Screening-ul se referă la căutarea semnelor timpurii ale unor boli în cazul persoanelor sănătoase care nu manifestă simptome. Screeningul pentru cancerul intestinal își propune să detecteze cancerul intestinal într-un stadiu incipient, când este mult mai probabil ca tratamentul să dea rezultate. În cazul în care prezentați deja simptome, este necesar să consultați un doctor imediat. Nu așteptați pentru planificarea unui screening. Cercetările au analizat două modalități de screening pentru cancer intestinal:

  • Detectarea sângelui din scaun (fecale);
  • Examinarea interiorului intestinului;

Găsiți informații legate de aceste două teste mai jos.

 

Examinarea scaunului

Examinarea scaunului presupune detectarea sângelui ascuns în scaun (fecale). Se mai numește si testul hemocult. Dacă vă încadrați în intervalul de vârsta necesar pentru participarea la programul de screening pentru cancerul intestinal, veți primi un set de testare o dată la doi ani. Este foarte simplu să colectați o mică probă din scaun și o puteți face în propria casă. Treceți proba pe un card special, pe care îl trimiteți apoi la laborator pentru testare într-un plic special, sigilat steril. Sunt instrucțiuni detaliate în fiecare set. Ați putea crede că testul pare ușor jenant sau neplăcut, dar colectarea probelor durează un minut. Rezultatele vă vor fi trimise prin poștă în două săptămâni.

Doar 2 din 100 de persoane testate (2%) au sânge în proba de scaun (rezultat anormal). Și alte afecțiuni medicale sau anumite alimente pe care le consumați pot cauza un rezultat anormal al testului hemocult, deci un rezultat anormal nu înseamnă neapărat că aveți cancer. În cazul în care rezultatul este anormal, vi se va oferi o consultație făcută de un specialist, la un centru de screening intestinal. Vi se va face o examinare mai amănunțită, și vi se poate recomanda o colonoscopie pentru a vedea dacă este o problemă ce necesită tratament.

Pentru fiecare 1000 de persoane care fac testul hemocult, în jur de 20 vor avea un rezultat anormal și vor fi rugați să repete testul. Aproximativ 16 din acele persoane vor fi supuși unei colonoscopii. Iar din cei 16:

  • În jur de 8 persoane nu vor avea rezultate anormale la colonoscopie;
  • În jur de 6 vor avea polipi;
  • În jur de 2 vor fi depistați cu cancer;

Unele persoane au un rezultat incert, ceea ce înseamnă că au existat urme care ar putea indica prezența sângelui în proba de scaun trimisă. Dacă rezultatul este incert, vi se va trimite un alt set pentru testul hemocult și veți fi rugat să repetați testul. Acest lucru se întâmplă deoarece rezultatul ar fi putut fi cauzat de alte afecțiuni medicale, cum ar fi hemoroizi sau ulcere stomacale.

Un rezultat anormal poate avea loc dacă ați consumat o cantitate mare de carne roșie, ridichii sau hrean în ultimele 3 zile dinaintea testului. Rezultatele anormale pot fi cauzate și de sângerări în cadrul unor intervenții stomatologice recente.

Un rezultat normal nu exclude însă complet cancerul. Așa că este important să aveți în vedere simptomele cancerului intestinal și să vă consultați medicul de familie dacă sunteți îngrijorat.

 

Examinarea intestinului

Persoanelor care au un rezultat anormal la testul hemocult li se oferă posibilitatea unei colonoscopii, în cadrul programului de screening pentru cancer intestinal. Colonoscopia presupune examinarea făcută de un doctor sau o asistentă a interiorului întregului intestin cu ajutorul unui tub flexibil și lung. Puteți citi informații detaliate legate de acestă procedură la pagina dedicată colonoscopiei.

Un test clinic din Marea Britanie a analizat un nou screening intestinal. Mai mult de 40.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani au beneficiat de un test numit sigmoidoscopie flexibilă. Presupune introducerea unui tub scurt, subțire și flexibil în rect, până la intestinul gros. Sigmoidoscopul are o video cameră de mici dimensiuni si o lumină la un capăt, permițându-i doctorului să observe peretele interior al intestinului și să extirpe eventualele mici excrescențe sau polipi. Este un test care durează mai puțin decât o colonoscopie și nu este necesară administrarea de sedative sau calmante.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele care au fost supuși unei sigmoidoscopii flexibile și-au redus riscul de cancer intestinal cu o treime, datorită faptului că polipii au fost îndepărtați când se aflau într-un stadiu incipient. În Anglia, sigmoidoscopia flexibilă este introdusă în programul de screening pentru cancer intestinal. Se va face o testare pentru toate persoanele în vârstă de 55 de ani. Testul hemocult este utilizat în continuare în cazul persoanelor de peste 60 de ani.

 

Screening-ul pentru persoanele cu un risc ridicat

Unele persoane au posibilitatea de a face în mod regulat screening, dacă se consideră că prezintă un risc mai mare față de medie de a dezvolta cancer intestinal. Puteți afla mai multe informații la secțiunea referitoare la screening-ul persoanelor cu un risc ridicat de cancer intestinal.