecte secundare grave? Sau vă puteţi mulţumi cu o aşteptare atentă/supraveghere activă, chiar dacă acest lucru înseamnă mai multă anxietate în viitor (şi veţi avea nevoie de monitorizare mai frecventă?
  • Simţiţi nevoia să ştiţi imediat dacă medicul dumneavoastră crede că va putea sau nu să scoată tot canceru (motiv pentru care unii bărbaţi aleg intervenţia chirurgicală)? Sau mai bine preferaţi să nu ştiţi care sunt rezultatele tratamentului o anumită perioadă de timp (ca în cazul radioterapiei) dacă asta înseamnă să nu fiţi obligat să vă operaţi.
  • Preferaţi să mergeţi pe mâna noilor tehnologii, care pot avea anumite avantaje teoretice? Sau preferaţi metode de tratament care sunt mai bine demonstrate şi cu privire la care medicii au mai multă experienţă?
  • Care dintre posibilele efecte secundare ale tratamentului (incontinenţă, impotenţă, probleme intestinale) vi se pare cele mai deranjante? (Unele tratamente au şanse mai mari să cauzeze anumite efecte secundare decât altele).
  • Cât de importante sunt pentru dumneavoastră anumite aspecte, cum ar durata tratamentului sau a recuperării?
  • Dacă tratamentul iniţial nu are succes, care vă vor fi opţiunile în acel moment?

 

Multor bărbaţi li se pare foarte stresant că trebuie să aleagă între alternative de tratament şi se tem că îl vor alege pe cel „greşit“. În multe cazuri, nu există o singură „cea mai bună opţiune”, aşadar este important să nu vă grăbiţi să decideţi care este opţiunea potrivită pentru dumneavoastră.

0 0 vote
Article Rating