CHIMIOTERAPIE PENTRU CANCER DE PIELE MELANOM

Chimioterapia utilizează medicamente anti cancer (citotoxice) pentru a distruge celule canceroase. Acestea funcționează prin faptul că întrerup creșterea celulelor canceroase. Medicamentele circulă prin corp prin intermediul vaselor de sânge.

Când este nevoie de chimioterapie
S-ar putea să aveți nevoie de chimioterapie ca tratament pentru melanomul  în stadiu avansat care s-a răspândit în altă parte a corpului. Sau s-ar putea să faceți chimioterapie pentru a preveni revenirea melanomului, în cazul în care s-au găsit celule canceroase la ganglionii limfatici atunci când melanomul a fost extirpat. Chimioterapia utilizată în acest fel este denumit chimioterapie adjuvantă. Încă nu s-a putut dovedi că aceasta ajută la prevenirea reapariției melanomului. Deci este indicat să faceți chimioterapie adjuvantă ca parte a unui studiu clinic.
Puteți efectua chimioterapie pentru melanom:

 • Sub formă de pastile administrate pe cale orală;
 • Intravenos;
 • În braț sau picior, ca chimioterapie regională;

 

Chimioterapia administrată sub formă de pastile sau intravenos
Este posibil să vi se administreze doar un singur medicament, sau o combinație de medicamente în cadrul chimioterapiei. De obicei acestea se administrează în reprize de câteva zile, cu 3 sau 4 săptămâni de pauză. Apoi iar câteva zile de tratament. Acest ciclu este de obicei repetat de 6 sau mai multe ori pentru un tratament complet. Cel mai des folosit medicament în chimioterapia pentru tratarea melanomului  în stadiu avansat se numește dacarbazină (DTIC). Uneori aceasta este folosită împreună cu alte medicamente utilizate în chimioterapie precum carmustina (BCNU), vinblastină sau cisplatin. Temozolomida este de asemenea folosit, fiind un medicament similar cu dacarbazina, dar acesta se administrează sub formă de tablete. Aceste medicamente pot fi administrate împreună cu un tip de terapie hormonală cu tamoxifen.
Chimioterapia poate fi uneori combinată cu terapia biologică pentru melanom.

Efecte secundare

Efectele secundare pe care le-ați putea avea depind de:

 • Ce medicamente luați;
 • Ce cantitate de medicament vi se administrează;
 • Cum reacționați dvs la medicamente;

Efectele secundare variază de la persoană la persoană. Unii oameni experimentează mai multe efecte secundare decât alții, iar medicamentele au și ele efecte secundare diferite. Deci nimeni nu vă poate spune cu certitudine ce vi se va întâmpla. Iată însă o listă cu cele mai des întâlnite efecte secundare:

 • O scădere a numărului de globule din sânge;
 • Greață;
 • Diaree;
 • Pierderea sau subțierea părului;
 • Dureri la nivelul gurii și ulcere bucale;
 • Oboseală;
 • Pierderea fertilității;

 

Puteți întreba doctorul sau asistenta cu privire la cele mai des întâlnite efecte secundare ale medicamentelor pe care le veți lua. Dacă vi se va administra o combinație de mai multe medicamente s-ar putea să fie mai dificil să faceți față efectelor secundare. Dar sunt anumite lucruri pe care le puteți face. În plus, majoritatea efectelor secundare durează numai cele câteva zile cât sunt administrate efectiv medicamentele. Este important să îi comunicați doctorului, asistentei sau farmacistului imediat cu apar efecte secundare. Vă pot ajuta.
Se poate ca spre sfârșitul tratamentului să vă simiți obosit. Efectele secundare vor dispărea treptat după încheierea tratamentului dar va dura ceva timp până când vă va reveni energia.

Chimioterapia în braț sau în picior (chimioterapie regională)
Chimioterapia regională este o metoda care presupune administrarea tratamentului în braț sau în picior, fără ca medicamentele să circule prin întregul corp. Medicii folosesc acest tratament numai dacă melanomul a revenit la nivelul brațului sau al piciorului, foarte aproape de locul în care a apărut inițiat (recurență locală).

Dacă nu vi s-au extirpat ganglionii limfatici, chirurgul o va face acum. Acest lucru ajută la reducerea riscului de răspândire a melanomului. Există informații despre  îndepărtarea ganglionilor limfatici în paginile dedicate tratamentului pentru melanomul în stadiu mediu.
Chimioterapia regională a fost folosită ca tratament prima dată acum 25 de ani. În prezent continuă studiile clinice care cercetează eficacitatea de noi combinații de medicamente și uneori terapia biologică. Există 2 tipuri de chimioterapie regională pentru melanom. Acestea sunt:

 • Infuzia izolată a membrului;
 • Perfuzia izolată a membrului;

