Generalitati Cancer Stomac

Generalitati Cancer Stomac. În această secțiune veți găsi informații care se referă la stomac şi la funcţionarea acestuia.

 

Părţile stomacului

Stomacul este o parte a sistemului digestiv. Acesta este situat sub diafragmă (foaia de muşchi situată imediat sub plămânii dumneavoastră). Partea superioară a stomacului este conectată la esofag (tubul alimentar). La cealaltă parte a sa, stomacul este conectat la partea iniţială a intestinului, duodenul.

pic1

Stomacul are trei părţi principale. Partea superioară este denumită fundus. Partea mijlocie este denumită corpul stomacului. Partea inferioară este cunoscută sub denumirea de antrum sau pylorus. La fiecare capăt al stomacului se află câte un orificiu denumit sfincter. Orificiul dintre esofag şi partea superioară a stomacului este denumit sfincter cardiac. Orificiul dintre partea inferioară a stomacului şi duoden este denumit sfincter piloric. Stomacul îndeplineşte numeroase roluri.

 

Cum amestecă şi separă stomacul mâncarea

Stomacul este o pungă musculară. Principala sa funcţie este să amestece mâncarea care este consumată şi să înceapă procesul de descompunere a acesteia pentru o digestie mai uşoară. Odată mâncarea ajunsă în stomac, muşchii peretelui stomacal încep să aibă contracţii puternice care se propagă prin stomac ca nişte unde. Aceste contracţii musculare amestecă mâncarea şi o descompun până devine un lichid cu o consistenţă vâscoasă. Procesul de digestie la nivelul duodenului devine astfel mai uşor.

 

Digestia  proteinelor

Tunica stomacului are glande care produc şi eliberează (secretă) sucuri gastrice. Sucurile gastrice conţin un acid şi o enzimă digestivă denumită pepsină. Acestea încep să fie eliberate de îndată ce vedem sau mirosim mâncare, cu mult timp chiar înainte ca mâncarea să ajungă în stomac. Enzima începe să descompună (digere) proteinele din mâncare astfel încât corpul să poată să le asimileze. Enzima are nevoie de acid pentru a putea acţiona în mod corespunzător. De asemenea, acidul ajută la eliminarea bacteriilor care se pot afla în mâncare şi protejează împotriva toxinfecţiei alimentare.

Există şi alte glande în tunica stomacală care produc un mucus gros. Acest mucus ajută la protejarea tunicii stomacale împotriva acţiunii degradante a acidului şi a enzimei care digeră proteinele din sucurile gastrice.
Stomacul produce şi o altă substanţă chimică de care corpul are nevoie pentru a asimila vitamina B12. Această vitamină este necesară corpului pentru a produce globulele roşii şi a menţine sănătatea sistemului nervos.
După aproximativ două ore de la momentul în care a ajuns în stomac, mâncarea ajunsă deja într-o stare semi-lichidă şi parţial digerată trece în duoden unde procesul de digestie continuă. Mâncarea digerată trece apoi mai departe prin intestinul subţire unde substanţele nutritive digerate sunt absorbite în corp. Reziduurile care rămân în urma acestui proces trec apoi spre intestinul gros. În primul segment al intestinului gros (colon) este absorbită apa astfel încât materia reziduală începe să se solidifice în fecale (sau scaun).