Cancerul renal cu metastaze

Cancerul renal cu metastaze. În stadiul cel mai avansat (stadiul IV, metastaze), celulele canceroase s-au desprins din tumoarea inițială și au început să se răspândească prin sistemul limfatic sau prin sânge către alte părți ale corpului, unde formează noi tumori. Cel mai adesea, cancerul renal se răspândește la plămâni, dar se poate răspândi și la ganglionii limfatici, la ficat, la creier, la nivelul pielii, precum și în alte zone ale corpului. Dacă boala s-a răspândit la multe zone acesta este dificil de tratat.

A doua opinie și studiile clinice

Pacienții cu acest diagnostic sunt încurajați să discute cu medicii care au experiență în tratarea acestui stadiu de cancer, pentru că opiniile cu privire la planul de tratament pot să difere. Aflați mai multe informații despre obținerea unei a doua opinii înainte de începerea tratamentului, pentru a vă simți confortabil cu alegerea făcută. Există și varianta participării la studii clinice.
Echipa de medici care vă tratează poate recomanda un plan de tratament care să includă o combinație de tratamente. În prezent, cel mai eficient tratament pentru cancerul renal cu metastaze este terapia țintită, care încetinește sau chiar previne creșterea tumorii și formarea de vase de sânge. Medicamentele folosite în cadrul acestui tratament cresc rata de supraviețuire, comparativ cu tratamentele standard. De asemenea, este important ca pacientul să primească și tratament pentru atenuarea efectelor secundare ale tratamentului.
Pentru majoritatea pacienților, diagnosticul de cancer cu metastaze este foarte stresant și, uneori, dificil de acceptat. Pacienții și familiile lor sunt încurajate să discute despre acest lucru cu medicii, asistentele, consilierii sau alți membri ai echipei medicale. Uneori este de folos să discutați cu alți pacienți, sau să vă înscrieți într-un grup de susținere.

Remisia și șansele de revenire a cancerului

Remisie înseamnă atunci când nu mai este detectat cancer în corp și pacientul nu mai prezintă simptome. Se mai folosește și termenul de „lipsa a bolii”.
Remisia poate fi temporară sau permanentă. Din cauza incertitudinii, mulți dintre cei care s-au vindecat de cancer sunt îngrijorați că boala ar putea reveni. Deși de multe ori remisia este permanentă, este important să discutați cu mediul despre posibilitatea revenirii cancerului. Înțelegerea riscurilor și a opțiunilor de tratament vă pot pregăti în situația în care cancerul revine.
În cazul în care cancerul revine după tratamentul inițial, acesta se numește cancer recurent. S-ar putea ca acesta să apară în același loc (recurență locală), într-o zonă apropiată (recurență regională) sau într-un alt loc (recurență la distanță).
Atunci când se întâmplă acest lucru se efectuează o serie de teste și analize pentru a se afla cât mai multe despre boală, inclusiv în ce stadiu se află cancerul. După analize, dvs și medicul dvs veți discuta opțiunile de tratament. Adesea, planul de tratament va include și terapiile descrise mai sus, precum intervenție chirurgicală, terapia țintită, imunoterapia, radioterapia și chimioterapia, dar acestea pot fi aplicate în combinații diferite, sau la anumite intervale de timp. Medicul dvs vă poate sugera participarea la studii clinice care cercetează noi metode de tratament ale acestui tip de cancer.

Afla mai multe despre studiile clinice.

Pacienții cu cancer recurent trec adesea prin stări emoționale puternice și experimentează frică și neîncredere. Pacienții sunt încurajați să discute cu medicii cu privire la aceste sentimente și să se intereseze cum pot primi ajutor în acest sens.

În cazul în care tratamentul eșuează

Vindecarea nu este întotdeauna posibilă. Dacă tratamentul anti-cancer nu dă rezultate, boala se numește cancer terminal.
Acest diagnostic este foarte dificil pentru mulți pacienți. Însă, este important să discutați cu medicul dvs pentru a vă exprima sentimentele, dorințele și îngrijorările. Echipa de medici este aici pentru a vă ajuta, ei având experiența și cunoștințele necesare pentru a oferi susținere, atât pacientului, cât și familiei acestuia. În cazul cancerului terminal un aspect foarte important este ca pacientul să se simtă cât mai confortabil și să aibă cât mai puține dureri.

Pacienții care au cancer în stadiu avansat sau care au mai puțin de șase luni de trăit pot opta pentru îngrijire paliativă. În acest caz, se face tot posibilul pentru a oferi pacientului o calitate cât mai bună a vieții pentru perioada rămasă. De aceea, pacientul și familia acestuia sunt încurajați să se gândească dacă pacientul s-ar simți mai confortabil acasă sau într-un centru specializat în îngrijire paliativă. După decesul cuiva drag, mulți oameni au nevoie de susținere pentru a face față pierderii.