Infuzia izolată a membrului (ILI)
Acest tratament se administrează sub anestezie generală. Chirurgul instalează tuburi la vasele de sânge care de la nivelul membrului respectiv. Astfel alimentarea cu sânge a membrului respectiv este deconectată de restul corpului. Medicul conectează apoi tuburile la o pompă și o mașină care pompează medicamente de chimioterapie în sânge. Este posibil ca sângele să fie încălzit pentru că studiile au arătat că rezultatele sunt mai bune dacă sângele este mai cald cu unul, două grade. Acest lucru se poate datora faptului să vasele de sânge se măresc la temperaturi mai mari, lăsând mai mult sânge să treacă spre țesuturi.
Odată ce mașina este conectată se poate administra o doză mare de chimioterapie sau terapie biologică în sângele circulat prin braț sau prin picior, fără ca acest lucru să afecteze restul corpului. După o perioadă scurtă de timp, chirurgul reconectează vasele de sânge pentru ca circulația sângelui să revină la normal.

Perfuzia izolată a membrului (ILP)

Perfuzia izolată a membrului este foarte similară cu infuzia acestuia. Dar, pe lângă administrarea de chimioterapie sau terapia biologică, mașina pompează și oxigen în sângele care intră în membrul respectiv. Astfel puteți să faceți tratament mai mult timp. Acest tratament se administrează sub anestezie generală și durează aproximativ o oră. Chirurgul reconectează vasele de sânge pentru ca circulația sângelui să revină la normal.

Efecte secundare ale chimioterapiei regionale
Cu acest tratament nu apar efectele secundare generale ale chimioterapiei. Medicamentele nu circulă în restul corpului în cantități destul de mari pentru a duce la pierderea părului sau la stări de rău. Veți simți durere în umăr sau în zona pelviană, acolo unde tuburile intră și ies din corp. Asistenta vă va administra calmante, dacă aveți nevoie de el. Dacă acestea nu ajută la controlarea durerii, comunicați acest lucru imediat. S-ar putea să fie nevoie de o doză mai mare sau de un tip diferit de calmant.

Este posibil, de asemenea, să prezentați roșeață și inflamare la nivelul brațului sau al piciorului. Acestea apar de obicei la 48 de ore de la tratament. Roșeața pielii se va reduce treptat, către maroniu. Acesta are o nuanță mai închisă la început, dar se deschide pe parcursul câtorva luni. În general culoarea pielii revine la normal după 6 luni. Dar s-ar putea să existe și o modificare permanentă de culoare. Este posibil să vă pierdeți părul de pe brațul/piciorul unde s-a administrat chimioterapia. La unii pacienți pot apărea bășici, sau pielea se poate coji pe talpă sau în palmă.

În timp ce vă refaceți în spital, asistenta vă va lua pulsul și vă va controla fluxul de sânge din braț/picior în fiecare zi. Acest lucru trebuie efectuat pentru că există riscul de apariția unor cheaguri de sânge. Dacă simțiți durere oriunde la nivelul membrului, spuneți imediat doctorului sau asistentei pentru că acesta poate un fi un semn că a apărut un cheag de sânge. Dacă acest lucru se întâmplă, veți primi medicamente anti-coagulare și va trebui să stați mai mult în pat.

În situații rare, există riscul ca mici doze de chimioterapie să ajungă și în restul corpului. În funcție de medicament, acest lucru poate cauza probleme renale sau de ficat, dar acestea nu sunt severe. Dar chiar și așa, astfel de reacții sunt temporare. Medicii și asistentele vor urmări acest lucru, deci dacă se întâmplă, se vor lua măsuri imediate.

Există și efecte secundare pe termen lung precum:

 • Inflamații la nivelul brațului/piciorului tratat (limfedem);
 • Reducerea musculaturii;

 

Din când în când în chimioterapia regională sunt testate noi combinații de medicamente. Deci medicii pot ști cu exactitate care vor fi efectele secundare pe termen lung ale tratamentului. Dacă faceți tratament ca parte dintr-un studiu clinic, personalul medical vă va spune cât mai multe detalii despre tratament, înainte de începerea acestuia. Dar dacă mai aveți și alte întrebări este bine să vă adresați medicului.

Suplimentele alimentare în timpul chimioterapiei

Nu se știu încă prea mult despre cum pot interacționa anumite suplimente alimentare și de plante cu chimioterapie. Unele pot fi periculoase. Este foarte important să anunțați medicii dacă luați suplimente, sau dacă acestea v-au fost prescrise ca remediu de către specialiștii în terapii alternative și complementare. Discutați cu specialistul dvs despre alte pastile sau medicamente pe care le luați în timpul tratamentului. Există informații despre siguranța suplimentelor alimentare și de plante și a vitaminelor, în secțiunea de terapii complementare. Unele studii par să sugereze că preparatele pe bază de ulei de pește pot reduce eficiența medicamentelor folosite în chimioterapie. Dacă luați astfel de suplimente, sau dacă vă gândiți să le luați, discutați cu medicul despre cum ar putea acestea să vă afecteze tratamentul.